Hlavní obsah

Fotbalová liga skončí podle plánu počátkem června

PRAHA

Podle původního plánu skončí první fotbalová liga až počátkem června. Rozhodlo se o tom na středečním ligovém shromáždění, na kterém se sešli zástupci dvaatřiceti klubů obou nejvyšších soutěží. Funkcionáři řešili i současné ekonomické problémy, v nichž se řada klubů nachází a kvůli kterým možná některé z nich soutěž nedokončí.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Zlín chtěl poslední kolo odehrát dřív, jeho prosby ale ligové shromáždění nevyslyšelo - ilustrační foto.

Článek

S návrhem předehrát poslední ligové kolo dřív, aby se mohli dostatečně připravit týmy na účast v Poháru Intertoto, přišel zlínský ředitel Josef Duda. "Myslím, že i on nakonec pochopil, že by to nebylo vhodné. A nejde pouze o televizní společnosti, které by se těžko vyrovnávaly s vloženým kolem uprostřed týdne. O sehrání jednoho kola po kvalifikačním bloku požádal například i reprezentační úsek, aby hráči neztratili soutěžní tempo," uvedl svazový ředitel pro řízení profesionálních soutěží Ivo Lubas.

S nepořízenou odjeli také funkcionáři Drnovic, kteří požadovali, aby mohli hrát na jaře své domácí zápasy v někdejším dopoledním termínu od 10:15. "Já s tím sice osobně nesouhlasím, ale všeobecně se nebráníme tomu, aby kluby hrály v době, která jim vyhovuje podle jejich regionálních možností. Ale nemůžeme to měnit z týdne na týden. Pokud bychom ke změnám dospěli, tak až od následující sezóny," prohlásil Lubas.

Kluby už také rámcově vědí, co je čeká od léta v následujícím ročníku. Lubas zpracoval dvě předběžné verze termínové listiny ročníku 2005/2006 a kluby se v průběhu jara rozhodnou, ke které se přikloní. Zda k "postupové" verzi, která počítá s účastí národního týmu na mistrovství světa 2006, či s verzí opačnou.

Změny v případě postupu na MS

Liga začne v každém případě 6. srpna, ale pokud reprezentace postoupí, bude sehráno na podzim i první "jarní" šestnácté kolo. "Podle nařízení FIFA musí liga v zemi účastníků šampionátu skončit nejpozději 14. května, kdy by skončila i naše soutěž. Začínalo by se ale už 12. února," vysvětlil Lubas.

Pokud by české mužstvo na šampionát do Německa necestovalo, pak by se končilo podobně jako letos - o prvním červnovém víkendu.

Velké změny při pořádání zápasů čekají kluby díky nové dohodě, kterou fotbalový svaz uzavře s policií. "Nová opatření ale nepřinesou pouze organizační změny. Na všech stadionech musí být nejdéle k 1. červenci 2006 vybudovány velíny s monitorovacím systémem a musí dojít k obměně pořadatelského sboru. Lidé důchodového věku se asi hodí na uvaděčské práce, ale do nebezpečných sektorů si kluby budou muset zajistit speciálně školené lidi," řekl Lubas k praxi, která je běžná v Anglii, kde fyzicky zdatní pořadatelé hlídají hrací plochu.

Reklama