Hlavní obsah

Bylo by alibismem říkat, že nechceme ligu vyhrát, přiznává kouč Slavie. Mohou přijít další posily

Těžká volba. Slávistickému trenérovi Jaroslavu Šilhavému opravdu neradno závidět, protože na české poměry má tak široký a nabitý hráčský kádr, že vybrat z něho pětadvacet vyvolených je pomalu nadlidský úkol. Přesto to bude muset už udělat, protože před soustředěním ve Španělsku ho redukce nemine. Zvláště, když v Málaze se k mužstvu připojí i Deli vracející se z afrického šampionátu a dost možná Ngadeu, jestliže jeho Kamerun ve čtvrtfinále Afrického poháru národů skončí. „Není a nebude příjemné některým hráčům říkat, že neuspěli a do kádru se nevejdou, ale jsou to profíci a ví, že každý si píše budoucnost sám,“ utěšuje se Šilhavý.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Jaroslav Šilhavý instruuje na tréninku své svěřence.

Článek
Fotogalerie

Slavia rozstřílela Ružomberok

Pro všechny ligové trenéry v tuzemsku by bylo snem mít k dispozici tak široký hráčský kádr jako vy. Cožpak jste o něčem podobném nesnil?

Sen to je, ale naplní se až ve chvíli, kdy vyhrajeme ligu.

Vyhrajete ji?

Všichni o tom sníme.

Jen sníte? Není to alibismus, když vám vedení koupí pomalu každého hráče, na kterého si ukážete? Teď jste chtěl třeba Tecla a během tří dnů jste ho ve Slavii měl...

Vzhledem k podmínkám by bylo skutečně alibismem říkat, že ligu nechceme vyhrát. Pořád ale ještě zbývá čtrnáct kroků, abychom na titul dosáhli. Když je zvládneme, pravděpodobně k titulu dokráčíme.

Zažil jste někdy jako trenér, abyste měl na výběr z tolika hráčů? Abyste musel přemýšlet, koho si ponechat a kterého z hráčů poslat o štaci dál?

Aby měl takovou kvalitu, tak to tedy ne.

Přesto přichází další a další hráči. Jako teď třeba z Jablonce Tecl...

Jestliže se chceme dostat do evropských pohárů a hrát v nich důstojnou roli, potřebujeme tak široký a kvalitní kádr.

Jenže tolik přestupů během pár týdnů? Neděsí vás to?

Velké evropské týmy mají v kádru hráčů ještě víc a musí si s tím poradit. I nám se to zatím daří a týmová alchymie funguje.

Bude fungovat i teď, když před nedělním odletem do Španělska budete muset kádr redukovat?

Nebude to příjemná komunikace, ale hráči, kteří se do kádru nevejdou, jsou profíci. Na nové štaci nebo na hostování budou mít možnost své kvality prokázat a třeba se i vrátit. Každý si píše budoucnost sám.

A co takový Tecl, na kterého jste ukázal a vybral si ho na poslední chvíli? I on si ji bude psát, i když se dobře znáte ze společného jabloneckého působení?

Právě proto, že se známe z Jablonce, věřím, že pro nás bude přínosem. Je to silový, rychlostně dobře vybavený fotbalista se zkušenostmi z evropských pohárových soutěží i Ligy mistrů, který může operovat na hrotu útoku i na kraji středové řady, což dokazoval právě v Jablonci.

Přínosem se zdají i další akvizice, které v zimě do Slavie přišly...

Určitě... Od zkušeného Kováře, který bude krýt záda brankářské jedničce Pavlenkovi, přes Lüftnera, jenž na místě stopera těží ze svých fyzických dispozic a může být přínosem i pro standardky až třeba po Sýkoru, který už svým charakterem vítězným typem hráče.

A co cizinci? Co třeba Alvir nebo Flo?

Velkým plus je, že si nehrají na primadony a zapadli do kabiny i do mužstva na hřišti. Alvir je mladým, velice talentovaným fotbalistou, na němž teď budeme chtít, aby hru zjednodušil a nesnažil se brát všechno na sebe. Flo dokazuje, že je zkušeným hráčem, který se nepodělá z tlaku, ani výsledku a dovede prodat své kvality.

Takže vybírat se bude skutečně těžce...

Ale nic jiného nezbývá, takže i proto už jsme uvolnili Mikulu na hostování do  Liberce. Do Španělska poletí 22 hráčů, tři brankáři a dva mladí kluci z juniorky, aby nabírali zkušenosti. V Maribelle se k nám připojí Deli a budeme čekat, jak dopadne na africkém šampionátu Kamerun a kdy se přidá i Ngadeu.

Čímž bude kádr pro jaro daný...

To netvrdím.

Takže ještě nějaké posily? Další příchody?

Všechno je možné, protože jednání dál probíhají. Může tudíž dojít k odchodům, příchodům, hráčským výměnám. Ale blíže to specifikovat zatím nebudu.

Reklama