Hlavní obsah

Sparta - Litvínov 4:2Sparta udolala srdnatě bojující Litvínov 4:2

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Sivek 1 : 0
25. Sklenička 1 : 1
25. Vaic 2 : 1
31. Hanzlík 3 : 1
46. Bednařík 3 : 2
55. Langhammer 4 : 2

PRAHA

Mistrovská Sparta se v novém ročníku extraligy představila poprvé před svými fanoušky a dokázala rychle zapomenout na těsnou páteční prohru ze Zlína, když porazila tradičního rivala z Litvínova 4:2. Zásluhou snižující branky Bednaříka ze 47. minuty byl výsledek na vážkách, za necelých deset minut však dal skóre konečnou podobu Langhammer.

Článek

Sparta začala zhurta a již v úvodní minutě se po rychlé předávce puku ve středním pásmu řítil Netík sám na brankáře Hübla, Šlégrův záchranný faul mu však nedovolil důrazněji zakončit. Poté se hrálo bez výraznějších momentů na obou stranách, jen v páté minutě se nebezpečnou střelou zpoza obránce představil sparťanskému publiku Petr Nedvěd, který mohl o pár vteřin později při přečíslení tří na jednoho také otevřít skóre, po souhře se Sivkem však zamířil pouze do boční sítě.

Na konci 8. minuty narazil hostující zadák Hranáč na hrazení Sivka a svým zákrokem si od sudího Smetáka vysloužil trest na pět minut a do konce utkání. Pražané nejenže se v následné přesilovce nedostali ke kloudnému zakončení, ale v 11. minutě jim navíc ujel Benda, jemuž však překazil radost gólman Duba. Výhodu jednoho hráče v poli posléze utnul zbytečným faulem Vaic.

Sparta se vedoucího gólu přesto dočkala. Ve 14. minutě sice Netíkovi v samostatném úniku nedovolil Hübl zakončit, sparťanský útočník však vytáhl litvínovského gólmana z jeho postavení, předložil puk dojíždějícímu Sivkovi, a ten už střílel do prázdné branky.

Spartě na odpověď stačilo 14 sekund

V úvodu druhé části byli i s přispěním přesilových her mnohem nebezpečnějším týmem hosté a po obléhání Dubovy branky se dočkali také vyrovnání, když Šlégrovu střelu od modré čáry tečoval těsně před Dubou Sklenička, jenž naskočil až od druhé třetiny místo Bahenského. Spartě však na odpověď stačilo pouhých 14 sekund. Štrba nejprve neuspěl proti Hüblovi, k puku na dorážku se nedostal Vaic, ale Jerofejevs už ano a trefil před brankou právě clonícího Vaice.

Těsně před polovinou základní hrací doby mohl znovu srovnat skóre Reichel, mířil sice dobře nad Dubovu lapačku, ale sparťanský gólman s ní stihl švihnout dostatečně rychle. Ve 32. minutě navíc Hanzlíkovo nahození prošlo skrze klubko hráčů před Hüblem až do sítě litvínovské branky a Sparta vedla dvoubrankovým rozdílem. Domácí třetí gól evidentně nabudil a ovládli dění na ploše, přesto mohl ještě do přestávky po parádní kombinaci snížit Punčochář, Duba byl však proti.

Petr Nedvěd nastřelil tyč

Při přesilovce Sparty na začátku závěrečné dvacetiminutovky mohli krátce po sobě zvýšit Štrba s Petrem Nedvědem, oba však vychytal Hübl, při zákroku po střele druhého jmenovaného mu navíc pomohla horní tyčka. Litvínov i díky tomuto momentu štěstí nesložil zbraně a jeho šance pomohl oživit kapitán Reichel, když kouzlil za Dubovou svatyní, na jeho přesnou přihrávku si najel Bednařík a tvrdou střelou zápěstím snížil.

Severočeši vycítili naději na bodový zisk a Sparta v několika situacích jen se štěstím odolala. V 54. minutě Litvínov při přesilovce dokonce vyrovnal, ale pouze do posunuté branky. O dvě minuty později Tabaček vrátil v tísni puk do útočné třetiny, kde si Langhammer vybruslil mezi kruhy a přesnou polovysokou ranou definitivně rozhodl.

Sparta Praha - Litvínov 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 14. Sivek (Netík), 26. Vaic (Jerofejevs), 32. Jan Hanzlík, 56. Langhammer (Tabaček) - 26. Sklenička (Šlégr), 47. Bednařík (Reichel). Rozhodčí: Smeták - Čech, Bryška. Vyloučení: 8:7, navíc Hranáč (Litvínov) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 6878.
Sparta: Duba - Ptáček, Jerofejevs, Vykoukal, Jan Hanzlík, J. Nedvěd, Tabaček - Netík, P. Nedvěd, Sivek - P. Ton, Vaic, Štrba - Dragoun, Langhammer, Melichárek - Zelenka, M. Havel, Hromas. Trenéři: Výborný a Jelínek.
Litvínov: J. Hübl ml. - Koma, Šlégr, Vobořil, Hranáč (13. Kubát), Punčochář, Skuhrovec - Kubinčák, Reichel, Bednařík - Benda, Branda, Jenáček - Jánský, Lukeš, Machulda - Bahenský (21. Sklenička), Rindoš, Černý. Trenéři: J. Hübl st. a Rosol.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice