Hlavní obsah

Kdo chce na OH, musí ukázat vůdčí osobnost, apeluje Hadamczik před generálkou v Soči

Praha

Poslední příležitost přesvědčit reprezentačního kouče Aloise Hadamczika, že si zaslouží jet na únorovou olympiádu v Soči, mají tento týden hokejisté působící v Evropě. Tým se v pondělí odpoledne sešel v Praze, aby se začal připravovat na Channel One Cup, třetí díl podniku Euro Hockey Tour, který se stejně jako OH odehraje v Soči. Až na zraněného Zbyňka Irgla přivítal Hadamczik všechny své ovečky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Alois Hadamczik přichází na sraz české hokejové reprezentace.

Článek
Fotogalerie

V nominaci pro nadcházející turnaj figuruje hned šestnáct hráčů, kteří se objevili i na širším seznamu nároďáku pro olympiádu. Pochopitelně, že na ní se představí drtivá většina hráčů působících v NHL, ti ze starého kontinentu ale rovněž nejsou bez šance. I když jich nakonec ve finální nominaci bude jen pár.

„Proto pochopitelně někteří kluci budou teď mít motivaci o to větší. Když chtějí jet na olympiádu, musí být v tomto týmu (pro Channel One Cup) vůdčími osobnostmi," souhlasí Hadamczik a jedním dechem odmítá, že by kvůli tomu měli být hráči pod větším tlakem. „Mluvit o něčem podobném vůbec nepřichází v úvahu. Olympiáda je nejtěžší turnaj na světě a musíte být odolní i psychicky."

Hráči figurující v širší olympijské nominaci i v té pro Channel One Cup
Brankáři:
Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL)
Alexander Salák (Petrohrad/KHL)
Obránci:
Ondřej Němec (Lev Praha/KHL)
Michal Barinka (Vítkovice)
Tomáš Kaberle (Kladno)
Petr Zámorský (Zlín)
Petr Čáslava (Čerepovec/KHL)
Lukáš Krajíček (Dinamo Minsk/KHL)
Tomáš Mojžíš (Slovan Bratislava/KHL)
Útočníci:
Jiří Novotný (Lev Praha/KHL)
Petr Nedvěd (Liberec)
Roman Červenka (Petrohrad/KHL)
Zbyněk Irgl (Dinamo Minsk/KHL)
Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL)
Tomáš Vincour (Kazaň/KHL)
Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL)

Hadamczik věří, že jeho tým dá zapomenout na nepovedené úvodní dva turnaje EHT, ve kterých v šesti zápasech zaznamenal hned pět porážek. „Letošní Euro Hockey Tour nehrajeme dobře, protože nedáváme góly. Bez nich se prostě těžko vyhrává. Hrát dvě třetiny 0:0, ale i vyhrát 2:1, jak se nám to jednou povedlo, je špatně," ví Hadamczik a proto dnes večer naplánoval se svými svěřenci poradu.

„Chceme si říct něco k tomu, jak by měl tým vypadat a jakou by měl mít tvář. Chci, aby se prezentoval technicky i agresivně. Hlavně ale musíme hrát dobře v obraně a proměňovat šance," poukazuje trenér na fakt, že reprezentace v letošní sezóně nedosahuje ani průměru jednoho gólu na zápas.

„Četnost střelby jsme měli dobrou, ale druhou věcí je razance a hlavně úspěšnost. A ta je právě největší slabinou, se kterou se letos potýkáme a potýkali jsme se s ní i na mistrovství světa," tvrdí Hadamczik a hodně si slibuje od dvaačtyřicetiletého matadora Petra Nedvěda.

Irgl proti Finům nenastoupí. Stihne víkend?

„Kdybychom nevěřili, že do reprezentace i ve svém věku patří, tak bychom ho nenominovali. V národním týmu se cítí dobře a jsem přesvědčený, že to pro něj bude velká motivace. Věřím, že on i další zkušení hráči strhnou ty mladé," přeje si Hadamczik.

Komplikace mu přidělal Zbyněk Irgl, který ve středu přiletěl do Prahy, obratem ale po vyšetření u reprezentačního doktora Holibky zamířil kvůli zánětu v kotníku zpátky do běloruského Minsku, kde působí na klubové úrovni. Již teď je tak jisté, že třiatřicetiletý útočník vynechá čtvrteční souboj s Finskem, který se jako jediný z Channel One Cupu odehraje v pražské O2 areně.

„Zbyněk bere antibiotika, sice lehce trénoval, ale poslední dva zápasy nehrál. Pokud mu to zdraví umožní, bude k dispozici až pro zápasy v Soči. Dohodli jsme se, že si dáme vědět ve čtvrtek ráno," přibližuje Hadamczik, který se zatím rozhodl nepovolávat náhradníka. To by učinil až v případě, pokud by Irgl nebyl schopen nastoupit ani o víkendu.

Pouze čtvrteční zápas proti Finsku odehraje podle dohody s koučem Hadamczikem Tomáš Kaberle. Zkušený obránce poté odletí za rodinou do zámoří a do Soči tak s mužstvem už neodcestuje.

Reprezentaci čeká v úterý a ve středu tréninky v holešovické Tipsport areně, ve čtvrtek pak v O2 areně zmiňovaný souboj s Finy. O den později už se nároďák přesouvá do Soči, kde v sobotu změří síly se Švédy a v neděli turnaj uzavře proti Rusům. Kapitána mužstva Hadamczik veřejně oznámí v úterý, nebude jím ale Jiří Novotný.

Reklama

Související témata: