Hlavní obsah

Beckenbauer: Favorité to někdy nemají lehké

PRAHA

"Nikdy jsem si nepomyslel, že budu jednou seriózně psát o fotbale na Faerských ostrovech. Všechno, co jsme o této zemi věděli, bylo, že tam žije více ovcí než lidí a že tamější obyvatelé jedí mořské ptáky - polární kachny," říká legenda německého fotbalu Franz Beckenbauer v exkluzivním komentáři pro Právo o kvalifikaci ME 2004.

Foto: www.ok-deutschland2006.de

Franz Beckenbauer

Článek

A když fotbalisté Faerských ostrovů před mnoha lety porazili 1:0 Rakousko, všichni jsme si mysleli, že je to jen nějaký druh rakouského černého humoru. Také jsme se smáli brankáři Faeřanů, v lyžařském kulichu vypadal, jako by přiletěl z jiné planety.

Ale smích brzy zmrznul na tvářích fotbalových zemí. Vždyť i Německo, finalista mistrovství světa, tu ve středu hrálo ještě dvě minuty před koncem 0:0. Fotbalisté tohoto ostrova rybářů bojují s obrovským elánem, s velkým nasazením a nebyli proti Německu daleko úspěchu.

Svět vzhůru nohama

Dva body tam ztratilo i Skotsko, když tam před půl rokem uhrálo remízu 2:2 a promrhalo dvoubrankové vedení. Dánský kouč Henrik Larsen pomalu, ale jistě napumpoval do mužstva sebevědomí a vylepšil jeho herní schopnosti.

Faerské ostrovy by tak mohly být rozhodujícím faktorem v boji o první místo v páté skupině mezi Německem a Skotskem. Anebo do tohoto boje může promluvit také Island či možná Litva, kde dosud vládne velká euforie po nerozhodném výsledku 1:1 s Německem. Fotbalový svět je najednou vzhůru nohama.

Stávající model kvalifikace nevyhovuje

Ale podívejme se i na ostatní skupiny evropské kvalifikace Tu jsem často kritizoval a dosud nepokládám deset skupin s 50 mužstvy za vyhovující. Podle mého názoru by se měla hrát předkvalifikační kola. Přece jenom mužstva jako San Marino, které podlehlo Švédsku 0:6, nebo jiný ministát Andorra, který prohrál s Estonskem 0:2, nedosahují ani průměrné úrovně evropské kopané. Bereme však tyto výsledky jako normální.

Co není normální, je vítězství Řecka ve Španělsku v šesté skupině. Španělé byli vyčerpáni po náročné ligové sezóně, v první lize tam hraje dvacet mužstev. Ale Řekové na druhou stranu už dlouho nejsou fotbalovým trpaslíkem. Pod zkušeným německým trenérem Ottou Rehhagelem našli svou sílu a stabilní výkonnost.

Češi vedení ve skupině neuhájí

Jinak věci pokračují tak, jak se čekalo. Francie, obhájce titulu, mohla v první skupině už mít jistý postup na mistrovství Evropy v Portugalsku, kdyby se nepřipravovala na Pohár konfederace. Ve druhé skupině skandinávští soupeři Dánsko a Norsko bojují o první místo, ale na paty jim dýchá třetí Rumunsko.

A ve třetí skupině Češi, přestože mají silný tým, těžko asi zabrání Nizozemcům, aby tuto skupinu vyhráli. Výteční Mark Overmars a Patrick Kluivert dvěma brankami v Bělorusku znovu dokázali, jak jsou velmi nebezpeční pro obranu soupeře. A moji rakouští přátelé naopak opět zklamali, když prohráli s Moldávií 0:1.

Wales skutečným překvapením

Anglie musí v 7. skupině dávat pozor na Turky. Zdají se mi být silnější než Angličané, kteří hrají příliš stereotypně. V osmé Bulharsko s omlazeným týmem získalo opět starou sílu, i když už mu chybí Krasimir Balakov. Chorvati budou mít starosti, aby s nimi udrželi krok.

Ale opravdovým překvapením se zdá být Wales v deváté skupině, který zřejmě odsune Itálii na druhé místo a přinutí ji, aby hrála baráž. To nebude snadné pro mého starého přítele, trenéra národního mužstva Itálie Giovanniho Trapattoniho.

Kdo je vlastně silný?

Outsider Švýcarsko má v 10. skupině slušný náskok před favorizovaným Ruskem. Skutečnost, že Švýcarsko bude hostit v roce 2008 mistrovství Evropy, jako by dodalo tomuto mužstvu křídla, zatímco se zdá, že druhého pořadatele tohoto šampionátu, Rakousko, to spíše paralyzuje.

Budu rád, až kvalifikační boje skončí, a těším se, že příští léto v Portugalsku uvidíme fotbal vyrovnaných a opravdu silných mužstev mezi sebou. Ale - s výjimkou Francie a Nizozemska - kdo je dnes silný?

Reklama

Související témata: