Hlavní obsah

Šéf Sparty: Nejtěžším rozhodnutím bylo odvolání Straky

Daniel Křetínský má za sebou první rok ve funkci nejvyššího představitele fotbalové Sparty. Při ohlédnutí za uplynulou sezónou komentoval v rozhovoru pro deník Právo svá důležitá rozhodnutí nebo ambice na post prezidenta klubu. Neváhal ani prozradit další plány s obměnou kádru, a obšírně obhajovat tolik diskutované odvolání trenéra Františka Straky.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Daniel Křetínský (vlevo) a kapitán Sparty Karel Poborský.

Článek

Ve vedení Sparty jste zažil první sezónu, co pro vás bylo při seznamování s chodem klubu a fotbalovým prostředím největším překvapením? Především ve fotbalu jsou přítomny obrovské emoce. To se týká nejen diváků, ale i lidí, kteří pro fotbal pracují. Myslím, že to je největší odlišnost práce pro fotbal od ostatních profesí. Přináší to nesmírně pozitivní momenty, především obrovské nasazení a obětavost, ale také negativní, kdy "fotbalové srdce" někdy převáží nad racionálním pohledem na věc. Celkově bych proto řekl, že největším překvapením je intenzita emocí, které ve fotbalovém prostředí prožíváte.

Musel jste řešit spoustu problémů, který byl nejtěžší? Pravděpodobně rozhodnutí o odvolání trenéra Straky. Byl a stále jsem absolutně přesvědčen, že to je správný krok, na druhou stranu jsem věděl, že František Straka je velký sparťan a ten krok je vůči němu tvrdý.

Troufnete si říct po zhruba roce působení ve fotbale, že mu rozumíte? Předpokládám, že máte na mysli sportovní, a ne komerční oblast. Jsou otázky, do kterých jsem pronikl celkem slušně, například bych mezi ně zařadil problematiku transferů hráčů, mám na mysli způsob a postupy, a dále oblasti, kterým rozumím stále velmi málo. Mezi ně určitě patří schopnost objektivně posoudit výkon hráče v určitém utkání. Myslím, že začínám rozpoznávat, zda hráč splnil své povinnosti v systému, ale nejsem si vůbec jistý, do jaké míry mu to lze v konkrétní situaci přičítat. Ve většině oblastí jsem někde na půli cesty.

Spartu vedete ale pořád jako viceprezident. Kdy se stanete prezidentem, nebo klub počítá na tuto pozici s jinou osobností?O situaci stále diskutujeme. Osobně se bráním tomu stát se prezidentem. Mám pocit, že tato funkce má silný symbolický aspekt a že by pro ni byla vhodnější nějaká obecně respektovanější osoba. Na druhou stranu Sparta potřebuje určitou konsolidaci a jasný tah na branku a vstup nové silné osobnosti na pozici prezidenta v této době, kdy je potřeba rychle jednat, by překvapivě mohl věci spíše komplikovat. Jedním z řešení by mohlo být oddělení funkce předsedy představenstva, která by byla exekutivní a kterou bych obsadil, od funkce prezidenta, která by byla spíše reprezentační. Takové řešení by však vyžadovalo změnu stanov a ta vyžaduje konání valné hromady. Každopádně myslím, že v případě řešení tohoto problému platí, že je důležité věc nejdříve pořádně uvážit a teprve potom jednat.

Sparta tradičně obměňuje v létě kádr. Přišli Pospěch, Kisel, Lukáš, Petrouš, Slepička, kdo by měl ještě přijít? Vzhledem k odchodu Michala Meduny předpokládáme příchod ještě jednoho útočníka. Teoreticky se může prosadit ze stávajícího B týmu, ale pravděpodobnější je příchod externího hráče. Pokud by odešel Tomáš Jun, budeme potřebovat dokonce dva útočníky. Nelze ještě zcela vyloučit příchod jednoho záložníka. Další posily nepředpokládáme.

S kým už naopak nepočítáte? Předpokládáme, že kromě těch, kteří už odešli, opustí Spartu ještě několik hráčů, kteří nebyli zařazeni do přípravy A týmu. Z nejznámějších se jedná zejména o Jirku Homolu a velmi pravděpodobně také Honzu Rezka.

Kde je finanční hranice, přes jakou nejste ochoten jít při nákupu hráče? Asi nemá smysl říkat konkrétní částku, ale obecně se dá říci, že ceně nad 12-13 miliónů korun na českém trhu musí odpovídat už skutečně nejvyšší hráčská kvalita.

Pokud chce Sparta uspět na mezinárodní scéně, musí kádr zkvalitnit. Na druhou stranu vzhledem k vysokému rozpočtu potřebuje získávat finance i z prodeje hráčů. Máte stanovena nějaká kritéria, kolik hráčů a které lze prodat a které je třeba udržet? Před každým přestupovým obdobím sestavujeme dost podrobný plán. Ten se samozřejmě od následné reality vždy alespoň v něčem liší. Důvodem, proč Sparta dosahuje z transferů hráčů zisk, je, že hráčům dodává mezinárodní zkušenost a vizibilitu. Hráč, který neprošel utkáními s těžkými evropskými soupeři, vlastně není prověřen a nemá na mezinárodním trhu takovou hodnotu. Mezinárodní rozměr hráče dokáže zajistit zejména jeho účast v reprezentaci nebo v Lize mistrů. Určitou náhradou by ještě mohla být účast v hodně pokročilé fázi Poháru UEFA. Z českých klubů v posledních letech má tuto schopnost zviditelnit hráče a dodat jim zkušenost pouze Sparta. Proto se všechny velké transfery v poslední době týkají reprezentantů a hráčů Sparty.

Jakou váhu má slovo kouče při diskusích o prodeji a pochopitelně i nákupu hráčů? Zásadní. O všech přestupech se na Spartě radíme ve čtveřici pan Hřebík, pan Pelta, Přemysl Beneš (finanční a personální ředitel) a já. Téměř ve všech případech se na řešení nakonec všichni dohodneme. Platí ale, že si nedokážu představit, že by někdo přišel proti vůli trenéra, takže trenér má svým způsobem právo veta.

S jakými cíli půjde Sparta do nové sezóny? Naším cílem je zvítězit v Gambrinus lize a bojovat o druhé postupové místo v základní skupině Ligy mistrů. V případě, že postoupíme, budeme nadšeni, v případě, že po boji obsadíme třetí místo a postoupíme dále do Poháru UEFA, budeme to považovat také za dobrý výsledek. Poslední čtvrté místo bychom hodnotili jako neúspěch. Jak vážný, to by samozřejmě záleželo na konkrétních výsledcích, našich výkonech i kvalitě soupeřů.

Když Sparta nevydělá peníze v Lize mistrů a neprodá dobře alespoň jednoho hráče, může mít problémy s naplněním rozpočtu. Do jaké výše je majitel klubu ochoten srovnat finanční schodek? Od počátku jsme deklarovali, že skupina J & T je schopna pomáhat při řešení výpadků v cash-flow, a to formou úvěrů. Jinými slovy jsme připraveni Spartě půjčit, pokud je to třeba, ale není naším cílem klub dotovat.

Co je pravdy na tom, že Sparta dluží některým hráčům peníze minimálně za bonusy? Sparta není vůči hráčům v prodlení s plněním svých závazků. Vím, že náš finanční ředitel se v několika případech dohodl s hráči na drobných odkladech splatnosti v řádu dnů tak, aby to odpovídalo našemu cash-flow.

Objevily se informace, že by měl z Letné odejít generální sponzor Eurotel, co je na tom pravdy a kdo by jej případně nahradil? Je nesporně pravda, že vstup Telefóniky do skupiny Český Telecom je zásadní změnou na straně Eurotelu, která může ovlivnit jeho zájem na dalším působení ve Spartě, a to jak negativně, tak i pozitivně. Tuto situaci samozřejmě chápeme a jsme připraveni jednat o dalším postupu.

V prosinci jste odvolal z funkce trenéra Františka Straku a přivedl Jaroslava Hřebíka. Nebylo by bývalo snazší a možná pro fanoušky i stravitelnější, kdybyste nechal doběhnout smlouvu Strakovi a změnu udělal až v létě? Bylo by to logičtější jak pro fanoušky, tak pro celé fotbalové prostředí. Byl jsem ale přesvědčen, a stále to trvá, že pokud jsme o změně rozhodnuti, je třeba ji udělat hned, a začít se tak okamžitě připravovat na nový stav. Pokud by trenér Hřebík přicházel až teď, neměl by možnost poznat hráče a ovlivnit složení týmu. Naopak takto jsme jarní část sezóny skutečně využili k tomu, abychom společně připravili změny v týmu, a udělali tak vše pro to, aby Sparta mohla být v podzimní části příští sezóny v maximální formě. Ještě bych doplnil, že jsem rychlé řešení považoval za lidsky slušnější i vůči Františku Strakovi. Pokračování spolupráce v situaci, kdy neměl důvěru vedení, by ani pro něj nebylo důstojné.

Změna trenéra vyvolala u tvrdého jádra fanoušků nevoli a jejich protesty se táhly vlastně celým jarem. Určitou roli v tom sehrál i samotný Straka. Hovořil jste s ním o tom, že jeho postoj Spartě škodí? Františku Strakovi jsem napsal otevřený dopis, ve kterém jsem prezentoval náš pohled na věc. Pokud mě omluvíte, odkázal bych se na toto vyjádření a už bych celou věc dále nerozváděl.

Řekl jste, že Hřebík má vaši velkou podporu. On sám však říká, že pokud se nevydaří úvod podzimu, především vstup do Ligy mistrů, sám zváží rezignaci. Přemlouval byste ho, aby zůstal, nebo byste rezignaci přijal, případně ho sám za určité situace odvolal? Věřím, že pan Hřebík je pro Spartu správný trenér a že náš tým pod jeho vedením dosáhne dobrých výsledků a podobné problémy nebudeme muset řešit. Jasně bych však chtěl říct, že naším cílem je spolupracovat s panem Hřebíkem dlouhodobě. Výměna trenéra by ve Spartě neměla být univerzálním řešením sportovních problémů.

Necítil byste případný Hřebíkův odchod i jako svoji osobní prohru? Věřím, že taková situace nenastane, tak ji s dovolením nebudu ani komentovat.

Jak snášíte neustálé invektivy o čistotě či nečistotě Sparty v souvislosti s korupčními aférami v českém fotbale? Je to problém nejen Sparty, ale celého českého fotbalu. Do budoucna se musí stát dvě věci - jednak musí existovat jasná transparentní opatření, která u rozumných diváků zásadně omezí možnost, aby vůbec pochybnosti vznikaly. Klíčovým úkolem je přitom zajistit vysokou kvalitu rozhodování rozhodčích. Za druhé, a to je stejně důležité, se musí fotbalové prostředí začít chovat odpovědně. Není možné, aby trenéři, hráči nebo funkcionáři klubu bez jakékoli odpovědnosti napadali rozhodčí a obviňovali je z tendenčního rozhodování. Kritika rozhodčích musí být důvodná, objektivní a podložená důkazy. U nás se stalo poukazování na domnělou korupci další disciplínou, ve které spolu některé autority fotbalového prostředí soutěží. Jinými slovy do budoucna se musí tvrdě trestat jak nekvalitní výkonu rozhodčích, tak jejich neoprávněné osočování.

Miroslavu Peltovi je vytýkán výraz "cinknutý", který se objevil v policejních odposleších. Určitě to vrhá stín i na klub. Má nadále vaši důvěru a v jaké funkci s ním počítáte? O kauze pana Pelty toho už bylo řečeno mnoho. S dovolením bych vás odkázal na svá předchozí vyjádření. Závěr je takový, že považuji za morálně, profesně správné ve spolupráci s panem Peltou pokračovat. Doplním, že osobně si jeho i jeho práce vážím. Současně platí, že v rámci změn organizační struktury dojde i k určitým změnám v jeho kompetencích. Konkrétní podrobnosti zveřejníme přibližně po polovině července. K vlastnímu výroku "cinknutý" jen doplním, že pan Pelta ani Sparta nemají přístup ke skutečným odposlechům, a těžko tak můžeme komentovat nějaké texty, které byly jako odposlechy prezentovány. Každopádně pan Pelta si absolutně není vědom toho, že by takové slovo pronesl.

Věříte, že vyřešení úplatkářských kauz očistí český fotbal, nebo máte pocit, že každý nebo téměř všichni mají v tomto ohledu více či méně "másla na hlavě"? Upřímně řečeno si myslím, že záleží především na tom, jaká opatření přijmeme do budoucna. Osobně bych se chtěl bližšího hodnocení minulosti zdržet, protože jsem v té době fotbal sledoval jen jako běžný fanoušek.

Nezalitovali jste někdy, že jste do fotbalu vstoupili, myslím firmu, kterou reprezentujete, i vás osobně? Zatím ne.

Je snazší podle vás vést fotbalový klub nebo klasickou akciovou společnost nebo firmu? Každé z toho má svá specifika. Řízení některých firem je odborně nesmírně náročné. Ve fotbale hraje velkou roli lidský faktor, zejména psychika hráčů, a věci tak z pozice vedení vlastně můžete ovlivnit jen částečně.

Podporujete Vlastimila Košťála do funkce předsedy svazu, ale Morava jeho zvolení blokuje. Neuvažujete o podpoře jiného kandidáta, případně o své kandidatuře na některou funkci ve vedení fotbalu? Náš pohled je jasný. Pan Košťál je s velkým odstupem nejlepší kandidát. Pokud bude existovat šance na jeho zvolení, budeme ho podporovat.

Sparta každý rok vylepšuje stadión a podmínky pro diváky. Na jaké změny se mohou těšit v nové sezóně? Chystá se několik významných změn, část z nich se bohužel nepodaří stihnout v průběhu letní přestávky a budou se dokončovat až v podzimní části sezóny. Prozradím, že většina opatření se bude týkat oblasti bezpečnosti, resp. pocitu bezpečí, protože reálné nebezpečí v Toyota Areně našim fanouškům už dávno nehrozí.

Reklama