Hlavní obsah

Růžička: Mládež zapomíná na srdce. Ať si přečtou Ručinského, co pro něj znamená reprezentace

Praha

Po dvou akcích, na kterých složil svůj tým převážně z mladších a na mezinárodní poměry příliš nezkušených hráčů, vsadil kouč hokejové reprezentace Vladimír Růžička i kvůli přípravám na domácí světový šampionát na zkušenost. Po šesti prohrách se konečně dočkal výher, když národní tým v obou zápasech zdolal úřadující mistry světa Rusy. „Ale pořád si myslím, že náš hokej se potřebuje odrazit od těch mladých. Jen se mi zdá, že mládež trošku zapomíná na srdce,“ říká Růžička.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička (vpravo) a jeho asistent Ondřej Weissmann.

Článek

Jak se vám zamlouval výkon mužstva v druhém zápase s Rusy?

Rusové nás předčili rychlostí, kolikrát nás přehrávali. Ale bylo důležité, že se nám dvakrát, když vyrovnali, zase povedlo dostat do vedení. V určitých momentech bylo znát, že si naši zkušenější hráči přidrželi puk, zachovali chladnou hlavu a zklidnili hru. To nám dřív chybělo.

Co jste říkal na skvěle zvládnuté trestné střílení Vladimíra Svačiny, kterým rozhodl o výhře 4:3?

Já jsem na něj ani nekoukal. Díval jsem se na lidi, jestli řvou. Viděl jsem to až na kostce a udělal to fakt krásně. Protáhl to a dal do vinglu, to gólman nemůže chytit. Jsem rád, že jsme to dotáhli do vítězného konce, bylo by nepříjemné prohrát v O2 areně podruhé za sebou (naposledy v ní reprezentace podlehla Švédsku 4:6, přestože ještě v polovině duelu vedla 3:0).

Hned dva góly jste vstřelili po přesných pasech za ruskou obranu. Šlo o záměr?

Viděli jsme v tom šanci, už v první třetině Nakládal přehlídl Martina (Ručinského) a Soba (Sobotku), kdy jim to mohl dát, a jeli by sami na bránu. Když puky chodily hodně rychle, měli s tím Rusové problém. Ale na rovinu; můžete si něco secvičit, ale my jsme toho nechtěli tolik probírat.

Proč?

Vidím, že kluci jsou ve svých klubech hodně vytěžovaní, tak jim nechci dávat tréninky navíc. Spíš si radši některé věci ukážeme na videu. I v sobotu se proti Rusům hrálo na krev a bylo důležité, že jsme s nimi udrželi tempo. Opravdu nás prověřili, hráli velice dobře.

Co vám tedy dva duely se sbornou ukázaly?

Mužstvo bylo postavené na zkušenosti, což se projevilo. Musíme do zkušenějších kluků dostat takovou tu pohodu, aby nehráli něco, co jim nesedí a na ledě si nevymýšleli. Jsem rád, že to kluci zvládli a jsem rád i za Martina (Ručinského), že ukázal, jak neskutečný hráč je na ledě i v kabině.

Oddechl jste si, že po úvodních šesti prohrách v sezóně konečně přišly i výhry?

Chceme vyhrávat, ale určitě mě neznervózňovalo, že jsme prohrávali. To vám klidně můžu říct. Pro mladé to totiž je strašně těžké, národní tým je o dva stupně výš než extraliga, což mi potvrdil i Martin Ručinský. A právě těmito zápasy to musíme do mladých kluků dostávat. Aby se otrkali a obouchali.

Byla tato akce prvním krokem k nominaci na květnový domácí šampionát?

Tím, že jsme pozvali zkušenější hráče, tak ano. Na první dvě akce sezóny jsem vzal ty mladší a méně zkušené a pořád si myslím, že to náš hokej potřebuje. My se prostě musíme odrazit od těch mladých! Proto jsem rád, že naše mládežnické reprezentace začínají vyhrávat zápasy a začínají trochu lepší časy.

Jenže potřeba je i starší generace, že?

Pořád může těm mladým něco dát. Důležité je, když si přečtu od Martina (Ručinského) v tisku, že je pro něj národní tým nejvíc. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale ti mladí nemůžou koukat, jestli jsou na draftu. Samozřejmě - až budu hrát v národním mužstvu, tak můžu hrát v NHL. Zdá se mi, že mládež trochu zapomíná na srdce. Na to, kde se naučila hokej. V tom by si měla vzít příklad od těch starších, které kvůli tomu obdivuju.

Kteří vás svými výkony potěšili?

Bylo jich hodně. Třeba Časláva, Novotný, Ručinský, Sobotka, Koukal... To je podle mě hráč, který patří do národního mužstva. Má neskutečný pohyb, ukazuje, že na ledě nechá všechno. Spadne na kolena a za chvíli je zase zpátky a skáče do všeho po držce. Přesně tohle potřebujeme dostat i do těch mladých. Protože se musíme koukat na kluky v Evropě, v zámoří totiž moc nemáme kde brát. Podívejte se, kolik máme v NHL hráčů teď a kolik jsme jich měli dřív.

Má většinu z kádru proti Rusům šanci, že se dostane do přípravného kempu před mistrovstvím světa?

Ano, šanci ale mají i kluci, kteří tady nebyli. Samozřejmě tu jsou hráči, kterým věřím. A vezmu je, i když nebudou mít takovou formu. Ale bude i pár míst odvislých od formy, jak tomu bylo loni před mistrovstvím v Minsku, což byl případ třeba Vitáska nebo Zámorského. Ale na rovinu říkám, že na mistrovství v Praze budu sázet na trochu zkušenější hráče.

Jak to aktuálně vypadá s monitorováním hráčů z NHL?

Jarda Špaček letí do Ameriky 25. února, po něm se tam ještě chystá Sláva Lener. Já se už zase připravuju obvolávat ty starší. Mladí kluci z NHL, kteří nepostoupí do play off, se nám přijedou ukázat na kemp. Neznamená totiž, že když je někdo z NHL, automaticky pojede na mistrovství. Někteří to ale samozřejmě garantováno mají.

Reklama

Související témata: