Hlavní obsah

Pardubice už doma nezklamaly, finále se vrací do Prahy

PARDUBICE

Finále hokejové extraligy bude pokračovat šestým zápasem v sobotu na ledě pražské Sparty. Po dvou úvodních prohrách série doma Pardubice tentokrát nezaváhaly a vyhrály pátý duel 5:1. Shodně brankou a asistencí se na vysoké výhře podíleli útočníci domácích Petr Sýkora a Zdeněk Ondřej.

Článek

Sparta začala zápas aktivněji, Lašák musel už po několika vteřinách hry likvidovat střelecké pokusy Kratěny a Langhammera. Několikrát musel dokonce zasahovat i při přesilové hře Pardubic, na hráče jako by stále doléhala tíha domácí atmosféry. Jenže pak najednou nečekaně udeřili - Ondřej si vybruslil zpoza branky do pravého kruhu a švihem otevřel skóre.

Vzápětí začaly gólmana Sparty zasypávat střely domácích borců a pardubičtí se urputně cpali do jeho brankoviště. Při vyloučení Vykoukala pak Duba neudržel střelu Ondřeje a Andrašovskému stačilo jen klepnout do puku, který se zastavil před brankovou čarou. Domácích bylo najednou plné kluziště a důslednou obranou nepouštěli sparťany do šancí.

Finále hokejové extraligy on-line na Sport.cz - 5. zápas:
Pardubice - Sparta Prahaon-line

Úvod druhé části přinesl brankové příležitosti na obou stranách. Zatímco Snopek střílel nepřesně, Sivka vychytal Lašák. Při oslabení Pardubic ujel Sýkora, jehož dělovku Duba vyrazil, ale dojíždějící Andrašovský už na dorážku nedosáhl. Uspěl až v 31. minutě Čaloun, jenž dostal zcela osamocen před brankou ideální přihrávku od Puchera a měl dost času na zakončení.

Po třetí brance vystřídala Sparta brankáře Dubu za někdejšího miláčka pardubických tribun Salfického. Neprůstřelnost mu na důvěrně známém stadiónu nevydržela ani pět minut, když jej šikovně po ledě prostřelil Rolínek. Při vyloučení Zelenky se Salfický musel pro puk shýbat znovu. Tentokrát se trefil Sýkora. Sparta dokázala prolomit střeleckou smůlu až v závěru druhé třetiny zásluhou Benýška.

Sparťané zapadli do střelecké mizérie

Třetí třetinu odstartoval ošklivý faul obránce Sparty Tabačka, za nějž vyfasoval dvě plus dvě minuty. Když byl pak vyloučen i Stehlík, hrály Pardubice celé dvě minuty přesilovou hru pět na tři. Z této luxusní výhody však nevytěžily nic, stejně jako z následující "normální" přesilovky.

Stejně jako ve čtvrtém zápase se na Spartu přilepila střelecká smůla, vyloženou šanci neproměnil najíždějící Hanzlík. Tři minuty před koncem ještě dostaly Pardubice výhodu trestného střílení po hákování Sivka. Salfický ale Sýkorův pokus o blafák do bekhendu vykryl.

ČP play-off hokejové O2 extraligy - finále:
Moeller Pardubice - Sparta Praha 5:1 (2:0, 3:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 11. Ondřej, 13. Andrašovský (Ondřej). 31. Čaloun (Pucher), 36. Rolínek (Sýkora), 38. P. Sýkora (Čáslava) - 39. Benýšek (Vykoukal). Hlavní rozhodčí: Minář, Šindler. Vyloučení: 8:9 Využití: 2:0. Diváci: 9 450 (vyprodáno).
Pardubice: Lašák - Píša, Čáslava, Snopek, Havíř, Linhart, M. Čech - P. Sýkora, Blažek, Rolínek - Čaloun, Pucher, Pivko - Ondřej, M. Hlinka, Andrašovský - Mrázek, Cetkovský, Koukal. Trenéři: Miloš Říha a Pavel Rohlík.
Sparta: Duba (31. Salfický) - Ptáček, Stehlík, Vykoukal, Hanzlík, Černošek, Benýšek, Tabaček - Zelenka, J. Hlinka, Hlaváč - Ton, Langhammer, Kratěna - Netík, Sivek, Dragoun - Podlešák, Štrba, Rob. Trenéři: František Výborný a Marian Jelínek.
Stav série: 2:3.

Reklama

Související témata: