Hlavní obsah

Semifinále play-off zahájí Sparta na libereckém ledě

Jen víkend musel hokejistům Liberce stačit, aby vstřebali únavu ze sedmizápasové série s Třincem a oslavili postup do semifinále play-off. Už v pondělí od 17 h hostí v prvním semifinále obhájce titulu Spartu, která pod Ještědem nezvítězila od prosince 2003.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jaroslav Hlinka (vlevo) se spoluhráči ze Sparty.

Článek

Pokud však chce mistrovský celek projít znovu do finále, musí bezpodmínečně alespoň jednou v Liberci uspět, neboť Bílí Tygři by jako nejlepší tým základní části měli výhodu domácího prostředí pro rozhodující sedmé utkání. „Sparta má ale vyvážený tým, který nabízí nespornou kvalitu v ofenzivní i defenzivní složce a delší čas na odpočinek je taky jistě její výhodou, ale po úspěchu bývá regenerace vždycky snadnější, takže snad nebudeme mít problém soupeři stačit,“ tvrdí liberecký kouč Josef Paleček.

„Víkend jsme věnovali hlavně rehabilitaci,“ přiznal nejlepší liberecký útočník v play-off Václav Pletka. „Přestože jsme neměli moc času na nabrání sil, věřím, že se Spartou nás čeká už odlišný styl hokeje a nebudeme se muset tolik tlačit do důsledné obrany připomínající zeď,“ doplňuje Paleček, přičemž pikantní je série se Spartou hned pro čtyři jeho svěřence.

Hnilička, Tomajko, Novák i aktuálně zraněný Jiruš prožili ve Spartě minimálně dvě sezóny. „Udělal jsem se Spartou dva tituly, ale od té doby se tým v Praze změnil, přesto si třeba s Frantou Ptáčkem často voláme,“ soudí Václav Novák. Zatímco Liberec se pral o postup do poslední chvíle, pražský celek zvládl čtvrtfinále nejrychleji ze všech a měl týdenní pauzu.

Pro Výborného je Liberec favoritem

„Kluci měli dva dny volna, aby od hokeje na chvilku úplně vypnuli. Pak už se věnovali oživování kondice a přes víkend jsme již přípravu zaměřili na Liberec, který je pro mne favoritem série,“ říká trenér František Výborný s tím, že jeho mužstvo snad rychle chytí zápasový rytmus.

„Z Liberce určitě spadla ta nervozita, aby vůbec přešel první kolo a bude hrát uvolněněji. Hru mají postavenou na výborné defenzivě podpořené Hniličkou v brance a spoléhají na dobře střílející obránce,“ říká kouč soupeře. „Liberec stále považuji za favorita play-off, i když se s Třincem hodně dlouho trápil, ale je to pořád vítěz základní části,“ usoudil pro ČTK nejzkušenější z obránců Sparty Jiří Vykoukal.

„Uvidíme, jak se ta série bude vyvíjet a hlavně jak dopadnou první dva zápasy v Liberci, ale myslím, že v průběhu boje o finále bude potřeba v naší hře i něco zlepšit,“ připustil.

Reklama

Související témata: