Hlavní obsah

Kovář tuší těžkou šichtu. Rusové budou lítat, aby další porážku nedopustili, říká

Ostrava

Série pěti vítězství ze vzájemných zápasů s Rusy hodně těší kapitána české hokejové reprezentace Jana Kováře a dnes od 13:30 by chtěl přidat šestý korálek na vítěznou šňůrku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Jan Kovář.

Článek

„Dobře mi dělá každá výhra, po ní se víc těším na trénink i další zápas, zatímco po prohře mě všechno bolí," tvrdí, ale přece jen připouští, že skalpy sborné jsou pro něj přece jen sladší než výhry nad jinými soupeři.

„Rusové jsou soupeřem, který nám poslední dobou sedí. Snažíme se na ně hrát aktivně, chodit po nich a pro nás, co působíme v KHL, je tam vždycky i kus motivace navíc," říká centr Magnitogorsku a přiznává, že v klubu probíhá mezi ním a ruskými reprezentanty hecování. „Teď jsem na kopci, ale být to opačně, taky mi to Rusové dají hnedka sežrat," líčí Kovář.

Rusové budou lítat

Tuší v Ostravě ale pořádnou šichtu a počítá, že do odvetného zápasu evropské tour půjde soupeř hodně nabuzený. „Rusové budou lítat, aby už další porážku nedopustili, ale my máme svůj plán. Musíme být proti nim zase hodně aktivní. Už v Třinci soupeř ukázal spoustu herní energie. Přivezl mladé, šikovné hráče, kteří mají spousta talentu a budou zase hodně bruslit," uvažuje.

Kovářův spoluhráč Sjomin plní teď v ruské reprezentaci také roli kapitána. „Je hodně sledovaný, určitě je na něj větší tlak než na jiné," uvažuje Kovář, jehož kapitánská éra v národním týmu začala prosincovou domácí porážkou 0:3 s Finy. „Mrzelo mě, když jsme ztratili zápas s podporou sedmnácti tisíc lidí, ale při pokračování turnaje Moskvě jsme přivedli tu naši hokejovou loď do lepších vod," usmívá se.

Pohár měl zpoždění

Stříbrnou trofej za prvenství v Channel 1 Cupu ale Kovář zvedl až po téměř dvou měsících. O triumf národního týmu na turnaji se rozhodlo až v okamžiku, kdy byla česká výprava už na letišti a ruští pořadatelé pak nechtěli pohár posílat poštou, takže ho nyní soupeři přivezla sborná.

„Mělo to lehké zpožděním," usmívá se český kapitán, který pohár dostal před zahájením třineckého utkání poněkud zvláštně z rukou generálního manažera reprezentace Slavomíra Lenera.

„Rusové nám hned po příletu pohár odevzdali a my pak přemýšleli, jak s ním naložíme. Nechtěli jsme to nechat být, mužstvo si zasloužilo alespoň malou slavnostní chvilku," tvrdil mluvčí svazu Zdeněk Zikmund. Kovářovi se ten moment radosti z úspěchu v mžiku vybavil.

„Říkali mně, že mám pohár zvednout nad hlavu, ale nechtěl jsem zase moc provokovat Rusy, oni si na trofej doma hodně mysleli a my jim ji vyfoukli," líčí český útočník.

Reklama

Související témata: