Hlavní obsah

Výborný: Turnaj je pro nás oceněním minulé sezóny

Hokejová Sparta v pátek zahajuje své účinkování na turnaji Super Six v ruském Petrohradě. Zápasová zátěž posledního extraligového mistra je tedy po novém roce opravdu enormní. Holešovický kouč František Výborný věří, že i užší kádr Sparty porci zápasů zvládne. V rozhovoru pro Právo také uvedl: "Hodně bude záležet na tom, jak zvládneme první utkání."

Foto: PRÁVO

Trenér pražské Sparty František Výborný

Článek

V době, kdy mají ostatní extraligové týmy přestávku, Spartu čeká turnaj v Petrohradě. Nemáte obavy z toho, jak tým zvládne nabitý program příštích dnů?

Kádr máme úzký, navíc je zraněný Martin Štrba, takže s tím trochu problémy jsou. Ale nedá se nic dělat, Super six je ocenění minulé sezóny, hodně z kluků si takový turnaj zahraje jednou za život. My jsme sem přiletěli s tím, že se chceme poprat o co nejlepší výsledek, takže žádné šetření na ligu není žádoucí. Hráči jsou dobře připraveni, ale únava může hrát roli, vždyť nás můžou čekat tři zápasy ve třech dnech plus náročné cestování a časový posun.

Vyhovuje vám los turnaje? Do Petrohradu jste mohli letět o den později, navíc na úvod vás čeká papírově nejslabší Žilina.

Papírově možná, ale pro ně to bude takové utkání roku. Těžko říct, co je lepší, Hämeenlinna má zase mezi oběma zápasy den volna. Hodně bude záležet na tom, jak zvládneme první utkání. Když zvítězíme a podáme dobrý výkon, tu pohodu bychom si pak měli přenést i dál.

Takže obavy z podcenění Žiliny, které se teď vůbec nedaří, nemáte?

Může to k tomu svádět, ale já myslím, že by se to nemělo stát. Na hráče jsem apeloval, aby na turnaj mysleli až po úterním zápase se Znojmem, který byl velmi důležitý. Ještě s klukama budeme mluvit před zápasem a připomeneme jim, že půjde určitě o těžký zápas.

Jak se vám vůbec zamlouvá tento systém boje o nejlepší evropský tým? Vy pamatujete i dlouhodobou Evropskou ligu.

Tenkrát se na to dost nadávalo, protože to bylo prodělečné pro ty, co se nedostali do závěrečných bojů, vždyť se létalo do Manchesteru i do dalších vzdálených míst. Na druhou stranu si na to ti hráči zvykli a rytmus jim vyhovoval. Když se další sezónu nehrálo třikrát týdně, tak jim to chybělo. Při současném modelu záleží na momentální formě, ale mužstva jsou tady taky velice kvalitní, je to evropský výkvět. Třeba když jsem teď na DVD koukal na Hämeenlinnu, hrála opravdu skvěle.

Váš současný kádr se od toho mistrovského trochu liší, kdo by se vám nejvíc hodil z toho týmu, s nímž jste vybojoval titul?

Odešlo víc hráčů, ale ty tři největší opory by se mi určitě hodily všechny. Kdybyste dal dohromady Martina Chabadu, Pepíka Straku a Honzu Marka, tak to by byla pořádná útočná síla.

Vy jste se do Petrohradu dost najezdil už jako hráč, zatímco spoustu vašich svěřenců čeká ruská premiéra a ve škole už ruštinu neměli. Mohou se tedy na vás obrátit i jako na překladatele?

No, já už si toho taky moc nepamatuju (úsměv). Ale nějaké slovíčko bych ze sebe snad ještě vymámil. Ale letěl s námi i Vláďa Vůjtek, který v Rusku trénoval, tak ten by nám to určitě přeložil.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články