Hlavní obsah

Zápotočný válí s Libercem i s prutem u vody

PRAHA

Jako skvěle promazaný stroj se zatím valí nejvyšší fotbalovou soutěží hráči Slovanu Liberec. Po pěti vítězstvích v řadě ztratili v neděli poprvé body, nikoli však neporazitelnost. Na hřišti Baníku Ostrava je zachránil obránce a kapitán Tomáš Zápotočný, když v nastaveném čase zachoval pevné nervy a proměnil pokutový kop.

Článek

"Nespekulovali jsme s tím, že by se na hráčích Baníku mohla projevit únava po Poháru UEFA," vrací se k poslední ligové bitvě. Ta se pro Slovan nerýsovala dobře. Ale právě kapitán zajistil Severočechům bod z penalty, i když až v nastaveném čase. "I to se počítá," usmívá se.

Není to přitom tak dlouho, co se v sestavě ambiciózního mužstva objevoval jen sporadicky. V průběhu léta však mužstvo Slovanu prodělalo radikální obměnu. Do Sparty odešli Lukáš, Kisel, Slepička, Došek, do Německa zamířil Polák, do skotského Hearts Pospíšil. Mnozí oslabenému mužstvu nedávali mnoho nadějí.

"To pro nás byla největší motivace, zdravě nás to naštvalo. Nehrajeme ligu, abychom bojovali o záchranu. Chceme útočit na Pohár UEFA nebo Ligu mistrů. Jasně jsme všem ukázali, že budeme kousat," rozohní se Zápotočný.

Namyšlený kvůli pásce není

On sám je ve zvláštní pozici. Na ruce nosí kapitánskou pásku, ač jsou v kádru určitě zkušenější hráči. "Do hlavy mi to určitě nestouplo, namyšlený kvůli tomu také nejsem. Starší kluci to snad skousli," přemítá pětadvacetiletý odchovanec FC Příbram.

Přesvědčuje, že ani po velké obměně kádru se ligových bojů neobával. "Jsme sice hodně mladý tým, ale dosud většina z nás nastupovala nepravidelně, a tak chceme všem dokázat, že na ligu máme," vysvětluje Zápotočný.

Jeho tým v dosavadních šesti kolech jako jediný nepoznal hořkost porážky. "A já doufám, že nám tahle skvělá vizitka vydrží. Třeba uděláme nějaký rekord, ale naše skutečná síla se ukáže až po první prohře. Teď jsme nahoře a v pohodě, potom se uvidí," krotí optimismus.

Klíčem duch mužstva

Současné úspěchy přikládá především týmovému pojetí a silnému duchu mužstva. "Skvělá parta k Liberci vždy patřila. Platí to i letos. Máme takový dobrý mix hráčů: bojovníků a srdcařů. Mladší mají ke starším absolutní pokoru. Na hřišti nikdo nic nevypustí. Po zápase společně zajdeme na večeři, v týdnu chodíme sledovat zápasy Sparty v Lize mistrů nebo občas na hokejová utkání našich Bílých tygrů, od nichž máme celosezónní vstupenky," přibližuje Zápotočný, jak se na severu Čech tmelí parta.

"A samozřejmě máme výborné jednotlivce. Brankáře Čecha, obránce Janů, v záloze Hodúra s Abrahámem. To, jak jedenáct lidí bojuje na doraz, mě vážně hřeje u srdce," vypráví Zápotočný. Na sebe přitom zapomene, i když je už nedílnou a velmi platnou součástí severočeské defenzívy.

A když už má pocit, že je fotbalu přespříliš, vezme doma pruty a vyrazí k vodě na ryby. "Chodím s Martinem Abrahámem a je to pro mě ta nejlepší relaxace," vypráví borec, jehož vzorem je slavný Ital Maldini.

Ale protože na břehy řek či rybníků vyráží se spoluhráčem, i u vody se řeč často stočí k fotbalu. "Sedneme si, vykládáme o rodině, o rybách a samozřejmě i o fotbale," připouští. "Ale teď se musíme mít na pozoru, protože nám dost berou," usmívá se Zápotočný. "Vážně se nám daří, každý jsme vytáhli pár pořádných kousků. Kapři, tak šedesát čísel. Ostatní kolem přitom většinou jen koukají. Snad to vydrží. U vody i na hřišti," přeje si kapitán ligového lídra.

Reklama

Související témata: