Hlavní obsah

Reprezentaci opustil před odvetou s Rusy nejen Kovář, ale i Němec. Růžička povolal Poláška

Praha
Aktualizováno

Bez obránce Ondřeje Němce a znovu i bez útočníka Jana Kováře nastoupí v sobotu v pražské O2 areně česká hokejová reprezentace k odvetnému duelu v rámci Euro Hockey Tour proti Rusům. Kouč národního týmu Vladimír Růžička se rozhodl dodatečně povolat zadáka Adama Poláška, jehož proti sborné zařadí do sestavy. V brance se stejně jako v pátek, kdy vychytal čisté konto, objeví Alexander Salák.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský zadák Adam Polášek byl dodatečně povolán k hokejové reprezentaci pro odvetu s Rusy.

Článek
Fotogalerie

Němcovi onemocněly děti, a tak mu reprezentační vedení umožnilo, aby se od týmu odpojil a v sobotu se za svou rodinou přesunul do Ruska. U mužstva už není ani Jan Kolář. Útočníka Magnitogorsku a nejproduktivnějšího Čecha v aktuálním ročníku Kontinentální ligy skolily ve čtvrtek horečky, kvůli kterým vynechal už zápas s Ruskem v Karlových Varech.

Kvůli odjezdu Němce kouč Růžička povolal sparťanského beka Adama Poláška, jenž s týmem trénoval už v úterý v pražských Letňanech. „Chtěl bych, aby Adam v sobotu hrál, takže jeden z osmi obránců, kteří dnes trénovali, nenastoupí. Až v sobotu ráno se rozhodneme, který to bude," prohlásil Růžička s tím, že chce hrát na osm obránců a třináct útočníků.

Nepravděpodobný je navíc start Martina Adamského. Ten měl nastoupit na pravém křídle formace s Novotným a Smoleňákem. Když však třinecký forvard opouštěl v pátek po 45minutovém tréninku ledovou plochu O2 areny, hlásil směrem k realizačnímu týmu „Game over". Natažená třísla mu start nedovolí.

Jak dnes česká hokejová reprezentace trénovala:
Salák, Hrubec - Zámorský, Kolář II, Nakládal, Klesla, Krejčík, Čáslava, Ševc, Kempný - Gulaš, Sobotka, Ručinský - Adamský, Novotný, Smoleňák - Svačina, Roman, Zaťovič - T. Zohorna, Koukal, Vondrka - Simon, Radil. Obránce Polášek ještě netrénoval, proti Rusům ale nastoupí.

Jeho místo tak zaujme Lukáš Radil, zhruba v polovině utkání se do hry dostane i Dominik Simon. Dvacetiletý benjamínek českého týmu ve čtvrtek nastoupil v elitní útočné řadě s Ručinským a Sobotkou a blýskl se krásným gólem na 2:0. V sobotu se místo něj na pravém křídle první formace objeví Milan Gulaš.

Růžička doufá, že jeho svěřenci navážou na dobrý výkon ze čtvrtka, který vedl k výhře 3:0. „Chtěl bych, abychom zase hráli tvrdě a s nasazením. Líbilo se mi totiž, jak kluci velice dobře zareagovali na tvrdost mladých ruských hráčů. Stejný styl hry Rusům čekám i v sobotu, takže se s tím znovu budeme muset vypořádat. A musíme zlepšit hru v obranném pásmu, v tom ještě máme trošku gulášek."

Utkání bude stejně jako v Karlových Varech vyprodané. Když reprezentace nastoupila v O2 areně naposledy, podlehla týden před Vánoci před více než 16 tisíci diváky Švédům 4:6. Přestože v polovině zápasu ještě vedla 3:0... „Nemělo by se to stávat a je to samozřejmě poučení. Nemyslím si, že by to bylo způsobené plnou halou. Ale kluci tohle potřebují. Málokdo z nich zažil hrát před tolika diváky. Navíc je to náš poslední zápas v O2 areně před mistrovstvím světa, takže i proto chceme vyhrát," vyhlašuje Růžička.

Souboj s Ruskem začíná netradičně už ve 13 hodin, trenér v tom ale problém nevidí. „Všichni jsou sice zvyklí hrát většinou večer, ale i na mistrovství světa nás někdy budou čekat odpolední zápasy. Přizpůsobíme se, říká Růžička. „Dáme si větší snídani a naobědváme se až po zápase. Bylo by totiž blbý se ve dvanáct naobědvat a pak jít za hodinu hrát. To by ten oběd taky mohl z někoho vypadnout," rozesmál se Růžička.

Reklama