Hlavní obsah

Hlinka doufá, že se bude v Linköpingu hokejem bavit

LINKÖPING

Nová motivace je před útočníkem české hokejové reprezentace Jaroslavem Hlinkou. V létě se vrátil z ročního angažmá v NHL, kde hrál za Colorado, zpět do Evropy a podepsal dvouletou smlouvu se švédským Linköpingem. V klubu se dvaatřicetiletý centr setkal s kamarádem Janem Hlaváčem a českým koučem Slavomírem Lenerem a těší se na novou zkušenost.

Článek

Linköping po sezóně opustily dvě domácí hvězdy klubu, lídři bodování Tony Martensson a Mattias Weinhandl odešli na roční zkušenou do Ruska. Nyní by jejich role měli převzít dva Češi - vedle Hlinky i jeho někdejší parťák ze Sparty Jan Hlaváč. Přitom i Hlinka měl před sezónou nabídky z bohaté ruské ligy.

"Měl jsem pár nabídek, ale v Rusku už jsem hrál a jen kvůli penězům jsem tam odejít nechtěl. Švédsko je krásná země a počet zápasů v lize a ne tak náročné cestování mi umožňuje být víc s rodinou," vysvětlil Hlinka na klubových stránkách Linköpingu, proč se rozhodl pro švédskou nabídku. "Samotný přesun z jedné ligy do druhé není zase tak těžký, vždyť jde přece vždycky o hokej. Z každého týmu a ligy, kde jsem hrál, se snažím něco naučit. Doufám, že zde budu úspěšný," dodal.

Rozhodování pro Linköping mu navíc usnadnilo angažování českého kouče Slavomíra Lenera, pod kterým Hlinka hrával v pražské Spartě i národním týmu. “Myslím, že je dobré znát kouče, který vás povede a který také dobře zná vás. A ví, co od vás může očekávat a jaká může být vaše role v týmu. Ví, co pro něj mohu udělat," tvrdí Hlinka, jenž se v klubu sejde také s dobrým známým Janem Hlaváčem.

Kvůli Hlaváčovi měnil číslo dresu

"Je fajn mít v zahraničním klubu dalšího krajana, s kterým můžete prohodit pár českých slov. Ale není to pro mne zase tak důležité," řekl Hlinka a postěžoval si, že kvůli kamarádovi musel měnit číslo dresu. "Celou svoji kariéru jsem nosil číslo 17, ale tady ho má Ivan Majeský. Tak jsem si vzal sedmadvacítku. Jenže když s klubem podepsal smlouvu Honza Hlaváč, který tohle číslo nosil vždycky, tak jsem musel udělat další změnu," smál se Hlinka, jenž tak bude na dresu nosit číslo 71.

Pro Hlinku se prozatím nové angažmá vyvíjí dobře a má důvod ke spokojenosti. "My Češi máme rádi zábavu. Hokej je pro mne pořád hra a bavím se jím. Když nemám ze hry dobrý pocit, stává se hokej jenom zaměstnáním na vydělávání peněz. Doufám, že v téhle sezóně budu mít hodně důvodů se hokejem bavit," dodal na závěr. Jak se mu to daří, se budou moci čeští fanoušci přesvědčit 8. října, kdy Linköping bude hrát zápas Ligy mistrů na ledě pražské Slavie.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.