Hlavní obsah

Vavruška si připadá jako mentalista, Liberec ještě Evropu nevzdal

Praha

Naskočil do rozjetého vlaku místo Jaroslava Šilhavého, který míří do Jablonce a v Liberci ještě před koncem sezóny skončil. Fotbalisty Slovanu převzal trenér David Vavruška a pokouší se je znovu dovést do pohárové Evropy. „Připadám si napůl jako trenér, napůl jako mentalista. Ale z posledního zápasu na Spartě nemám vůbec špatný pocit,“ říká kouč navzdory porážce 1:4.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér libereckých fotbalistů David Vavruška během utkání na Letné.

Článek
Fotogalerie

Liberec je v Gambrinus lize čtvrtý šest bodů za třetí Mladou Boleslaví. To je čtyři kola před koncem dost velká ztráta. Slovan potřebuje, aby Pohár české pošty vyhrála Sparta či Plzeň, pak by bylo vstupenkou do pohárové Evropy i čtvrté místo. Na něm má Liberec dvoubodový náskok před Teplicemi.

„Já ani nevím, jestli lze ze čtvrté příčky do pohárů dojít. Tak ani nepřemýšlím, jen si zamotám hlavu. Něco za tu chvilku vytvoříme, chceme, aby hra nějak vypadala. A na konci uvidíme, jestli to bude stačit," odmítá kouč David Vavruška postupové kalkulace.

Letos Liberec prošel až do jarních bojů, v Evropské lize se mu zalíbilo.

„Naději pořád máme. Stále doufáme, že se do pohárů vrátíme. S Teplicemi ještě hrajeme, takže si to s nimi na férovku rozdáme o čtvrté místo. Uvidíme, co bude. Doufáme v to nejlepší," líčí záložník Martin Frýdek.

Odvahou si na sebe upletli bič

Liberci slouží ke cti, že byl nejodvážnějším týmem, který se na jaře na Letné představil. „Nejsme zklamaní. Sparta je momentálně nejlepší tým v zemi, těží z vynikající práce Víti Lavičky. V posledních dvaceti minutách nám už došly síly, protože jsme si aktivním způsobem hry sami na sebe tak trochu upletli bič. Ale dokázali jsme být odvážní, jak jsme si předsevzali," ocenil Vavruška.

Pokračovat však hodlá s kritickou náročností. „Některé věci budu hráčům vytýkat, přece se nemůžeme chválit po prohře 1:4. Byla tam nedisciplinovanost při bránění standardních situací a tuhle nezodpovědnost trpět nebudu," varoval hříšníky.

Často zamračený Vavruška se na Letné prezentoval také jako nečekaný showman. Míč, který prudce letěl do zázemí, u lavičky pohotově zpracoval, akorát že v saku a lakýrkách uklouzl a poroučel se k zemi. Přešel to s úsměvem a ukázal stejnou odvahu jako jeho tým.

Reklama

Související témata: