Hlavní obsah

Balaštík se stal potřetí králem střelců

ZLÍN

Zlínský hokejový útočník Jaroslav Balaštík získal potřetí korunu krále extraligových střelců. Osmadvacetiletý útočník celku RI Okna se v létě vrátil do české extraligy s přesvědčením, že si zahraje play off, nicméně mu to nevyšlo. Zlín se v letošní sezoně trápil a mužstvo Beranů skončilo v základní části až předposlední. Český mistr z roku 2004 tak po pěti sezonách schází ve vyřazovacích bojích.

Článek

Balaštík soutěž střelců vyhrál v minulosti již dvakrát, přemožitele nenašel v letech 2004 a 2005. Svého největšího protivníka Petra Tona z pražské Sparty letos předčil o dva góly, když zaznamenal 29 branek.

"První místo mezi střelci je pro mě malou útěchu v letošní sezoně. Předpokládal jsem, že budeme hrát na lepších pozicích. Bohužel sezona se vyvíjela v náš neprospěch. To, že jsme předposlední, je důsledek celého roku," řekl Balaštík po čtvrtečním zápase proti Liberci novinářům.

Tona předstihl po reprezentační přestávce

K triumfu mezi střelci mu pomohl skvělý finiš v závěrečných kolech. Svého velkého konkurenta Tona předstihl až v po únorové reprezentační přestávce. "Jsem rád, že i v tak nepříjemné sezóně jsem to dokázal, neboť můj výkon nebyl optimální. V sezoně jsem se trápil, ale snažil jsem se od toho oprostit. Musím říci, že k dosažení branek mi pomohla souhra se spoluhráči Petrem Leškou a Martinem Hamrlíkem," uvedl uherskohradišťský rodák.

V letošní sezóně se Balaštík neprosadil pouze proti pražské Slavii. "Před posledním zápasem mně kluci stále připomínali, že je ve hře nejlepší kanonýr, ale snažil jsem se na to nemyslet. Ve čtvrtečním zápase s Libercem nám to vyšlo po dobře sehrané přesilovce, neboť úspěch je podmíněn skvělou prací celé pětky," řekl Balaštík, který uplynulé dvě sezóny strávil v zámoří a ve Skandinávii.

Za osobním střeleckým rekordem zaostal o gól

Balaštík nejvíce branek v letošní sezóně nastřílel Pardubicím, do sítě Východočechů se trefil sedmkrát. Dařilo se mu i proti Plzni, proti níž skóroval pětkrát. Za osobním střeleckým rekordem z sezóny 2004/05, kdy zaznamenal 30 branek, zaostal o pouhý gól.

"Během roku se o korunu nejlepšího střelce prali sparťan Ton a pardubický Sýkora. Hlídal jsem si odstup od nich. V okamžiku, kdy oba měli náskok osmi gólů, už jsem trochu pochyboval, že bych mohl vyhrát. Škoda, že mi jeden gól chyběl ke kýžené třicítce," podotkl Balaštík, jenž bude i v příští sezóně hrát ve Zlíně. Mateřský klub na něho uplatnil opci.

Zlínského kanonýra letos místo zápasů v play off čeká jen skupina o udržení. "S reprezentací a světovým šampionátem v Kanadě nepočítám. Myslím, že je to pro letošek pasé," dodal nejlepší kanonýr české extraligy.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice