Hlavní obsah

Květoň věří, že formu z extraligy zúročí i na světovém šampionátu

PARDUBICE

Útočník David Květoň bude nejvýraznějším vyslancem české extraligy v hokejové reprezentaci do 20 let na mistrovství světa, které se koná na přelomu roku v Pardubicích a v Liberci. V této sezóně vylétl jako kometa, zařadil se mezi největší opory Třince a jeho produktivitu mohl kouč Miloslav Hořava jen těžko přehlédnout.

Článek

Květoň má navíc s mezinárodním fórem bohaté zkušenosti - zúčastnil se minulého šampionátu a patřil ke stabilním členům kádru reprezentace do 17 a posléze i do 18 let.

"Dvacítka však bude asi opravdu nejtěžší, jak se všeobecně říká. Hráči jsou všichni víc vyspělí než v osmnáctce, sedmnáctce a ten hokej je rychlejší, takže i těžší," řekl Květoň v rozhovoru s ČTK.

Ačkoliv se tak necítí, je jedním z ofenzivních tahounů Třince: druhý mezi klubovými střelci, čtvrtý v kanadském bodování. "Od toho, aby to tahali, jsou tam starší hráči, ale když přispěju svými góly, tak je to jedině dobře. Jako tahoun se však zatím necítím," uvedl.

Zároveň však tuší, že jeho pozice v Hořavově výběru bude v tomto ohledu jiná. "My, co jsme zažili ty šampionáty, tak bychom to měli táhnout a přijmout zodpovědnost s tím spojenou," připustil. "Strach z ní však nemám, snad se mi bude dařit jako v extralize. Před domácím publikem to bude super," vyzdvihl výhodu domácího prostředí.

Kanada bude první překážkou v cestě za triumfem

Základní skupina je podle něho hodně těžká. "Kanada a Švédsko výborně bruslí, ostatně Kanada s Ruskem budou podle mého stejně jako v posledních letech hlavními favority celého šampionátu," tipoval Květoň, který v závěru mistrovství oslaví 3. ledna dvacáté narozeniny. Právě Kanada bude první překážkou českého týmu v cestě za vysněným triumfem. "Těžký soupeř na úvod, ale pokud chceme jít daleko, musíme vyhrát s každým," připomněl.

Novojičínský rodák aspiruje na titul hlavního objevu extraligy. V 28 zápasech si připsal 15 bodů za deset branek a pět asistencí, ačkoli jeho dosavadním maximem bylo deset bodů z 45 utkání ještě v dresu Vsetína. "Myslím, že je to hlavně tím, jak dostávám hodně prostoru. Hraju všechny situace, oslabení i přesilovky, což je důležité," hledal Květoň hlavní důvody vzestupu. Důvěru kouče si však musel vysloužit tvrdou prací. "Byla super příprava, měl jsem dalšího trenéra a trénoval jsem s Rosťou Kleslou, což mi určitě dalo i něco navíc," připomněl Květoň společné tréninky s obráncem Columbusu ze zámořské NHL.

K herní pohodě mu však pomohla i změna prostředí. Talentovaný útočník vyměnil potápějící se Vsetín za Třinec, který v první půlce extraligy čeřil vodu v horní polovině tabulky. "Je to určitě změna, protože o něco jde. Když jsem byl ve Vsetíně, tak nám všichni odběhli, už se to těžko dohánělo a nebylo o co hrát, což je teď úplně jiné," vysvětlil Květoň.

Květoně mrzí změškaná utkání extraligy

Trošku ho mrzelo, že předpokládanou účastí na mistrovství světa zmešká několik utkání extraligy. "Reprezentace má přednost, ale každopádně mě mrzí, že ty zápasy nepočkají, než mistrovství skončí. Ale tak to prostě je a hned po mistrovství se doufám zase zařadím do sestavy a budu pravidelně hrát v Třinci," konstatoval Květoň, jenž v roce 2006 kombinoval působení v extraligové baráži se Vsetínem s mistrovstvím světa osmnáctek.

Ve stejném roce si ho vybrali i newyorští Rangers jako 104. hráče draftu. Zúčastnil se hlavního tréninkového kempu, letos byl na kempu nováčků. Povedené vystoupení na juniorském mistrovství světa by ho mohlo k angažmá v NHL zase o něco přiblížit. "Krůček k prvnímu týmu Rangers to být může, ale myslím, že oni už mě dobře znají. Půjde spíš o to udělat celkový úspěch, protože když se uspěje s týmem, tak se z toho pak odrazí i každý sám jako jednotlivec," prohlásil Květoň.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články