Hlavní obsah

Češi na Karjale propadli. Spadli jsme o level níž než všichni soupeři, uznal Hubáček

Helsinky

Reprezentační kabinu v Helsinkách ovládl smutek při krutém poznání, že soupeři na turnaji předčili české hokejisty důrazem, bruslením, rychlostí i agresivním přístupem k protihráči. Nejen výsledkově, ale i celkově herním pojetím bylo národní mužstvo nejslabší.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Finský útočník Petri Kontiola překonává českého brankáře Jakuba Kováře.

Článek

Když chybí síla a fyzická i psychická odolnost, pak chytrost a finesy průšvih neodvrátí. „Dali jsme za celý turnaj jen dva góly z přesilovek, při hře pěti proti pěti jsme se vůbec neprosadili a to je vážný problém," připustil na webu hokej.cz útočník Jan Kovář.

Slabiny v koncovce

Viditelnou slabinou reprezentace v letošním roce zůstává neschopnost v koncovce, k tomu všechna tři utkání na Karjale končila s hlavou hodně dole. Poslední třetiny byly herně doslova bídné, vypadalo to, že na nějaký finiš v závěru hráči nemají sílu. „Nevím, jestli tam byla už nějaká mentální deka, ale nehráli jsme uvolněně," všimnul si v televizním rozhovoru útočník Jakub Petružálek.

Hráče drtilo poznání, že kvalita je jinde. „Řekl bych, že jsme měli i dobré herní fáze, jenže v kontextu celého turnaje to bylo děsně málo. Spadli jsme prostě o level níž než ty tři celky, které pravidelně na evropské scéně potkáváme," uvedl pro ČT útočník Petr Hubáček.

Zdálo se mu také, že řadě reprezentantů schází i šťáva. „Budu mluvit možná trošku proti sobě, ale bez maximální energie nic nepůjde." Nenašel se nikdo, kdo by mužstvo zvedl, všichni spadli do šedi průměru. „Švédům, Rusům i Finům jsme schopni hokejově konkurovat jedině v maximální síle, jinak zaostáváme," podíval se pravdě do očí 34letý krajánek z finské ligy.

Nejlepší pasáží v podání českého mužstva byla první polovina proti Finům, jenže ani to nestačilo. „Domácí dali kontaktní gól po špatném střídání, od té chvíle jsme se báli a nepředváděli na ledě to, co měli. Jakmile chvíli přestaneme hrát, dopadne to špatně," tvrdil Kovář a hodně si vyčítal, že v poslední minutě zahodil velkou šanci na vyrovnání.

„Deset vteřin před koncem jsem byl sám před brankářem a měl dost prostoru k zakončení. Když tohle neskončí gólem, je to stejná chyba, jako když někdo namaže na gól," zlobil se sám na sebe nejproduktivnější z cizinců v KHL.

Zbytečné fauly

V taktické bitvě s Ruskem zase mužstvo srazily zbytečné fauly, muselo ubránit i 57 sekund ve třech a nebylo pak schopno čelit úderu sborné ze začátku třetí části „Zatavili jsme se v dlouhém oslabení. Dostali jsme se pod tlak, soupeř vstřelil dvě branky a my pak už neměli sílu něco s tím udělat," připustil pro hokej.cz obránce Tomáš Kaberle.

Reklama