Hlavní obsah

Budu rád za každou minutu na hřišti, říká nový jablonecký obránce Rys

Jablonec

V probíhající sezóně nastoupil nadějný fotbalový obránce Petr Rys do dvou prvoligových zápasů v dresu FK Příbram, ale od 22. září se stal už hráčem FK Jablonec. „Je tady ještě větší konkurence než v mém bývalém týmu. Budu vděčný za každou minutu na hřišti,“ svěřil se devatenáctiletý pravý bek při oficiálním představení na půdě jabloneckého klubu.

Foto: fkjablonec.cz

Matěj Hanousek a Petr Rys (vpravo) pózují s jabloneckým dresem.

Článek

Má váš odchod z Příbrami souvislost s tím, že nedlouho po začátku ligy přišel do středočeského mužstva obránce Martin Sus na hostování z Liberce?

Co jsem zaznamenal, tak asi ano. V prvním kole jsem absolvoval zápas za Příbram právě proti Jablonci a nebylo to hodnoceno z mojí strany optimálně. Následně klub získal Martina Suse, který se hned dostal do sestavy a udržel se v ní. Cítil jsem, že bych měl méně šancí a odehrál jsem pak už jen asi patnáct minut proti Plzni.

Je pro vás přestup do Jablonce velkým skokem?

Jablonecké ambice jsou vyšší, což je logické. Zázemí i kvalita hráčů to umožnují. O tom není sporu. Přesto chci zabojovat v tréninku a čekat na příležitost. O základní sestavě bych vyloženě nemluvil. Musím makat v přípravě a budu rád za každou minutu, když se dostanu na hřiště.

Příbram produkuje spoustu talentovaných hráčů. Někteří z nich se už prosazují ve velkém fotbale. Čím to je?

To je dobrá otázka. Matějů je už v Plzni, Venca Černý v Ajaxu Amsterdam, Dominik Mašek taky v cizině. V Příbrami se dlouhodobě pracuje velmi kvalitně s mládeží. Vychází to už od trenérů v přípravkách a u žáků, kdy nedělají fotbal jako svoje hlavní zaměstnání, ale srdcem a jako svůj koníček. Věnují se klukům na maximum a snaží se jim dát ze sebe všechno. A pak mladí mají velkou šanci i v áčku. Filozofie klubu je nastavená tak, že oddíl částečně žije i z prodeje hráčů.

V Příbrami jste poznal zkušené spoluhráče Zápotočného, Bednáře, Rezka. Osobnosti jsou pochopitelně i v Jablonci.

Persony jsou v každém mužstvu. Určitě týmy takové hráče potřebují. Stávají se velkým pozitivem pro kabinu a hlavně pro nás mladé.

Jak byste se charakterizoval po herní stránce?

Mou předností snad je výbušnost. Řadil bych se k neúnavným hráčům, ale mám i zápory. Musím se věnovat technice s míčem a odstraňovat neduhy.

Jste typickým pravým obráncem?

S příbramským trenérem Pavlem Tobiášem jsem pracoval na tom, abych hrál krajního beka. Stejně tak v mládežnických reprezentacích. Mohu pilovat lajnu nahoru - dolů. A vzory? Asi Pavel Kadeřábek. Mohl bych se k němu možná přirovnat typologicky, ale kvalitou ne. Hráčsky ani věkově se nemůžeme srovnávat, Pavel je starší a zkušenější. Rád bych ale směřoval stejnou cestou jako on, co se týče fyzické kondice a obětavosti pro tým.

Jaké jsou vaše reprezentační ambice?

Patřím do nově se tvořící jedenadvacítky pod trenérem Vítězslavem Lavičkou. Byl jsem už na dvou srazech, ale věkově spadám ještě do dvacítky.

Reklama

Související témata: