Hlavní obsah

Za výhru vděčíme Salákovi, hodně nás podržel, chválil Plekanec výtečného gólmana

Liberec
Aktualizováno

Proměna mužstva po mdlé první třetině a zejména výtečný výkon brankáře Saláka. To byly podle kapitána české hokejové reprezentace Tomáše Plekance hlavní důvody výhry 3:1 nad Švédskem na úvod Karjala Cupu. "Od prvního gólu jsme pak Švédy vlastně k ničemu nepustili," říká Plekanec, právě autor vedoucí trefy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Čeští hráči (zleva) Jakub Petružálek, Jiří Tlustý a Tomáš Plekanec se radují z gólu.

Článek

Výkon v první třetině přitom nenaznačoval, že by Češi mohli pomýšlet na výhru. Výběr „Tre kronor" byl aktivnější, pohyblivější a výborně navíc bránil střední pásmo. „Hlavně bruslařsky jsme zaostávali, Švédové nám dělali problémy, byli rychlejší a živější" uvědomoval si Plekanec a přiznal, že o první pauze si museli některé věci se spoluhráči vyříkat.

„Protože jsme mohli být rádi, že se nám naštěstí podařilo udržet stav 0:0. Švédové se klidně mohli dostat do vedení 2:0 a zápas by byl úplně jiný," říkal Plekanec, který vyzdvihl výkon brankáře Alexandra Saláka.

„Za výsledek vděčíme jednoznačně jemu, protože v první třetině toho hodně pochytal. Moc nás podržel a potvrdil svoje kvality," chválí pětadvacetiletého gólmana chytajícího švédskou Eliserien za Färjestad.

Hvězda NHL potvrdila, že do Turku s mužstvem nepojede

Po první přestávce se obraz hry postupně měnil, iniciativu začali přebírat Češi. „Od druhé třetiny jsme byli jasně lepší, rychlejší a myslím, že jsme hráli chytřejší hokej. Po prvním gólu jsme je vlastně už k ničemu nepustili," těšilo Plekance, kterému neunikla podrážděnost Švédů z konce zápasu, jenž vedla i k hromadné potyčce.

„Byli jsme rychlejší, tak nás faulovali a my měli hodně přesilovek. Švédové z toho byli nervózní, to je normální," uzavírá Plekanec, který potvrdil, že podle dohody s koučem Hadamczikem neodcestuje kvůli osobním důvodům do finského Turku ke dvěma zbývajícím zápasům Karjaly.

Reklama

Související témata: