Hlavní obsah

Na Letné budou řešit přebytek útočníků

PRAHA

Fotbalová Sparta už má v programu rakouského soustředění v Korutanech poslední bod. V úterý večer ji čeká přípravné utkání s rumunskou Kluží. Ve středu v noci by měl exmistr dorazit do Prahy a v sobotu ho na Letné od 18 hodin čeká předligová generálka s řeckým celkem Škoda Xanti. Trenér Stanislav Griga je s průběhem soustředění spokojen.

Foto: AC Sparta

Sparťanský útočník Tomáš Jun

Článek

Po návratu domů ho čeká řešení problému, který mu může závidět spousta trenérů. Musí vyřešit rébus, co s osmi útočníky, které má v kádru. "Počítám se třemi, maximálně čtyřmi útočníky. Ostatní budeme řešit buď hostováním, nebo odchody. Pro samotné hráče to je demotivující, protože přetlak je příliš velký," řekl.

V jiných rolích

Z kádru z minulé sezóny zůstali švýcarský reprezentant Mauro Lustrinelli, dlouhán Libor Došek, univerzální Miroslav Matušovič, Miroslav Slepička, kterého část jara trápilo zranění a je opět na marodce. Zdeněk Pospěch se v zimě, v době nouze, přeškolil úspěšně z ofenzívního obránce na rychlonohé křídlo. Na jaře střídal i Daniel Kolář. Z hostování v Liberci se vrátil Zbyněk Pospěch, z Turecka pak Tomáš Jun. Na zkoušce je ve Spartě Kanaďan Dave Simpson. A to Sparta rovnou odmítla služby dalšího navrátilce z hostování, Milana Pacandy.

Matušovič, Zdeněk Pospěch i Kolář jsou využitelní i pro jiné role v mužstvu. Otázkou je, co bude se Simpsonem. I tak by ale minimálně jeden útočník zbýval, spíš dva. Navíc přesun některých hráčů do jiných řad by znamenal pohyb ve středové řadě a zřejmě i v obraně. Není pochyb o tom, že na hostování by kohokoliv ze zmíněných bral kterýkoliv domácí klub. Někteří by se jistě uchytili i v zahraničí. Možné je také Matušovičovo turecké angažmá.

Sparťané si volna v Korutanech moc neužili. V neděli si vyrazili na jezero Millstätter a z Matušoviče, Řepky a Šimáka se stali úspěšní rybáři. Poté se setkali se starostou. "Taková pozvání ze strany pořadatelů, kteří se o nás starají a vycházejí nám vstříc, se neodmítají. A tým by měl stejně jedno odpoledne během našeho celého pobytu volné," citují sparťanské internetové stránky trenéra Grigu.

Spolupráce s Italy

Korutany budou jedním z hostitelských regionů ME 2008 a už se pečlivě připravují. Dobrých podmínek kromě Sparty využily i Lokomotiv Moskva, 1. FC Köln, Mnichov 1860, Borussie Mönchengladbach, Austria Vídeň, SSC Neapol a Palermo.

Právě se sicilským klubem Pražané na soustředění spolupracují. Zatímco Italové trénují na travnaté ploše, kterou měla mít k dispozici jen Sparta, ta využívá jejich mobilní posilovnu ve stanu u hřiště. "Vůbec mi to nedělá problém. Oni byli vděční a my spokojení. Kolegialita ve fotbale funguje," uvedl Griga.

Reklama

Související témata: