Hlavní obsah

První hokejové lize by měly kralovat Chomutov, Kometa a Ústí

PRAHA

Bodové dostihy hlavních aspirantů na boj o postup do extraligy Chomutova, Komety Brno a Ústí nad Labem by měly být hlavním lákadlem první hokejové ligy, jež začne ve středu. Trojici favoritů mohou nejvíce prohnat pravděpodobně Hradec Králové s Duklou Jihlava. Zajímavé bude také sledovat počínání nováčka z Chrudimi pod trenérskou taktovkou bývalého reprezentanta Martina Hostáka.

Článek

Chomutov i Kometa si díky silnému finančnímu zázemí mohly dovolit posílit kádr několika zvučnými jmény. Severočeši dokonce usilovali o navrátilce z NHL a olympijského vítěze z Nagana Martina Ručinského, který dal nakonec přednost pražské Spartě.

V kádru trenéra Martina Pešouta již není kapitán Radek Šíp, jemuž vedení po devíti letech nenabídlo novou smlouvu a bude hrát za Kadaň. Kapitánské "céčko" bude nosit jiný ostřílený útočník Miroslav Hlinka, který přišel ze Sparty. Do přípravy zasáhlo hned 14 zcela nových tváří a poté přibyl ještě nejlepší zadák juniorky pražské Slavie Martin Mazanec a finský bek Marko Toivonen z Ässätu Pori. Druhým Finem v týmu je brankář Jan Lundell, poslední roky jednička IFK Helsinky.

V přípravě sehrál Chomutov včetně účasti v Tipsport Cupu třináct zápasů, přičemž osm z nich vyhrál a dvakrát remizoval. Vyhrál dokonce na ledě Sparty 2:0 a se Slavií remizoval doma 3:3. V letním poháru skončili Severočeši ve skupině A druzí za finalistou extraligy z Karlových Varů.

Kometa prodala 4 tisíce permanentek

Kometa vstupuje po překvapivém vítězství v Tipsport Cupu do sezony s jediným cílem, kterým je postup do extraligy. K němu mají přispět po výrazné obměně kádru i hvězdné posily Kamil Brabenec, Robert Kántor a nejproduktivnější hráč loňské první ligy Milan Kostourek. "Přišel jsem do Brna pomoci vybojovat extraligu, jiný cíl si nepřipouštím. Celý tým je výborně poskládaný, máme skvělou partu," tvrdí útočník Brabenec. Pozici brankářské jedničky si vybojoval Alexandr Hylák, který strávil poslední sezony v Pardubicích.

V přípravě Brno vyhrálo osm z deseti zápasů. "Nikdy nás ani extraligový soupeř nepřehrál tak, že by nás v obraně cvičil. Nechci brát přípravu po výsledkové stránce, ale jsem opravdu spokojený s herním projevem týmu. Předvádí hru podle mých představ," řekl kouč Vladimír Kýhos.

Brno se může pochlubit největšími návštěvami v soutěži, před zahájením sezony si koupilo permanentky již okolo čtyř tisíc příznivců.

Ústí vyráží do boje s kapitánem Čalounem

O něco skromnější cíle mají hokejisté Ústí nad Labem, přestože se nevzdávají boje o návrat mezi elitu, kterou museli po roce zase opustit. "Chceme hrát o špičku, ale nestanovili jsme si za cíl postup do extraligy jako Chomutov. Cíle se dají měnit i během sezony. Přivedli jsme do klubu kvalitní odborníky, trenéra Miloslava Hořavu a generálního manažera Roberta Kyselu. Ti dva jsou spolu s hráčským kádrem zárukou, že hokejový vývoj půjde u nás správným směrem," řekl ČTK šéf klubu Jan Dragomir.

Kouč Hořava je před rozjezdem soutěže opatrný. "Jaká byla letní příprava, to se ukáže nejdříve po šestém kole. Do ligy chceme vstoupit vítězně. Chci od týmu, aby diváci už při prvním zápase s Havlíčkovým Brodem poznali, že ke každému duelu přistupujeme s cílem uhrát co nejlepší výsledek," prohlásil Hořava.

I po sestupu se povedlo klubu udržet opory Jana Čalouna a Václava Nováka, do útoku navíc přišli Ivo Prorok či Zbyněk Sklenička. Zcela nová je dvojice brankářů Dušan Salfický, Radek Fiala. Do boje povede Ústí nově jako kapitán Čaloun. "Je to pro mě čest. Naposledy jsem snad byl kapitánem v žactvu a litvínovském dorostu," řekl s úsměvem Čaloun.

Reklama