Hlavní obsah

Pozdravuj mámu, vzkazoval Smoleňák Popovovi, když jel chránit Ručinského

Praha

Když se v polovině zápasu vrhli ruští hokejisté na Martina Ručinského, který podle jejich mínění zbytečně atakoval gólmana Šaryčenkova, byl v tu chvíli na střídačce. Podle pravidel nesměl skočit na led, kapitán české reprezentace Radek Smoleňák tak přesto učinil. Za každou cenu se chtěl postavit za svého spoluhráče a ani mu nedošlo, že za to má být sudími potrestán.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Hromadná potyčka druhém zápase EHT Česko - Rusko.

Článek

„Tohle se prostě nesmí stávat, je to pořád dokola," říkal po výhře 4:3 už klidný Smoleňák. „Růču tam několikrát osekávali, a i kdyby to byl kdokoliv jiný, musíme tam všichni vlétnout," tvrdil osmadvacetiletý křídelník.

„Až pak jsem si uvědomil, že jsem na ledě jako šestý hráč a lehce přebývám. Oba rozhodčí mě ale znají ze Švédska, takže v klidu," vyprávěl Smoleňák o šarvátce, která trvala přes minutu. Dvouminutové tresty za ni obdrželi Klesla s Grigorjevem, na trestnou ale následně rovněž na dvě minuty zamířil i Smoleňák s Andrejem Popovem.

Ti se totiž do sebe chtěli pustit po skončení šarvátky, čároví rozhodčí jim to ale neumožnili. „Popov tam na mě něco pořvával rusky. Já jsem se za dva roky v Rusku taky pár slovíček naučil, takže jsem mu vzkázal, aby pozdravoval mámu."

Na co čeká? divil se Smoleňák Svačinovi

Smoleňáka potěšilo, že národní tým porazil sbornou v obou zápasech. A vůbec neřešil, že Rusové přijeli s omlazeným a na mezinárodní úrovni příliš nezkušeným výběrem. „Je mi jedno, jestli říkají, že tu neměli Kovalčuka a další. Jejich mladí šikovní kluci nejsou žádní nazdárci, hráli velice dobře. Všichni v kabině jsme se shodli, že na ledě nebyl centimetr prostoru a snad nikdo nemohl čekat, že jim dáme 10:0. Takhle to nefunguje."

Reprezentační kapitán si zároveň cení, jak mužstvo dokázalo dvakrát zareagovat, když Rusové vyrovnali. „První dva góly jsme jim darovali, ale vrátili jsme se zpátky. A když to pak Sváča v trestném střílení pověsil pod víko, bylo vymalováno," prohlásil Smoleňák.

„Sváčovi to moc přeju, zaslouží si to. Furt maká, je to šikovný kluk," chválí vítkovického útočníka. V první chvíli si ale myslel, že Svačina trestné střílení nepromění. „Říkal jsem si, na co čeká. Ale měl to promyšlený, je rychlejší a chytřejší než já."

Reklama