Hlavní obsah

Ton: Diváci ať si házejí perníčky a ne to, čím mohou zranit

Šťastná trefa Petra Tona v závěru druhé třetiny prvního finále nastartovala vzepětí hokejistů Sparty, která nakonec vyhrála v prodloužení. Útočník Pražanů v poslední části ještě na další branku přihrál a patřil v týmu hostí k nejnebezpečnějším. "Druhý zápas bude víc emotivní," tvrdil Ton po zápase v rozhovoru pro Sport.cz a oficiální web Sparty.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Hokejový útočník Sparty Petr Ton.

Článek

První zápas přinesl hned devět branek, čekal jsi takový výsledek?

Nečekal. Bavili jsme se s Tomášem Dubou, že dostal trochu nešťastný góly... Chtěli jsme hrát ze zabezpečené obrany, ale díky tomu, že jsme dost rychle prohrávali, tak jsme tu taktiku museli úplně změnit. V tu chvíli jsme neměli co ztratit a vycházel nám ten náš hokej, že jsme se tlačili dopředu, a s trochou štěstí své šance proměňovali.

Celý zápas jste vlastně prohrávali, byla ještě v hráčích ta síla na obrat?

Určitě jsme věřili, tým je v tomhle hodně psychicky silný. I kdyby jsme o dvě branky prohrávali po dvou třetinách, tak bysme to nevzdali.

Souboj hvězd hokejového finále - 1. zápas:
Petr SÝKORAVS.Petr TON
1Góly1
1Asistence1
0+/-+2
0vyloučení0
Sýkora potvrdil, že bude pro Spartu největší hrozbou. Vstřelil krásný první gól a ve druhé třetině mu ve druhém zabránil Duba poté, co si pohrál se dvěma obránci. Ton hrál přece jen více nesobecky, což ale také na začátku zápasu možná připravilo Spartu o vedoucí gól, kdy raději místo střely volil zpětnou přihrávku. V závěru druhé třetiny však ale šikovně trefil puk ve vzduchu a nastartoval vzkříšení týmu.

Jak jsi viděl ten moment před brankou v prodloužení? Pardubičtí si stěžovali, že měla být předtím přerušená hra.

Podle pravidel záleží na tom, jak dlouho Tomáš Duba puk držel. A to je opravdu sporné - mě přišlo, že to zase tak dlouho nebylo. Nevím... Já byl zrovna na ledě, a v tu chvíli ani nevnímám čas. Navíc si myslím, že tohle přece nerozhodlo, že dostali gól. Měli pořád dost času se vrátit. To je všechno kdyby...

Finále bylo prezentováno mimojiné také jako souboj gólmanů, ale tentokrát se zrovna nevyznamenali.

Někdy padají takové nešťastné góly. Ale je pravda, že tentokrát jich bylo na můj vkus trochu hodně. Třeba ten můj gól vypadal jako takovej fotbalovej „koníček“. Bylo štěstí, že jsem to ve vzduchu trefil, ale pak se to těžko chytá. A třeba zase ten gól Petra Sýkory vypadal jednoduše, ale střela bekhendem patří k těm nejnebezpečnějším. Jsou to takové šťastné góly, ale důležité a platí stejně jako ostatní.

Diváci po zápase neunesli vítězný gól Sparty a zasypali led odpadky.

Tohle k hokeji vůbec nepatří. Každý by měl hlavně fandit. Ať si diváci hulákají, ať si házejí perníčky. Ale třeba kolem mne tam prolétla poloplná půlitrová láhev coly. To dno je pěkně tvrdé a dostat tím do obličeje, tak hrozí i zranění. Asi by si na to měla dát pořadatelská služba větší pozor. Ve Finsku si nikdo nic takového nedovolí a když třeba výjimečně hodí během zápasu tenisák, tak ho ještě ostatní lidi „nabonzujou“ a toho člověka vyvedou ze zimáku. Je to prostě výchovou a fanouškama.

Jak by mohl vypadat druhý zápas finále?

Myslím, že tam bude hlavně hodně emocí. V prvním zápase to bylo po té týdenní pauze přece jen takové trochu opatrnější. Nebylo moc vyloučených a nechodilo se tolik do osobních soubojů. Ale to vyloučení v prodloužení trochu přililo olej do ohně a teď to bude určitě o hodně ostřejší.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice