Hlavní obsah

Bohatý Chomutov doplatil na častý průvan v kabině, hráčům chybělo i srdíčko

PRAHA

Ani rozpočet srovnatelný s mužstvy nejvyšší české soutěže a hvězdní hráči v kádru nestačili k tomu, aby si hokejový Chomutov splnil svůj sen o extralize. Druhým rokem ohlašovaný atak na nejvyšší soutěž skončil pro chomutovské "piráty" letos už ve finále první ligy a severočeský klub ovládlo obrovské zklamání. "Je to pro nás kruté," uznává generální manažer klubu Jaroslav Veverka ml.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Chomutovský Jíra se marně snaží překonat brankáře Ústí

Článek

Ambicióznější tým byste v současnosti v druhé nejvyšší hokejové soutěži hledali jen těžko. KLH Chomutov mohutně podporovaný společnostmi Severočeské doly a ČEZ má roční rozpočet kolem 70 miliónů, což je srovnatelné s některými celky extraligy a zřejmě zdaleka nejvíce v 1. lize. "Ale v tom jsou zahrnuty i obrovské investice do mládeže, kam směřuje mezi 15 - 20 milióny," upozorňuje Veverka.

I díky velkým investicím se v posledních letech v kádru vystřídala řada známých jmen jako Nikolov, Miroslav Hlinka, Květoň, Chábera, v sezóně 2008/09 dokonce i tři hráči z Finska. Poslední dva roky pak mužstvo táhli bývalí reprezentanti Radek Duda, David Hruška, a Milan Kraft, kteří měli Chomutov vrátit po 37 letech mezi elitu.

Jenže ani tito "žoldáci", kteří měli podle některých kritiků bližší vztah ke svým vysokým smlouvám než k samotnému klubu, nepomohli. "Možná to chtělo toho zaujetí a srdíčka o trochu víc. Například ve druhém utkání finále jsme byli hodně nedisciplinovaní a to srdce a nasazení tam nebylo úplně od celého týmu. Bohužel..." řekl na oficiálním webu Chomutova trenér Milan Kašpárek.

Ten přišel do klubu po 14. kole první ligy, kdy na lavičce skončila dvojice Liška, Kolek. Navíc Chomutov měnil trenéry už těsně před sezónou, kdy z klubu utekl za vidinou KHL v Popradu Radim Rulík. "Naše strategie a vize do budoucna je taková, že chceme sehnat jednoho trenéra, který tady bude dlouhodobě. V této sezóně byly bohužel s tímto postem až příliš velké komplikace," přiznal Veverka.

Veletoče s trenéry a časté čachry se sestavou, kdy byli zkušenější hráči posíláni na hostování do extraligy, nijak nepřispěly k pohodě v týmu. "Ještě před startem sezóny se měnili trenéři, další změna trenérů byla i v průběhu sezóny. Pak odešlo několik hráčů na hostování, jiní naopak přišli. Byla to dost zvláštní sezóna," myslí si útočník Petr Jíra.

Sportovní cestou to nevyšlo, v nově postavené chomutovské hale se zřejmě i nadále bude hrát první liga. Leda by klub koupil extraligovou licenci od někoho z dosavadních účastníků nejvyšší soutěže. "Teď si budeme muset dát pár dní volno a odpočinout si, vyčistit hlavy. Pak teprve budeme moci zhodnotit, jestli směr, který jsme zvolili, byl správný. Jestli budeme do budoucna něco měnit," tvrdí Veverka.

Výsledky hokejistů Chomutova z posledních let:
2001baráž o extraligu s Karlovými Vary
2002semifinále play off 1. ligy
2003semifinále play off 1. ligy
2004semifinále play off 1. ligy
2005semifinále play off 1. ligy
2006čtvrtfinále play off 1. ligy
2007finále play off 1. ligy
2008finále play off 1. ligy
2009semifinále play off 1. ligy
2010baráž o extraligu s Mladou Boleslaví
2011finále play off 1. ligy

Reklama

Související témata: