Hlavní obsah

Asociace profesionálních klubů se připojí k dohodě s NHL

PRAHA

Asociace profesionálních klubů (APK) se s velkou pravděpodobností připojí k nové čtyřleté smlouvě mezi IIHF a zámořskou NHL o podmínkách odchodů hráčů do zámoří. Zatím však není jasné, zda se k definitivní dohodě, k níž by mělo dojít v průběhu světového šampionátu v Moskvě, připojí všech sedm evropských hokejových mocností včetně Ruska.

Článek

"Je to zatím neoficiální závěr, ale i přes velkou spoustu výhrad většina klubů souhlasí," uvedl v pondělním rozhovoru pro ČTK ředitel extraligy a APK Stanislav Šulc. "Místo toho, aby se ty podmínky zlepšovaly, tak je to čím dál horší, a popravdě řečeno bych to přirovnal k vydírání, když na tak důležité rozhodnutí máme k dispozici tak krátkou dobu," nebral si Šulc servítky.

Možnost napodobit Rusko, které se nepřipojilo k minulé dvouleté smlouvě, však příliš v úvahu nepřicházela. "U Rusů sice zatím není jisté, že se tentokrát připojí, ale riziko, že bychom jako jediní zůstali osamoceni stranou, bylo až příliš velké," připustil Šulc.

"Bereme náš souhlas jako menší zlo, protože když vidíme, čeho dosáhlo Rusko, a to i přesto, že měli podporu vlády a jsou jako země úplně někde jinde, tak bychom si asi moc nepomohli," vysvětlil Šulc. "Stačí se podívat, jak to dopadlo s Malkinem a jeho odchodem do NHL. Ta prohlásila jeho evropskou smlouvu za neplatnou a tím to skončilo," připomněl známý příklad Šulc.

Od smlouvy se může po roce odstoupit 

Aktuální návrh i nadále počítá s roční sumou 12,5 miliónu dolarů, kterou NHL převede ve dvou splátkách na konto IIHF. Odejít do zámoří by poté mohlo 60 hráčů, za dalších maximálně sedm hokejistů by kanadsko-americká strana zaplatila 200.000 dolarů.

Nejzásadnější ekonomickou změnou po pondělním jednání je změna pokut za hráče, kteří neodehrají po svém odchodu do NHL stanovený počet zápasů v sezóně. I nadále poté platí, že po prvním roce platnosti smlouvy od ní může jakákoli strana, i jednotlivá země, odstoupit. Poté by kontrakt automaticky skončil.

Čtyřletý kontrakt musejí jednotlivé federace sedmi evropských hokejových velmocí odsouhlasit již do úterý 8. května.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice