Hlavní obsah

Šimek: Druhé místo na Karjale je taky pěkné, nemáme se za co stydět

Helsinky

Útok na druhý triumf v historii na turnaji Karjala čeští hokejisté kvůli porážce s Ruskem 0:3 nedotáhli do úspěšného konce, ale podle obránce Radima Šimka mohou být svěřenci trenéra Josefa Jandače s vystoupením na prvním dílu Euro Hockey Tour spokojení. Zadákovi Liberce vedle závěrečné prohry pokazilo dojem zranění, kvůli kterému po druhé třetině odstoupil a čeká jej v pondělí další vyšetření.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Radim Šimek v dresu národního týmu.

Článek
Fotogalerie

Češi porazili v Plzni Švédy (6:3) a v sobotu v Helsinkách Finy (5:3), ale nestačili na mladý ruský výběr, který turnaj bez ztráty bodu ovládl. "Bohužel rozhodla naše přesilovka, v které jsme dostali gól. Kdybychom třeba gól dali my, tak by se ten zápas vyvíjel jinak. Pak po mém faulu padl gól v oslabení," litoval Šimek, jaký vývoj duel nabral ve druhé třetině po gólech Vladimira Tkačova ve vlastním oslabení a Nikity Guseva v přesilovce.

I bez zkušených matadorů a po duelu v Plzni bez ofenzivního lídra Jana Kováře dokázali Češi na turnaji uhrát dobrý výsledek. "Bylo tady plno nových kluků v reprezentaci, nemáme se za co stydět. Druhé místo je taky pěkné," uvedl účastník letošního mistrovství světa v Rusku.

"Co se týče prvního zápasu se Švédskem, který jsem nehrál, tak kluci podali výborný výkon a výborně bruslili. Podobným výkonem jsme navázali proti Finsku, to se muselo taky líbit. Dneska to bohužel nevyšlo, ale hlavy nevěšíme," doplnil Šimek.

Turnaj ovládl mladý ruský tým. "Hráli dobře disciplinovaně a jednoduše, všechno posílali ven po manťákách a útočníci si to sbírali. Neměli tady žádné extra hvězdy, takže ti kluci si nehráli tolik s pukem, byli takoví přímočaří a silní na puku. To bylo dneska hodně znát," uvedl Šimek.

Proti sborné chyběl větší hlad po gólech a tlak

"Bylo znát, že hrají mladí kluci a chtějí se předvést. Hrajou si o místo v reprezentaci, což u nás plno taky," připomněl sedm nováčků v české sestavě pro Karjalu. "Všichni kluci, kteří nastoupili poprvé, hráli výborně. S Tomášem Pavelkou se mi hrálo ve dvojici výborně. Je to zodpovědný kluk. Kluci v útoku podali taky super výkony, určitě se trenérům líbili."

Proti sborné podle Šimka chyběla českému výběru oproti úvodním dvěma duelům větší hladovost a tlak do brány. "Dneska to tam bohužel nebylo, proto jsme nevstřelili ani gól. Nedařilo se nám, aby jejich gólman měl trošku víc problémů," řekl Šimek.

Český tým držel ve hře i brankář Dominik Furch, který zneškodnil tři soupeřovy úniky. "Oni nic nevymýšleli a všechno hráli hned dopředu. My jsme tam měli kolikrát okénka v obraně a Dominik to výborně pochytal. Byl po zásluze byl vyhodnocen nejlepším hráčem," podotkl Šimek.

Motivačním prvkem je pro hráče z Evropy i fakt, že kouč Jandač počítá s "plánem B" v případě neúčasti hokejistů z NHL na olympijských hrách 2018 v Pchjongčchangu. I turnaje Euro Hockey Tour se tak mohou stát pro ně klíčovými.

"Abych pravdu řekl, tak nad tím vůbec nepřemýšlím. Snažím se jít zápas od zápasu. Když začne nová sezóna, tak si dám cíle, které se snažím splnit. Jestli dostanu pozvánku na olympiádu nebo ne, to je ještě hodně dlouhá doba. Ale budu dělat všechno pro to, abych v té nominaci byl," prohlásil Šimek.

V pondělí jej čeká vyšetření, které ukáže, nakolik je jeho zranění vážné. "Na konci první třetiny jsem dostal ránu na rameno, nevydrželo mi tam něco mezi lopatkami. Nevím, jestli je to svalové nebo se mi něco zablokovalo. Druhou třetinu jsem hrál pod prášky, nemohl jsem pořádně dýchat, což nemůžu pořád. Doufám, že to bude rychle dobré a budu moct brzy nastupovat za Liberec," dodal Šimek.

Reklama