Hlavní obsah

Znojmo a Olomouc sestupují do druhé ligy! Slavia měla namále, fanoušci Sparty opět řádili

Praha
Aktualizováno

Už je to definitivní! Do druhé ligy sestupují fotbalisté Znojma a Olomouce. Sigma sice remizovala v sobotním utkání 30. kola v Liberci 1:1, ale protože vršovičtí klokani hráli s Plzní bez branek, ligovou příslušnost olomoučtí neudrželi. Znojmo padlo v jihlavském azylu s Duklou 0:2 a v tabulce skončilo poslední. Namále měla také Slavia, která na ostravských Bazalech prohrála 0:2 a v lize se udržela stejně jako Bohemians 1905 jen díky jednobodovému náskoku! Oslavy mistrovské Sparty poněkud zmařili netrpěliví fanoušci letenského celku, kteří několik minut před koncem duelu s Jihlavou vnikli na hrací plochu. Utkání se ale dohrálo a Sparta nakonec vyhrála 4:1.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Smutní fotbalisté Olomouce Martin Šindelář (vpravo) a Adam Varadi.

Článek
Fotogalerie

K udržení nejvyšší soutěže tak znovu stačila magická hranice 30 bodů, až do posledních minut sobotních zápasů ale byli všichni fanoušci ve velkém napětí. Ze čtyř namočených týmů se nakonec sestupu vyhly Slavia s Bohemians 1905, méně štěstí už měli hráči Olomouce a Znojma.

Sigma totiž v Liberci dlouho prohrávala po hlavičce záložníka Pavelky, ale naději vykřesal Hanákům v druhém poločase vyrovnávacím gólem Varadi. Duel nakonec skončil remízou 1:1 a všichni fotbalisté v oranžovém tou dobou na dálku vyhlíželi výhru Plzně ve vršovickém Ďolíčku. Jenže klokani nakonec udrželi bezbrankovou remízu a poslali Olomouc do druhé ligy.

Slávisté trpěli na Bazalech

Další nepovedený výkon, nicméně se šťastným koncem, si v Ostravě prožili fotbalisté Slavie. V ofenzivě nebyli nebezpěčným týmem, v obraně dvakrát neuhlídali hbitého Francise Narha a Baník tak doma slavil výhru 2:0. Místo tradiční děkovačky tak jsou slávisté rádi za šťastnou záchranu, kterou příznivci sešívaných "ocenili" přímo v ochozech ostravského stadiónu mohutným pískotem a po hráčích házeli i kelímky s pivem.

Jen roční epizodou bylo účinkování Znojma v Gambrinus lize. Svěřenci kouče Kalvody měli před sobotním programem nejhorší pozici a v jihlavském azylu nakonec podlehli Dukle 0:2. Obě branky vstřelil z pokutových kopů útočník Zbyněk Pospěch. Znojmo tak zakončilo sezónu s 27 body a skončilo poslední.

Neukáznění sparťanští fanoušci

Sparta už měla mistrovský titul jistý a poslední zápas s Jihlavou si chtěla užít pořádné oslavy. Na Vysočinu domácí rychle vlétli a během šesti minut prvního poločasu hráči v rudém třikrát skórovali, čímž definitivně zlomili odpor jihlavského celku.

Čtyři minuty před koncem za stavu 4:1 pro Spartu ale naskákali na hřiště fanoušci, kteří chtěli slavit titul, a zápas musel být na několik minut přerušen. Hráči se na plochu vrátili, minutu si předávali míč a pak rozhodčí raději zápas ukončil. Výhra mimo jiné znamená, že Sparta za celou sezónu doma neztratila ani bod.

Na pátém místě skončily Teplice, které díky dvěma přesným zásahům záložníka Litsingiho vyhrály na Slovácku 2:0. Mladá Boleslav zakončila ročník porážkou 1:3 v Příbrami, třetí porážku v řadě utrpěl Jablonec, který se s ligou rozloučil porážkou 0:1 v Brně.

Program 30. kola (výkop v 18:00):
Znojmo - Dukla 0:2
Branky: 38. z pen. a 45. z pen. Pospěch.
Liberec - Olomouc 1:1
Branky: 31. Pavelka - 71. Varadi.
Slovácko - Teplice 0:2
Branky: 8. a 40. Litsingi.
Ostrava - Slavia 2:0
Branky: 70. a 76. Narh.
Sparta - Jihlava 4:1
Branky: 19. Vácha, 21. Krejčí, 24. Lafata, 59. Kadeřábek - 42. Jungr.
Příbram - Mladá Boleslav 3:1
Branky: 29. Zápotočný, 36. Stratil, 84. Danoski - 67. Šultes.
Brno - Jablonec 1:0
Branka: 71. Malík.
Bohemians 1905 - Plzeň 0:0

Reklama

Související témata: