Hlavní obsah

Změnit FAČR? To je jako reformovat komunismus. Hlava mi to nebere, pustil se teplický šéf do Pelty a spol.

Teplice

Neotřelé a razantní názory vyřkl předseda představenstva teplického fotbalového klubu Pavel Šedlbauer v rámci tiskové konference, pořádané poněkud opožděně ke startu nové sezóny. Patří ke kritikům poměrů v českém fotbale, které se podle něj nelepší. Šéf Teplic je viceprezidentem firmy AGC pro Evropu - sklářský koncern je vlastníkem klubu a tudíž vnáší do českého fotbalu nemalé finanční prostředky.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Zleva ředitel FK Teplice František Hrdlička a předseda představenstva severočeského klubu Pavel Šedlbauer.

Článek

„Ač dávám svou nespokojenost najevo už tři roky, jsem naštvaný víc, než dřív. Je to úplná blbost, aby majitel klubu byl šéfem českého fotbalu," narážel Šedlbauer na předsedu FAČR Miroslava Peltu a „jeho" Jablonec.

„To mi mozek nebere. Stejně tak mi nebere, aby pan Babiš, když vlastní gigantickou firmu, byl ministrem financí. Asi jsem někde před opicemi, nebo za opicemi, to nevím. Existují pro mě nepochopitelné věci, bohužel se nic neděje. Snažíme se k tomu vyjadřovat," nabídl svůj postoj Šedlbauer.

Firma AGC dokonce zvažovala svoje další působení v českém fotbale. „Cítíme sociální zodpovědnost vůči regionu, kterou považujeme pro nás za zavazující. To je hlavní motiv, proč ligový fotbal financujeme. Podařilo se mi o té sociální zodpovědnosti trošku přesvědčit Japonce, majitele z vedení firmy. Jinak bychom fotbal za současných podmínek nepodporovali," tvrdil předseda teplického představenstva.

Volá po razantní změně

„Nemám přesné důkazy, ale jen pocity a neoficiální zprávy. Jsou tam signály, jaké se mi nelíbí. Konkrétní ale být nemohu, pak to z toho mohla být pomluva. Všichni vnímáme, pod jakou kritikou fotbal už řadu let je. A teď se máme tvářit na to, že ti samí lidé to budou zlepšovat? Nesmysl. To je, jako kdybyste chtěli reformovat komunismus. Stejný princip. Za naši firmu jsem nespokojen. Mělo by dojít k razantní změně," nebál se Šedlbauer příkrých slov.

Teplice jsou dlouhodobě pro samostatnost ligy, kterou by si řídily kluby prostřednictvím majitelů.

„Ano, jednoznačně. Náš ředitel pan Hrdlička se v tom angažuje. Teď je to tak, že pouštíme peníze ze soukromé firmy do systému, který není transparentní. Není průkazné, co z nich je, a kam tečou," poukázal Šedlbauer.

Reklama