Hlavní obsah

Rusko - Švédsko 6:3Rusové zasadili úder Švédům na konci druhé třetiny

Helsinky

Hokejisté Ruska porazili na helsinském ledě Švédsko 6:3 a na turnaji Karjala mají tak oba celky po třech bodech. Klíčový pro vítězství sborné byl její dvougólový úder během 54 vteřin poslední minuty druhého dějství, v němž vyhrála 3:2, ač na střely byli lepší Seveřané (15:5). Výsledek pečetil při power play soupeře ruský kapitán Kovalčuk.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Radost ruských hokejistů po utkání se Švédskem na turnaji Karjala.

Článek

Rusové přitom začali proti Švédům podobně jako český tým, už po 38 sekundách seděl na trestné lavici Kovalčuk. Sborná ale sehrála oslabení bravurně, v podstatě nedovolila žádné vážnější ohrožení Košečkinovy branky.

Obě družstva v úvodu předváděla výborně bruslení, ale myslela především na obranu. Když se však v 10. minutě čtvrté ruské lajně povedlo trvalejší usazení v útočném pásmu, po dvou střelách se z dorážky prosadil Apalkov.

Švédové najednou měli plné ruce práce s nabuzeným soupeřem, Karlsson se musel hodně ohánět a po hrubce Omarka, který před brankou rozehrál přímo na hůl volného Dadonova mohlo být ruské vedení zvýšeno. Švédský gólman však útočníka vychytal. Na druhé straně Danielsson trefil jen tyčku, podobně se mu vedlo i v domácím zápase s Českem.

Do druhé třetiny vlétli Švédové s nevídanou energií a po krásné akci se postaral o vyrovnání Omark. Puk poslal do sítě elegantním způsobem, když si jej prostrčil mezi nohy. Nápor Tre Kronor zastavilo až Rahimiho vyloučení. Rusové v přesilovce ožili, Jakovlev pálil do tyčky a pouhé tři sekundy po návratu hříšníka se z gólu radoval nejproduktivnější hráč KHL Mozjakin.

Švédská odpověď přišla už za104 vteřin, střelu Ahnelöva od modré protečoval do sítě Engqvist. Závěr třetiny ale přinesl dvojitý ruský gólový úder v rozpětí 54 vteřin. Pas za obranu dostal Prochorkin a bekhendem překonal Karlssona. Po špatném švédském střídání vzápětí ujel do brejku Šipačov a přesnou střelou zvýšil na 4:2.

Hráči Tre Kronor se snažili vrátit do zápasu, pomohl jim kontaktní gól, jenže druhá trefa Šipačova vrátila Rusku uklidňující náskok, který už neztenčila ani švédská power play v závěru. Naopak 69 vteřin před koncem ještě Kovalčuk trefil prázdnou branku soupeře.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách
Rusko - Švédsko 6:3 (1:0, 3:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 10. Apalkov (Gusev, Kartajev), 29. Mozjakin (Šipačov), 39. Prochorkin (Zaripov), 40. Šipačov (Dadonov), 47. Šipačov (Mozjakin, Dadonov), 59. Kovalčuk (Apalkov) - 22. Omark (Axelsson, S. Kronwall), 31. Engqvist (Ahnelöv, Omark), 44. Rosén (Fransson). Rozhodčí: Fonselius, Kaukokari - Neva, Sormunen (všichni Fin.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 4377.
Rusko: Košečkin - Zajcev, Kiselevič, Čudinov, Antipin, Višněvskij, Denisov, Jakovlev, Pašnin - Andronov, Prochorkin, Kovalčuk - Dadonov, Šipačov, Mozjakin - Zaripov, Cvetkov, Širokov - Apalkov, Kartajev, Gusev. Trenér: Oleg Znarok.
Švédsko: H. Karlsson - Nygren, Gustafsson, Ahnelöv, Fransson, Junland, Rahimi, S. Kronwall, Hersley - Johansson, Lundqvist, Axelsson - Lundberg, Ericsson, Sörensen - Gynge, Rosén, Ullström - Danielsson, Engqvist, Omark. Trenéři: Pär Marts.

Reklama

Související témata: