Hlavní obsah

Č.Budějovice - Litvínov 2:0České Budějovice porazily Plzeň a vyhrály základní část extraligy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
24. Hübl 1 : 0
30. Hübl 2 : 0

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejisté Českých Budějovic porazili v nedělním 51. kole extraligy Litvínov 2:0 a potvrdili tak své první místo v základní části soutěže. Spokojeni však mohou být i hosté, kteří mají již jistotu přímé účasti ve čtvrtfinále play-off. O nedělní výhru Mountfieldu se postaral dvěma góly odchovanec litvínovského hokeje Viktor Hübl, které v této sezóně dal svému mateřskému klubu už šest branek. Gólman Jan Chábera udržel potřetí v sezóně čisté konto.

Článek

Jihočeši měli od počátku navrch a dělali všechno pro odčinění mizerného dojmu v posledních dvou domácích utkáních. Hostující gólman Franěk pečlivě zabednil svou klec před dotírajícím tandemem Šimánek - Kotrla, zlikvidoval střelecký pokus Hübla i ránu Sičáka od modré čáry. Po přihrávce Kuchejdy střílel ze dvoumetrové vzdálenosti Vak, ale Franěk zůstával nepřekonán, i když se těžce zvedal z ledu po nešetrném ataku Veselého.

Další šanci si vypracoval znovu Vak a poté se zjevil před litvínovskou brankou osamocený Hübl, ale Fraňkova hůl byla rychlejší. Hosté poprvé vážněji zahrozili v 15. minutě, kdy Černý prokličkoval k budějovické svatyni, v níž však narazil na připraveného Cháberu. Na začátku 17. minuty nechal Frolo uniknout po pravé straně Kubinčáka, stačil ho pouze v pádu faulovat. Nařízené trestné střílení prováděl Kubinčák velmi laxně a Cháberu nepřekvapil.

Pokračující převahu korunovali domácí vedoucím gólem ve 25. minutě. pracovitý Kůrka stáhl na sebe dva litvínovské hráče a v tísni dokázal přihrávkou najít Hübla, jenž nedal Fraňkovi možnost zasáhnout a umístil puk pod horní tyčku. Další nebezpečnou akci vymysleli Hudec se Sailerem, ale Sailer mířil těsně vedle. Poté znovu udeřila dvojice neproduktivnějších Jihočechů: k odraženému kotouči po Kůrkově ráně nabruslil Hübl a kolem povyjetého Fraňka se prosadil podruhé. Za chvíli si gólman Severočechů napravil reputaci, když zneškodnil samostatný nájezd Vaka.

Při vyloučení Nováka chybovala domácí obrana a hostující Jánský s Lukešem se ocitli na chvíli sami před budějovickou brankou, byli však více překvapeni než Chábera a nezakončili. Po Kůrkově přihrávce v úvodu třetího dějství nebezpečně pálil Květoň. Čerstvě nasazený Mikulík proměnil svůj první pobyt na ledě ve dvouminutový trest, ale hostům už zjevně docházeli síly a během přesilovky příliš nekousali. Teprve po hříšníkově návratu na led se zmohl na střelu od modré Vobořil, ale Bahenský před Cháberou tečoval bez efektu.

Ve vlastním oslabení poté předvedl pěkný slalom Trávníček, snažil se protlačit puk pod ležícím Cháberou, ale neuspěl. Následoval přesilovkový zámek Jihočechů, při kterém Kůrka z Květoňovy přihrávky netrefil odkrytou klec. Dvě a půl minuty před sirénou se Kubinčák ještě pokusil korigovat, ztroskotal však na Cháberovi. V závěrečných 35 vteřin hráli hosté v šesti proti čtyřem, ale zdramatizovat duel se jim nepodařilo.

Mountfield České Budějovice - Litvínov 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 25. V. Hübl (Kůrka), 31. V. Hübl (Kůrka). Rozhodčí: Fraňo, Minář - Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 4:7. Bez využití. Diváci: 6271.
České Budějovice: Chábera - Mucha, Gřegořek, Sičák, Frolo, Toman, Vydarený, F. Novák - Hudec, Mertl, Sailer - Kůrka, V. Hübl, L. Květoň - Kuchejda, Vak, Veselý - Gulaš (43. Mikulík), Šimánek, Kotrla. Trenéři: Jandač a M. Černý.
Litvínov: Franěk - O. Poživil, Šlégr, Punčochář, Hranáč, Vobořil, Skuhrovec, Švarný, Tůma - Jánský, Reichel, Lukeš - Kubinčák, Branda, Jenáček - Trávníček, Bahenský, Tomas - J. Černý, Rindoš, Bednařík. Trenéři: J. Hübl st. a Rosol.

Reklama

Související témata: