Hlavní obsah

Hlinka vyhrál těsný souboj o krále produktivity

PRAHA

Až v posledním extraligovém kole se rozhodlo o tom, že vítězem kanadského bodování základní části extraligy se stal Jaroslav Hlinka z pražské Sparty. Centr elitní formace úřadujícího mistra nakonec nasbíral 57 bodů za devatenáct branek a 38 asistencí.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jaroslav Hlinka (vlevo) se raduje se spoluhráči ze Sparty.

Článek

Stejným výsledkem se může pochlubit i mohutně finišující kladenský Pavel Patera, jenž si v posledním 52. kola připsal jednu branku a srovnal tak s Hlinkou krok. V jeho neprospěch však hovořil menší počet vstřelených gólů.

Krátce po skončení zápasu však samotný Hlinka netušil, zda vyhrál. V kabině Sparty se totiž rozšířila zpráva, že si Patera připsal dva body, což by ho posunulo do čela. "Kdybych vyhrál, tak by to bylo příjemné. Uvidíme ale, jak to dopadne," řekl Hlinka smířeně. Že vyhrál, se tak definitivně dozvěděl až později.

Patera byl nakonec opravdu blízko druhému bodu. Při power play Českých Budějovic totiž těsně netrefil prázdnou branku Jihočechů. Pětatřicetiletého čtyřnásobného mistra světa a olympijského vítěze z Nagana ale zajímal jen postup Kladna do play off. O osobní statistiky se nestaral.

"Měl jsem jiné starosti, než myslet na to, jestli Hlinku předběhnu. Ale samozřejmě mu blahopřeji. Vyhrál zaslouženě, protože sehrál méně zápasů než já. Stejně je to ale po zrušení druhých přihrávek celé o ničem," okomentoval Patera soutěž produktivity. Předsezónním rozhodnutím Asociace profesionálních klubů ledního hokeje následně přišel jako řada jiných hráčů o spoustu bodů.

Spoluhráči hráli na Hlinku

Hlinka si sice v úterý žádný kanadský bod nepřipsal, rozhodně však byl neustále v centru dění. "Je pravda, že kluci se mi snažili pomoc a někdy to bylo až moc. Takhle to nejde vždy hledat jednoho hráče. Bohužel to nevyšlo," pousmál se zkušený útočník, jenž se do Sparty vrátil v průběhu minulé sezóny a pomohl klubu k zisku mistrovského titulu.

Informace o tom, jak na tom je, si zjišťoval jen o druhé přestávce. Před začátkem třetí dvacetiminutovky. "Věděl jsem, že Patýs dával gól a kluci z jeho lajny dali další dva, takže jsem si myslel, že nějaké body určitě udělal. Bez ohledu na to, jak hrál, jsem se ale snažil nějaké body udělat. Nevyšlo to," pokrčil rameny.

Sparťanského centra mohla o triumf připravit nedávná operace kolena, díky které musel vynechat čtyři zápasy, o další dva přišel už dříve. A při jeho absenci jej Patera dotáhl. "Kdyby to kvůli tomu nevyšlo, určitě by mě to mrzelo. A to i kdybych o to přišel v posledním zápase," přiznal Hlinka. Nyní tak bude muset připravit pohoštění pro spoluhráče. "Nic jsem jim dopředu nesliboval. To se nedělá. Určitě by to pak nevyšlo," řekl.

Sáhnout hlouběji do peněženky bude možná muset ještě bezprostředně po utkání. Celý tým totiž vyrazil na společnou večeři a v jejím průběhu se Hlinka definitivně dozvěděl, že kanadské bodování vyhrál.

Kanadské bodování:
1. J. Hlinka (Sparta) 46 zápasů/57 bodů (19 branek + 38 asistencí), 2. Patera (Kladno) 52/57 (18+39), 3. P. Sýkora (Pardubice) 50/53 (37+16), 4. Martin Procházka (Kladno) 49/51 (35+16), 5. P. Ton (Sparta) 51/49 (25+24), 6. Kalla (Kladno) 52/48 (15+33), 7. Reichel (Litvínov) 52/47 (26+21), 8. V. Hübl (České Budějovice) 52/45 (26+19), 9. Bednář (Slavia) 52/45 (22+23), 10. Leška (Zlín) 52/41 (20+21).
Střelci:
1. P. Sýkora (Pardubice) 37 branek, 2. Martin Procházka (Kladno) 35, 3. V. Hübl (České Budějovice), Reichel (Litvínov) oba 26, 5. Irgl (Vítkovice), P. Ton (Sparta) oba 25, 7. D. Hruška (Slavia) 23, 8. Netík (Sparta), Branda (Litvínov), Bednář (Slavia) všichni 22.
Nahrávači:
1. Patera (Kladno) 39 asistencí, 2. J. Hlinka (Sparta) 38, 3. Kalla (Kladno) 33, 4. P. Ton (Sparta) 24, 5. Bednář (Slavia) 23, 6. Divíšek (Plzeň), Pucher (Pardubice) oba 22, 8. Leška (Zlín), Reichel (Litvínov) oba 21, 10. Gardoň (Kladno), Beránek (Slavia) oba 20.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice