Hlavní obsah

Kladno ztratilo duel s Libercem a účast v play off si nepojistilo

KLADNO

Hokejisté Kladna sice dvakrát vedli o tři góly, ale nakonec v utkání 50. kola extraligy podlehli vítězi základní části z Liberce 6:7 po nájezdech. Promarnili tak šanci definitivně si pojistit účast v play off. Domácímu Rabatu nestačilo v divokém utkání plném vyloučení ani pět branek v přesilovkách. Bílí Tygři skórovali v početní převaze čtyřikrát a na 6:6 vyrovnali v oslabení. Za hosty se trefil třikrát Leoš Čermák a vítězný nájezd proměnil Václav Pletka.

Článek

V úvodu zápasu byl střelecky aktivnější Liberec, ale Orct střely Nováka, Stanislava Procházky, Hrušky či Čermáka kryl. Hnilička musel poprvé vážněji zasahovat v páté minutě po Zemanově výpadu. Potom se naskytla Rabatu šance ukázat svou sílu v přesilovkách a ten ji potvrdil. Vyloučení Zíba a Dernera nabídla Kladnu na 91 sekund výhodu pěti proti třem a už po devíti vteřinách ji po rychlé kombinaci po ose Patera, Havel využil kanonýr Martin Procházka.

Už za 12 sekund se skóre opět měnilo, když Ševc těsně po přejetí červené čáry napálil puk na branku a překvapil Hniličku. Při dalším Zíbově trestu se Bílí Tygři ubránili a v 10. minutě měl možnost snížit Víšek, ale Orct vleže úspěšně zasáhl. Vzápětí ujížděl Kočímu Gardoň sám na branku a liberecký bek musel faulovat. A za 15 vteřin trestala druhá přesilovková formace domácích, když po Gardoňově ideální žabce zblízka zvýšil na 3:0 Bílek.

Kladno promarnilo tříbrankový náskok

Potom se ocitl ještě po vyjetí zpoza branky před libereckou brankou sám Kalla, Hniličku ovšem nepřekonal. Při Ševcově vyloučení snížil Čermák, ale za 29 sekund se opět radovali domácí. Horna přistrčil puk do sóla Kallovi a Kladno opět vedlo o tři góly. V 16. minutě se však dostali dva liberečtí hráči sami před Orcta a po Zíbově přihrávce skóroval Šachl.

Až téměř do poloviny zápasu hráli domácí skoro neustále v početní výhodě, ale nedisciplinovanost Liberce nepotrestali. Hráli i 15 vteřin v pěti proti třem, ale jedinou obrovskou šanci měl Bělohlav, jenž zamířil při průniku mimo. Dokonce v oslabení mohli Severočeši skórovat, ale Pletka po přečíslení dvou na jednoho s Šachlem trefil tyč.

Při Kallově vyloučení nejdříve obětavě padl do střely Hájek a po ráně do helmy se vrátil do hry až v třetí části. V 31. minutě už obránce Zíb Orcta od modré čáry překonal a Patera marně protestoval, že byl předtím u mantinelu krosčekován. Další Kallův trest Liberec také zužitkoval, když se mezi střelou mezi betony kladenského gólmana zapsal podruhé mezi střelce Čermák. Lídr soutěže byl při chuti a Novák v oslabení jen těsně minul soupeřovu branku.

Třetí gól Čermáka přišel právě včas

Obrat dokonal po 70 vteřinách závěrečného dějství Šachl, který v přesilovce čtyř proti třem tečoval Zíbovu ránu. Pojistit náskok mohl ještě v početní výhodě Vaic, ale neuspěl a ke slovu se opět dostalo Kladno. Nervózní zápas plný vyloučení ještě okořenilo několik potyček a Kladno pak v přesilovkách strhlo vedení na svou stranu. Martin Procházka v 49. minutě ještě minul a posléze ztroskotal na Hniličkovi.

Výhodu dvou mužů v poli už ale po Paterově asistenci zužitkoval po pouhých 13 sekundách Havel. Potom přestřelil Martin Procházka, v 51. minutě se však šťastně trefil Patera. Z rohu hřiště nahodil puk před branku a bek Žabka si ho srazil do vlastní branky. Po průniku mohl vzápětí zvýšit Havel. Kladno odolalo při Bílkově vyloučení, když možnost dosáhnout hattricku promarnil Čermák. Povedlo se mu to až v 57. minutě, kdy v oslabení vyrovnal.

Kladno tak promarnilo závěr normální hrací doby, kdy byl po faulu na Bílka v blízkosti mantinelu vyloučen Stanislav Procházka na pět minut a do konce utkání, a hrálo dlouhou přesilovku. Štěpánek to mohl napravit, ale trefil tyč. V nastavení hrály oba týmy v početní výhodě, gól však nepadl. V nájezdech rozhodl liberecký specialista Pletka, který proměnil jako jediný z pěti exekutorů.

Rabat Kladno - Bílí Tygři Liberec 6:7 po sam. nájezdech (4:2, 0:2, 2:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 6. Martin Procházka (M. Havel), 7. Ševc (Patera), 12. Bílek (Gardoň), 15. Kalla (Horna), 45. M. Havel (Patera), 51. Patera - 14. L. Čermák (Pletka), 15. Šachl (Zíb), 31. Zíb (Jiruš), 34. L. Čermák (Jiruš), 42. Šachl (Zíb), 57. L. Čermák (Pletka), rozhodující sam. nájezd Pletka. Rozhodčí: Mikula, Smeták - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 13:20, navíc Pabiška 10 min., S. Procházka (oba Liberec) 5 min. a do konce utkání. Využití: 5:4. V oslabení: 0:1. Diváci: 3636.
Kladno: Orct - Ševc, Hájek, Pavlas, M. Štěpánek, Zeman, Evan - Bělohlav, Patera, Martin Procházka - Bílek, Gardoň, Kuchler - Horna, Kalla, M. Havel - Frolík, Čurilla, Diviš. Trenéři: Müller a Kasík.
Liberec: Hnilička - Moravec, Jiruš, Čutta, Krstev, Zíb, Žabka, Kočí, Derner - L. Čermák, Dušek, Pletka - Klimenta, Plodek, Víšek - Vaic, Šachl, Novák - O. Hruška, Pabiška, S. Procházka. Trenéři: Paleček, V. Čermák a Kapoun.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice