Hlavní obsah

Hokejisté Slovenska by měli mít olympiádu jistou

HERSONISSOS (Kréta)

Olympijského hokejového turnaje se na příštích zimních hrách v Turíně 2006 zúčastní jen dvanáct zemí a žádná kvalifikace přímo v dějišti ZOH se už hrát nebude. Rozhodl o tom kongres IIHF na řeckém ostrově Kréta.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

Proti modelu z předchozích zimních her v Naganu či Salt Lake City, kde byly Česko, Kanada, Rusko, Finsko, Švédsko a USA nasazeny přímo do druhé fáze, tak dochází k zrovnoprávnění všech zemí.

"Na rozdíl od minulosti zahájí všechna mužstva hlavní turnaj ve stejný čas," píše se v závěrech kongresu IIHF, který tak zabránil opakování situace, kdy celky v nekompletních sestavách musely hrát o postup do jeho hlavní části, na což v minulosti opakovaně doplatili medailisté posledních dvou MS Slováci.

Hráči z NHL zatím nejistí

Mužstva budou rozlosována do dvou šestičlenných skupin, z nichž vždy první čtyři postoupí do bojů o medaile, které proběhnou vyřazovacím způsobem. Zásadní otázka, zda se v Turíně objeví i hokejisté z NHL, však zůstává nevyřešena.

"Stávající dohoda mezi NHL a zástupci hráčské asociace vyprší příští rok v září a dokud není podepsána nová, nemůžeme se domlouvat ani o olympiádě," vyložil mluvčí IIHF Szymon Szemberg.

Spravedlivější model

Přímou účast na olympiádě si vedle pořádající Itálie zajistí osm mužstev, která se vyberou buď podle umístění na MS v letech 2001-2004 nebo dostane přednost návrh, podle něhož by se do Turína podívalo nejlepších osm celků z nadcházejícího šampionátu v Česku.

"První možnost zohledňuje dlouhodobou výkonnost týmů, při druhé jde striktně o umístění na jednom turnaji. Která varianta zvítězí, o tom rozhodne kongres v sobotu," přiblížil z dějiště zasedání generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban. O tři zbývající místa se bude hrát od podzimu příštího roku do února 2005 dvoustupňová kvalifikace.

Reklama

Související témata:
  0 : 2 Česko - Švédsko 0 : 2 dohráno
20240504T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švédsko
Česko vs. Švédsko
Česko
Švédsko
  Česko - Švýcarsko dnes 16 : 00
20240505T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.