Hlavní obsah

Čtyřicetiletý Nedvěd a mistrovství světa? Budu se snažit, abych si řekl o místo, přiznal

PRAHA

Nahoru, dolu, nahoru. Taková je sezóna čtyřicetiletého hokejisty Petra Nedvěda. V listopadu se vrátil po patnácti letech do reprezentace, hrál na finské Karjale. Poté musel podstoupit operaci čelisti, kterou mu zlomil zásah pukem v utkání s Kladnem. I přes bolest nasadil ochrannou masku a dále hrál. Nyní je v pořádku a zpátky v národním týmu. Ve středu dopoledne letí do Švédska na třetí podnik Euro Hockey Tour této sezóny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na trénink české hokejové reprezentace dorazil opět i veterán Petr Nedvěd.

Článek
Fotogalerie

„Cítím se dobře. Po zranění čelisti jsem byl rád, že jsem mohl po krátké době začít hrát. Splnilo to jediný účel, že jsem nemusel na čtyři nebo pět týdnů úplně vypadnout, a poté se do toho zase dva týdny dostávat. To by bylo šest až sedm týdnů než bych se dostal do nějaké hokejové formy, malinko jsem to risknul a vyšlo to. Nebylo to ono, bylo to docela bolestivé, ale splnilo to jediný účel, že jsem nevypadnul z tempa,“ popsal minulé týdny liberecký útočník, který vládne extraligovému bodování.

Když se vrátil z listopadové Karjaly, měl na kontě tři góly ze tří zápasů. Národní tým dal celkem šest gólů, on polovinu, povedený comeback.

„Tam to byl krok do neznáma, dlouho jsem nehrál. Pro mě to byla zkouška, jestli na této úrovni můžu ještě vůbec hrát, jestli na to mám, něco to napovědělo, ale byly to jen tři zápasy. Uvidíme, jak se nám bude dařit ve Švédsku. Zase se třeba poté můžeme od něčeho odrazit,“ nechtěl na úterním srazu Nedvěd přeceňovat minulý výkon.

Přesto se o něm hovoří jako o jednom z možných kandidátů na další výpravu s reprezentací na sever Evropy. A to přímo na mistrovství světa, které se hraje v květnu ve Finsku a ve Švédsku.

„Já jsem rád za každý zápas za národní tým, který si můžu zahrát. Pro mě se nic nezměnilo, pro mě to je čest a výzva reprezentovat. Samozřejmě, že mistrovství ... momentálně se nemá cenu o tom bavit, protože nastane hodně okolností, které se budou odehrávat. Uvidíme, kolik bude moci reprezentovat hráčů z NHL,“ nevyhledává čtyřicetiletý útočník toto téma ke konverzaci. „Samozřejmě, že se budu snažit podávat co nejlepší výkony, abych si o místo řekl,“ přesto přiznává.

Nejdříve ale má ještě jinou práci. Tou je hra a výsledek libereckých Tygrů v play-off. I tato cesta může napovědět o jeho šancích směrem ke světovému šampionátu.

„Samozřejmě. I tohle by k tomu trochu přispělo. My se budeme snažit dojít co nejdál, ale uvidíme, jestli na tu špičku opravdu máme. Myslím, že momentálně mezi tři až čtyři nejlepší v lize nepatříme. Ale popereme se o to, v play-off každý začíná od nuly.“

Reklama