Hlavní obsah

Arbitráž rozhodla: Vsetín byl z extraligy vyloučen oprávněně

PRAHA

Vsetín neuspěl, jeho vyloučení z extraligy potvrzuje i v pondělí zveřejněný verdikt arbitrážní komise svazu. Klub potrestaný v červnu Asociací profesionálních klubů za nesplnění licenčních podmínek nyní ale zvažuje možnost vynutit si návrat žalobou.

Článek

„Arbitrážní komise rozhodla, že Vsetín byl z extraligy vyloučen oprávněně a nevyhověla jeho žádosti, aby byl zařazen zpět do nejvyšší soutěže,“ tlumočil Právu výsledek téměř měsíčního zkoumání tiskový mluvčí svazu Pavel Bárta. Arbitráž dospěla k závěru, že APK měla pravomoc rozhodnout o vsetínském vyloučení, že existovaly důkazy pro takové rozhodnutí a ani usnesení o tom netrpí procesními nedostatky.

„Shromáždili jsme dostupné podklady, důkladně je prostudovali a jednomyslně rozhodli. Je to pro Vsetín tvrdé, ale právně jasně podložené,“ lakonicky sdělil Vladimír Balaš, který byl řízením arbitráže pověřen, s ním pak jako nezávislí arbitři rozhodovali i Radovan Vrbka a Petr Řezníček. „Rozhodčí nález senátu arbitrážní komise zní, že návrh na zrušení usnesení APK, kterým byla Vsetínská hokejová vyloučena z účasti v extralize ledního hokeje, se zamítá a následuje 22 stran zdůvodnění,“ přiblížil ředitel extraligy Stanislav Šulc.

Extraliga se tak definitivně bude hrát ve čtrnácti, ačkoli šestinásobný mistr Vsetín, který nyní podle soutěžního řádu může hrát seniorský hokej jen na úrovni krajského přeboru, uvažuje nad tím obrátit se k civilnímu soudu. „Arbitrážní rozhodnutí mi sdělili telefonicky ze svazu, a přestože jsem se obával, že to takhle může dopadnout, pokazili mi tím náladu. V horizontu 24 hodin se rozhodneme, jaké další kroky přijdou,“ řekl Právu šéf klubu Oldřich Štefl.

„Máme nachystanou žalobu, o celé záležitosti se ale jako majoritní akcionář musíme poradit s představenstvem klubu,“ uvedla pro ČTK starostka Vsetína Květoslava Othová s tím, že ve hře je i předběžné opatření k pozastavení začátku extraligy.

„Osobně si myslím, že to není věc, kterou by měl řešit soud, ale neupírám Vsetínu jeho práva. Podle arbitráže byly k vyloučení relevantní důvody a nešlo o nic účelového, konečná hokejová instance tak potvrdila opodstatněnost rozhodnutí červnové valné hromady APK,“ řekl Šulc s tím, že nebylo možné čerpat ze sedmimilionové bankovní garance peníze na zaplacení vsetínských dluhů, protože se ukázalo, že šlo jen o termínovaný vklad města.

Pokud by Vsetín u arbitráže uspěl, musela by se termínová listina extraligy, jejíž první zápas se hraje už 12. září, přepracovat pro 15 účastníků a řada klubů by ve svých halách řešila termínové kolize. „Nyní můžeme připravenému rozpisu soutěže dát konečnou podobu,“ připustil Šulc.

Vývoj kolem vyřazení hokejového Vsetína z extraligy
3. dubna 2001 - Policie zatkla majitele vsetínského klubu Romana Zubíka a obvinila jej z úvěrového podvodu.
23. srpna 2001 - Arbitrážní komise svazu rozhodla o tom, že licence Vsetína náleží občanskému sdružení zastupovanému Oldřichem Šteflem.
Listopad 2001 - Hokejový klub se topil v krizi, hráčům se zpožďovaly výplaty a klub neměl hlavního sponzora.
Květen 2002 - Vlastníkem hokejového klubu a extraligové licence se stala akciová společnost Vsetínská hokejová, která dostala na chod klubu i příspěvek od radnice.
21. října 2005 - Zastupitelé města schválili prodej většinového podílu klubu ruským investorům ze společnosti Atlantik.
Leden 2006 - Ani změna majitele však finanční těžkosti klubu nevyřešila, pohledávky hráčů stále nebyly vyrovnány.
20. června 2006 - I přes záchranu v baráži hrozilo Vsetínu, že si nezahraje extraligový ročník 2006/07. Všechny své dluhy ale splatil a splnil tak podmínky pro udělení licence na další sezonu.
6. června 2007 - Po dalším roce byla situace Vsetína stále stejná: jeho hospodaření provázely dluhy. Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) rozhodla, že tentokrát mu licenci neudělí a je z extraligy za neplnění podmínek pro účast vyloučen.
20. srpna 2007 - Arbitrážní komise Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) rozhodla, že Vsetín byl z extraligy vyloučen oprávněně.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice