Hlavní obsah

Kousal odčaroval Karlssona. Švédský fantóm se nechtěl rozhýbat, tak na něj zvolil gólovou střelu

Soči

Premiéra české hokejové reprezentace na olympijském ledě v Soči byla vítězná. Po skalpu Švédů, pod nímž je důležitým gólem podepsaný i Robert Kousal, vede národní tým na ruském Channel 1 Cupu tabulku a ke konečnému prvenství mu stačí v neděli uhrát bod proti domácím.

Foto: Aleš Krecl, ČTK

Robert Kousal oslavuje svůj gól proti Švédsku.

Článek

Bez dvou centimetrů dva metry měřící švédský brankář Karlsson, který na minulých dvou akcích evropské hokejové tour udržel proti českému týmu nulu, přitom dlouho likvidoval všechny střelecké pokusy reprezentantů i v Soči. Nakonec ho však po dlouhých 172 minutách přinutil kapitulovat Robert Kousal.

„Jel jsem sám na brankáře a myslel hlavně na to, co mám udělat, abych ho překonal. Doufal jsem, že velikého gólmana nějak rozhýbám, ale jemu se moc nechtělo, tak jsem zvolil střelu," popisoval pardubický útočník, jenž při svém třetím startu za národní tým slavil premiérový gól.

Podobné zakončení razantní střelou zvolili i oba úspěšní exekutoři českých nájezdů, zkušení Petr Nedvěd s Romanem Červenkou. „Moc mi tam šance poslední dobou nepadají, ale na penalty si pořád věřím. Měl jsem to takhle nahoru poslat už při tom svém sólu v první třetině, tam jsem zbytečně vymýšlel," uvažoval autor vítězné branky.

Hadamczik pořád viděl hlad po gólech

Jeho petrohradský spoluhráč Alexander Salák byl také za hrdinu, vždyť pochytal téměř čtyřicítku švédských střel. „Bylo to pro nás dobré utkání se šťastným koncem. Sice jsme prohrávali, ale na celém mužstvu byla pořádně děsně vidět energie. Dlouho se nedařilo proměnit nějakou šanci, ale kluci šli za tím vyrovnáním," přibližoval český gólman.

Nasazení a vůli mužstva ocenil i kouč. „Na ledě bylo vidět, jak se dala dohromady parta. I když jsme prohrávali, pořád jsme měli hlad po gólech, a tak jsem neustále věřil, že přijde šance, kterou zužitkujeme," mínil Alois Hadamczik.

Nakonec český tým neposlala do kolen ani hokejová paráda Larse Klasena, jenž si při nájezdech prohodil puk mezi nohama, přitom udělal otočku před Salákem a zasunul puk do prázdné branky. „Myslel jsem si, že už ho mám, jenže on předvedl jemné ruce a já tam zůstal úplně zamrzlý," divil se Salák.

Proti Rusům znovu se Salákem v brance

„Švéd to udělal excelentně, bylo v tom kus šikovnosti i drzosti, ale jsem rád, že nakonec to soupeři k bonusovému bodu nepomohlo. Poslal jsem na nájezdy také chytré hráče a oni to ukázali. Jen mně bylo trochu líto Honzy Kováře, který poslal švédskího brankáře na párek a jen se mu nepovedlo zvednout puk,"  tvrdil Hadamczik, který už předem připravil Salákovi v Soči hodně náročný test.

Do branky ho pošle i v neděli proti Rusům. „Hodně dlouho jsem nechytal dva zápasy během necelých 24 hodin, ale je tady dalších dvacet frajerů, kteří to musí taky zvládnout, takže bude na mně, abych se s tím nějak vyrovnal," přemítal gólman. Do hry se proti Rusům dostanou podle slov kouče i v sobotu odpočívající Ševc a debutant Radil. „O přesné podobě sestavy se rozhodnu až později," tvrdil hodinu a půl po utkání Hadamczik.

Reklama

Související témata: