Hlavní obsah

Byli jsme strašně jaloví. Dávat góly je problém českého hokeje, přiznal Vůjtek

Praha

Vítězné domácí premiéry na české střídačce se nedočkal. Kouč české hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek neměl po čtvrteční porážce 0:3 od Finů v rámci Channel One Cupu pocit, že by jeho svěřenci za svým soupeřem herně zaostávali, diametrální rozdíl ale viděl v množství vyprodukovaných šancí. Ty opravdové v podání českého týmu šlo spočítat na prstech jedné ruky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český trenér Vladimír Vůjtek (vzadu) během utkání turnaje Channel One Cup s Finskem.

Článek
Fotogalerie

„Finsku jsme se vyrovnali v pohybu, důrazu, i soubojích, v některých pasážích jsme dokonce měli územní převahu. Bohužel jsme ale zaostávali ve vypracovávání gólových šancí," prohlásil Vůjtek v útrobách pražské O2 areny bezprostředně po utkání.

Jeho tým sice Seveřany přestřílel, na gólmana Säteriho vyslal osmadvacet pokusů. Jenže ne moc nebezpečných. „V útočné třetině a koncovce jsme byli strašně jaloví, hráli jsme moc v rozích, kde se kolikrát potkali všichni tři naši útočníci, a za brankou. Naopak před ní nikdo nestál. Navíc jsme častokrát stříleli mimo, takže pak nebyla šance na dorážky," neuniklo trenérovi.

Vůjtek zároveň přiznal, že se jeho tým těžko dostával přes propracovanou defenzivní hru Finů. „Už dlouho ji mají skvěle secvičenou a obtížně se přes ně přechází. Přímo nás to lákalo ke hře po rozích. Finové dlouhodobě vyhrávají na málo gólů, spoléhají na jednu dvě šance, které si vypracují. Těžko můžu být po takovém výsledku s něčím spokojený."

Vůjtek: Ze zápasu s Finy se musíme poučit

Národní tým v součtu se semifinále a zápasem o bronz na letošním mistrovství světa čeká v libeňské O2 areně už devět třetin na vstřelený gól. „Ani jsem tuhle statistiku nezaregistroval. Ale je vidět, že v tomto směru máme v českém hokeji problémy. Individuality, které by se byly schopny prosadit, jsme ani tentokrát neměli. Můžeme mít systém jakkoliv propracovaný, můžeme hrát dobře v obraně, ale ve finále stejně rozhoduje, kdo dá víc gólů," musel uznat trenér.

Národní tým se v pátek přesouvá do Moskvy, kde o víkendu sehraje proti Švédsku a Rusku zbylé dva zápasy turnaje. „Uvidíme, jak to bude pokračovat dál, tohle byl jen první zápas. Každopádně se z něj musíme poučit a zlepšit hru v útočné třetině v prostorech, ze kterých se dávají góly," nabádá Vůjtek.

Porazí česká hokejová reprezentace v sobotu na Channel One Cup tým Švédska?
Ano
28,1 %
Ne
71,9 %
Celkem hlasovalo 2028 čtenářů.

Reklama

Související témata: