Hlavní obsah

Lev nechtěl pustit své hráče do reprezentace. Nevidím důvod, vzepřel se Hadamczik

Praha

Hned na pětici hráčů z pražského Lva si pro Švédské hry ukázal kouč českého hokejového nároďáku Alois Hadamczik. Sám nečekal, s jak velkou nevolí jeho záměr přijal generální manažer nováčka Kontinentální ligy Normunds Sejejs. „Lev si holt svůj kádr vybudoval na českých reprezentantech a my, když máme možnost je nominovat, tak to prostě uděláme,“ byl neústupný Hadamczik.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik

Článek

Byl jste záměrem Lva překvapený?

Zatímco pan Speychal (spolumajitel Sportovního holdingu Praha, který zastřešuje pražského Lva a Spartu - pozn. aut.) je pyšný na to, že jeho hráči reprezentují naší zemi, generální manažer Normunds Sejejs byl striktně proti, abych je nominoval. Myslím ale, že dodržujeme veškerá pravidla. Tedy že když je reprezentační přestávka a máme možnost hráče nominovat, tak to prostě uděláme.

Jak jste tedy hráče nakonec získal? Vyjednáváním, nebo jste si dupnul, že je prostě chcete a hotovo?

Nebyl jsem v žádném konfliktu. Normundsovi jsem vysvětlil, že taková je prostě situace. Že mají ve svém kádru reprezentanty České republiky, a když my je v daný moment chceme, jedině hráč může nominaci třeba kvůli zdravotním problémům zbourat. To byl případ Tomáše Rachůnka, kterého jsem měl v základní sestavě. Jenže je nemocný a nehraje. Kdyby tomu bylo jinak, i on by byl v nominaci.

Koho si Alois Hadamczik vybral ze Lva pro Švédské hry?
Jakub Nakládal
Jakub Krejčík
Ondřej Němec
Jiří Novotný
Petr Vrána

Zkoušel jste se vžít do pocitů vedení nebo trenérů Lva, kteří s koncem sezóny na týden přijdou takřka o kompletní jednu pětku?

Na jednu stranu chápu, že Lev hraje o play-off, na druhou stranu je týdenní pauza, hráči jsou v nominaci a chtějí reprezentovat. Myslím, že jim to jen pomůže. Vůbec to ale nebylo formou nátlaku, že by někdo někomu vyhrožoval. Lev jen přišel s tím, že bojuje o play-off a byl by rád, kdyby hráči nebyli do reprezentace nominováni.

Uvažoval jste na chvíli, že byste Sejejsovi potažmo Lvu pro jednou vyšel vstříc a obešel se bez jeho hráčů?

Panu Sejejsovi jsem jednoznačně řekl, že jsem zodpovědný za budování národního mužstva, a když cítím, že v něm hráči mají být, tak tam prostě budou. Nevidím důvod pro jiné řešení. Když v Rusku někdo nominuje hráče, manažeři si proti tomuto kroku vůbec nedovolí jít. Lev si svůj tým navíc vybudoval na českých hráčích, na těch z národního mužstva. Stejně ale jak jemu nevoní, že si bereme jeho hráče, tak mně zase nevoní, že ve Lvu pravidelně nechytá brankář Štěpánek a talentovaný obránce Krejčík sedí jen na střídačce.

Reakce Normundse Sejejse, generálního manažera Lva
Já jsem si myslel, že český reprezentační trenér je veliká osobnost a naše rozhovory mezi čtyřma očima, v kterých jsme o něčem jednali, nebude medializovat, ale že to zůstane mezi námi. Nechceme hráčům bránit reprezentovat. Rozhovor s panem Hadamczikem se týkal toho, že původně dostalo pozvánku do českého národního týmu devět hráčů. Určitě jsme nepožadovali, aby do reprezentace nikoho z nich nepovolával. Myslím ale, že není úplně normální, aby si bral z týmu devět hráčů. Řekli jsme mu, aby si vzal tři až čtyři, to je podle mě zcela běžné. S českým národním týmem jsme vždycky vycházeli dobře a vždycky jsme ho také podporovali a hráče pustili.

Právě Krejčíka jste přesto do své nominace zařadil...

Podle mě patří do základní sestavy, o čemž mě přesvědčil na loňském MS, kde hrál pod velkým tlakem a zvládl to. Nemám důvod ho nepodržet, je to jeden z obránců, který má potenciál stát se stabilním hráčem národního týmu.

Věříte tomu, že Lev všech pět svých reprezentantů do Švédska skutečně pustí?

Jsem o tom přesvědčený! S hráči jsem mluvil a reprezentovat chtějí.

Měl jste stejné problémy i při jednání s ostatními týmy KHL, ve kterých působí Češi?

Neřekl bych, své reprezentanty normálně uvolňují.

Reklama

Související témata: