Hlavní obsah

Růžička: Zradila nás koncovka, trenérem ale zůstávám

Trenér Vladimír Růžička musí skounout vyřazení své Slavie již ve čtvrtfinále hokejového play-off. Loňský vícemistr se nedokázal ani ve vyřazovací části zbavit nepohody, která pražský velkoklub provázela po celou sezónu a tak musí vyhlášený srdcař Růžička přemýšlet, co udělat lépe, aby se situace příští sezónu neopakovala.

Článek

Kde vidíte příčiny čtvrtfinálového vyřazení Slavie?

Budějovice zahrály výborně, to musím uznat, ale v sérii nacházím dva zlomové momenty. Hned v prvním zápase prohrané nájezdy a pak v pátém utkání za nerozhodného stavu série při našem vydřeném vedení gól soupeře zdálky, to nás srazilo.

V čem váš tým zaostával?

Soupeř nás v některých momentech přehrával, ale o to až tolik nešlo. Hokej je hlavně o gólech a klidně můžete vyhrát i na osm střel, když z nich dáte tři čtyři branky. My jsme měli v každém zápase hodně šancí, jenže těžko jsme dávali góly.

Bylo těžké najít recept na výborně chytajícího Turka?

Samozřejmě že proti nám stál výborný gólman, ale vidím to spíš tak, že koncovka nás zradila. Trápili jsme se s gólovým prosazením už v základní části a v play-off to nemohlo zmizet jako mávnutím kouzelného proutku. V polovině čtvrtfinálových duelů jsme dali jen jeden gól, na to se těžko vyhrává.

Neovlivnila neúspěšný boj o postup slávistická rošáda brankářů?

Myslím, že ne. Když Budějovice vyhrály doma první dva zápasy, musel jsem něco změnit, i když Svoboda nebyl příčinou našich porážek. Nástup Hronka do branky měl být impulsem, který zafungoval. Za tou změnou si stojím, a ještě musím říci, že si Svobody lidsky ohromně vážím, jak zvládnul pro sebe jistě dost složitou situaci a i v roli náhradníka byl týmovým hráčem. Pro mě zůstává gólmanem číslo jedna.

Proč se tedy třeba na šesté utkání do branky nevrátil?

Náš problém ale nebyl v brance. Hronek měl mou důvěru, nechtěl jsem jeho ani mužstvo znejistit a určitě nebyl ani viníkem poslední porážky, která přišla proto, že jsme neproměňovali šance a udělali víc chyb než soupeř. Taky jsme v posledních dvou utkáních neudrželi slibné vedení, to se Budějovicím nestávalo.

Je pro vás konec sezóny už po prvním kole play-off zklamáním?

Rozhodně, Slavia jako úřadující vicemistr měla plány hrát déle než jen do půlky března, ale musíme to skousnout, sklopit hlavu a uznat úspěch protivníka. Budějovice mohou ve vyřazovací části dojít daleko.

Jak vůbec hodnotíte letošní účinkování klubu v extralize?

Prožili jsme si složitou sezónu, na podzim tým padl takřka na dno a nebylo snadné z té krize vybřednout. Za play-off chci ale hráčům poděkovat, vydali se maximálně. Zkušenost z této sezóny je ale jasná, lépe se hraje z těch horních pater tabulky, mužstvo pluje na takové vítězné vlně a my z ní letos nějak spadli.

Nebojíte se, že přichází ústup Slavie ze slávy?

Od roku 2003, kdy jsme získali titul, jsme pak ještě dvakrát prošli do finále a letos prostě přišel konec dřív, ale to je pro nás jen výzva, abychom přes léto tým doplnili, pořádně zapracovali a příště byli zase silnější.

Musím se vás zeptat i jako jednoho z vlastníků Slavie, jak se odrazí neúčast v semifinále na ekonomické situaci klubu?

Na finanční polepšení ziskem ze vstupného bychom potřebovali projít do finále a mít na každý zápas v hale kolem dvanácti tisíc diváků. Ekonomické potíže či snad krach klubu ale nehrozí a věřím, že pro příští sezónu získáme ještě víc partnerů.

Budete dál trenérem Slavie?

Už jsem rozhodnutý, že na střídačce zůstanu, i když mi zbyl jen jeden asistent, Jirka Kalous. Ondra Weissmann odchází do Litvínova dělat mládež a navíc společně s Milošem Hořavou povedou reprezentační dvacítku. Nikoho nového hledat ale nebudeme.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice