Hlavní obsah

Finále nabídne i atraktivní duely osobností

PRAHA

Dva giganti domácí hokejové scény stojí proti sobě ve finále extraligy a ve středu začínající poslední série play-off mezi Pardubicemi a Spartou slibuje i atraktivní duely osobností. Soupeřit budou dva nejvážnější uchazeči o Cenu Práva pro nejlepšího gólmana soutěže, Tomáš Duba s Jánem Lašákem.

Článek

„Má super statistiky, těžko by se teď našel v lize gólman v lepší formě. Budu se muset hodně snažit, abych se Lašákovi vyrovnal,“ skládá Duba poklonu pardubickému brankáři.

„Pro mne není protivníkem gólman soupeře, ale celá Sparta,“ míní Lašák, podle nějž se ale Dubovi po návratu z ciziny povedlo perfektním způsobem získat místo v sestavě mistrovského celku.

Poměří se i vyzráli centři a bratranci Jaroslav a Miroslav Hlinkovi, přičemž pardubický kapitán má zkušenost i z dresu soupeře. Ze sparťanů si působení v týmu druhého finalisty prožil náhradní brankář Dušan Salfický.

Jiří Vykoukal zase jako jediný pamatuje všechny tři souboje s Pardubicemi v historii českého play-off, včetně semifinále před třinácti lety. Na straně soupeře proti němu bude stát jeden z nejlépe placených obránců soutěže Aleš Píša, který zažil atmosféru duelu play-off se Spartou už v roce 2000.

Sýkora vs. Ton 

Pikantní by měl být i souboj excelentních bruslařů a kanonýrů, pardubického Petra Sýkory a sparťana Petra Tona. „Sýkora si zaslouží pozornost, určitě na něj něco zkusíme vymyslet, ale nechci to ventilovat přes noviny,“ míní kouč Sparty František Výborný. „Očekávám velice vyrovnanou sérii, oba celky jsou zkušené, ofenzivně silné s kompaktní obranou a kvalitními brankáři,“ soudí pardubický trenér Miloš Říha.

Mezi finalisty najdete celkem devět mistrů světa. Do české zlaté generace patří Salfický, Vykoukal, Benýšek, J. Hlinka, Hlaváč a Čaloun, titul za Slovensko získali Lašák, M. Hlinka a Pucher. K tomu jsou Duba, Pivko a Sivek šampióny z dvacítek.

Výborný: Nejsou roboti 

„Pardubice mají výborné hokejisty, nejsou to roboti, co jezdí nahoru dolů, ale tvořiví hráči. Vím, že roli favorita od sebe obě strany odhazují, ale soupeř může těžit ze širšího kádru a mluví pro něj i začátek doma," tvrdí Výborný.

„Sparta je pro nás rozhodně nejatraktivnějším soupeřem, který mohl ve finále přijít. Máme na videu čtyři vzájemné zápasy v sezóně i celé účinkování Pražanů v play-off, podrobně si rozebereme jejich hru s plusy a minusy,“ reaguje Říha.

Boj o hokejového mistra bude v Pardubicích i na pražském ledě veden před skvělou diváckou kulisou, první dvě utkání na východě Čech byla už v pátek po poledni vyprodána. „Fanoušci v obou městech se mohou těšit na parádní zážitky,“ předpokládá Říha.

„Oba celky se chystají těžit hlavně z domácího prostředí, začátek na našem ledě tak může být nepatrnou výhodou,“ soudí jeden z nejzkušenější pardubických hráčů Tomáš Blažek.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice