Hlavní obsah

Liberec se štěstím přetlačil Třinec 2:1 v prodloužení

LIBEREC

Hokejisté Liberce nakonec zvládli na rozdíl od minulého ročníku vstup do vyřazovacích bojů o mistrovský titul a porazili v pondělním prvním čtvrtfinálovém duelu Oceláře z Třince 2:1 brankou Zíba v čase 68:24. Druhý zápas na libereckém ledě se odehraje v úterý od 17 hodin.

Článek

Otevírací třetina úvodního duelu obou soupeřů přinesla hokej s naprostým minimem šancí, do nichž se žádnému z týmů nedařilo dostat ani při přesilovkách. Oceláři trpělivě čekali, s čím na ně Tygři vyrukují, ale ani ti nechtěli udělat zbytečnou chybu, takže diváci viděli především šachovou partii s náznaky bezzubého tlaku domácích.

Ve 4. minutě pálil ostře Pletka, ale trefil pouze dobře povyjetého brankáře Čechmánka hájícího svatyni hostí. O největší vzrušení se tak postaral únik Pabišky, který vyrazil za vyhozeným kotoučem podél hrazení, kam však zamířil také Čechmánek, trošku podcenil Pabiškovu rychlost a s vědomím prázdné branky za svými zády si musel při tvrdém střetu vypomoci faulem. Gólem snad zaváněla střílená přihrávka Dernera ze 13. minuty, kterou tečoval Hruška, ale nakonec přece jen odcházely oba týmy do šaten za bezbrankového stavu.

Druhá část hry byla přece jen mnohem zajímavější. V jejím úvodu jeli v přečíslení dvou na jednoho liberečtí Vaic se Šachlem, ale střela druhého jmenovaného Čechmánka nepřekvapila. Naopak na druhé straně minul nebezpečnou ránou jen velmi těsně Peterek. Jako první tak skórem pohnuli přece jen domácí. Zíbovu střelu od modré chytře tečoval Vaic a jinak spolehlivý Čechmánek neměl šanci zareagovat.

Vyrovnání potvrdil videorozhodčí 

Ve 27. minutě mohl srovnat po pěkné individuální akci Hlouch, ale do jeho rány padl obětavě Moravec, takže brankář Hnilička ani nemusel zasahovat. Po té, co se základní hrací doba přehoupla do své druhé poloviny, měl ještě větší šanci k vyrovnání Skořepa. Jeho střelu po samostatném úniku však bravurně vykryl Hnilička, a tak šel do třetí třetiny s jednobrankovým náskokem Liberec.

Hned po nástupu do třetí dvacetiminutovky mohl domácí barvy uklidnit Novák, ale s pokládajícím se Čechmánkem přestřelil i horní tyčku. Ve zbývajícím čase se Bílí Tygři zatáhli do obranné ulity, patrně s vědomím vzpomínek na play off v minulém roce, kdy je jakožto vítěze základní části překvapily hned ve čtvrtfinále České Budějovice, a soustředili se takřka výhradně na udržení hubeného jednobrankového náskoku.

Jenže tato taktika dostala velkou trhlinu v 57. minutě, kdy se dorážkou Peterkovy střely prosadil Martynek. Vyrovnávací gól byl sice prvním rozhodnutím sudích na vážkách, ale jen do chvíle, kdy jeho platnost potvrdil videorozhodčí. Zápas tak dospěl spravedlivě až k prodloužení.

V něm měli sice lehce navrch Tygři, ale při akci Martynka se jim musel tajit dech, neboť za jeho střelou, která mířila jen těsně nad horní tyčku domácí branky, se její strážce Hnilička stihl jen ohlédnout. Na druhé straně však napřáhl v 69. minutě na modré čáře při přesilovce za špatné střídání Třince obránce Zíb a prostřelil Čechmánka.

Bílí Tygři Liberec - Oceláři Třinec 2:1 v prodl. (0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 24. Vaic (Zíb), 69. Zíb (Krstev) - 57. Martynek (Peterek). Rozhodčí: Rejthar, Smeták - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:8, navíc Novák (Liberec) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 7067. Stav série: 1:0.
Sestavy:
Liberec: Hnilička - Jiruš, Moravec, Krstev, Zíb, Žabka, Derner, Kočí, Dušek - Tomajko, Podkonický, Pletka - Klimenta, Plodek, Víšek - Vaic, Šachl, Novák - S. Procházka, Pabiška, O. Hruška. Trenéři: Paleček, V. Čermák a Kapoun.
Třinec: Čechmánek - Tesařík, Výtisk, Kroupa, Frolo, Pácal, D. Seman - Kolusz, Štefanka, Skořepa - Korhoň, Polanský, Tomas - Martynek, Peterek, Hlouch - Steber, L. Říha, Pavelek. Trenéři: Juřík, J. Daneček st. a Mach.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice