Hlavní obsah

Střelec s cejchem provinilce. Asi jsem Hradec poslal dolů, nejásá Vaněček

Hradec Králové

Trochu bizarní situace, jaké už fotbalový osud někdy píše. Hradec Králové znamenal pro jeho kariéru zcela zásadní štaci. A když se teď David Vaněček sám potřebuje v Teplicích zvednout, odstřelí právě Votroky. Dost možná rovnou do druhé ligy, jejímž králem střelců se před časem stal právě v dresu Hradce Králové, jemuž pomáhal zpátky mezi elitu...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Teplický útočník David Vaněček (vlevo) a Simon Deli ze Slavie bojují o balón.

Článek
Fotogalerie

Plzeňský odchovanec musel projít pět hostování, než konečně dorazil do Hradce Králové, kde se našel. Votroci na něj uplatnili opci a z Viktorie ho koupili. Vyplatilo se, v sezóně 2013/14 jim urostlý útočník jako král střelců druhé ligy pomohl zpátky do nejvyšší soutěže. Jenže teď už hraje za Teplice.

A teď, když se celé jaro ještě netrefil, udeřil David Vaněček právě na Malšovickém stadiónu. Pečetil výhru Teplic na 2:0 a situace sestupem ohrožených Votroků je natolik kritická, že po utkání odvolali trenéry.

„Prožil jsem v Hradci krásné sezóny, dal za něj spoustu gólů a s jeho fanoušky mám krásný vztah. Abych pravdu řekl, je mi trochu líto, že jsem se stal jedním z těch, kteří ho možná poslali dolů," líčí upřímně.

Evropu ještě Teplice nevzdávají

Bere na sebe roli provinilce, přestože sám gól moc a moc potřeboval. Prožívá svoji nejlepší prvoligovou sezónu, jenže naposledy skóroval začátkem prosince na Spartě. Na podzim dal šest gólů, ale na jaře jen střídá. Sedmý zářez tak přidal až v neděli. Právě v Hradci...

„Abych pravdu řekl, jsem typ, který lavičku psychicky moc nezvládá. Věřím, že gól mi zase zvedne sebevědomí."

Podstatný je však týmový úspěch a Teplice stále hrají o hodně. Tři kola před koncem ztrácejí čtyři body na čtvrtou Mladou Boleslav, která hájí pohárovou příčku.

„Samozřejmě věřím, že se ještě můžeme do Evropy probojovat. Mladá Boleslav má strašně těžký los. Hraje v Plzni, se Slavií a končí v Liberci. Takže když zaváhá a my své zápasy zvládneme, ještě ji můžeme přeskočit," doufá Vaněček.

Reklama