Hlavní obsah

Plzeňští uznali, že Kladno si postup zasloužilo

PLZEŇ

Obrovský smutek zavládl ve čtvrtek v kabině hokejistů Plzně. Mužstvo se sice po třech hluchých sezónách dokázalo probojovat do vyřazovacích bojů, to pravé play-off si ale nezahraje. V předkole ho ve čtyřech zápasech vyřadilo Kladno. První mečbol sice ještě ve středu Západočeši odvrátili, o den později už ale na svého soupeře nestačili. Ačkoliv bylo na kouči Plzně Miloslavu Hořavovi patrné, jak moc ho konec sezóny mrzí, k nepříjemnému faktu se postavil jako chlap. „Musím sportovně přiznat, že Kladno si postup zasloužilo.“

Článek

Západočeši v posledním utkání dřeli, makali na doraz. Ve druhé třetině se dostali do vedení, na dvě trefy Martina Procházky odpověděl v závěrečné časti vyrovnávacím gólem Vlasák. Přesto to Plzni na vítězství nestačilo. Šest minut před koncem vstřelil vítěznou branku Hájek, na kterou již domácí odpověď nenašli. „Kladno bylo v sérii hokejovější, lehčeji si vytvářelo šance. Na gól se nenadřelo tolik jako my,“ hledal příčiny vyřazení Miloslav Hořava.

Jedním dechem ale dodal, že svému týmu nemůže vůbec nic vytknout. Dobře si uvědomoval, že Kladno ve vyřazovacích bojích naplno využilo perfektně odehrané druhé poloviny základní časti, ve které nasbíralo vůbec nejvíc bodů ze všech týmů. „Naši hráči odvedli maximum, za žádného stavu se nevzdali, bojovali až do konce. Za to jim patří dík,“ ocenil výkon svých svěřenců Hořava. „Někdy ale ani to na play-off nestačí,“ dodal.

Se slovy Hořavy souhlasil i brankář Lasselsbergeru Roman Málek. Potvrdil, že mužstvo dalo do zápasů vše, co v něm bylo. Ani to ale nakonec na Kladno nestačilo. „Asi byli lepší než my. Chtěl bych Kladnu pogratulovat, hrálo fakt dobře,“ vysekl poklonu svému soupeři. Rozhodující byl podle plzeňského gólmana třetí, trochu náhodný gól Kladna. Plzeň v té době svého soupeře svírala, branka visela ve vzduchu. Nakonec ale padla na druhé straně. „Bylo to strašně rychlé, najednou se přede mnou objevili dva hráči sami. Od nás to byl nějaký chvilkový zkrat, který rozhodl zápas,“ litoval Málek situace, kterou Procházka s Hájkem přetavili ve vítězný gól.

Hořava nyní neví, zda bude u Plzně pokračovat

Mnozí lidé Plzeň zatratili poté, co tým v prvních dvou zápasech na kladenském ledě nedokázal ani jednou zvítězit a série se do západočeské metropole stěhovala za nepříznivého stavu 0:2. Málek ale mezi tuto skupinu nepatřil. „Já osobně jsem věřil, že přes Kladno přejdeme. I za stavu 0:2 jsem si myslel, že doma ty dva zápasy uděláme a rozdáme si to v tom pátém,“ vyprávěl.

Když měl Miloslav Hořava povědět, co celou sérii rozhodlo, neváhal ani vteřinu. Okamžitě vyřkl dvě jména. Martin Procházka a Pavel Patera. „Ten, kdo je déle sleduje, ví, že to jsou hráči světové třídy. Hromadu toho odehráli, jsou strašně zkušení, šikovní a pohybliví,“ vypočítává přednosti sehrané kvalitní dvojice. Nepřemýšlel tedy, že by na uhlídání těchto hráčů vyčlenil speciální komando? „Na to, abyste je uhlídali, musíte mít excelentní hráče. My jsme do toho jít nechtěli, protože jsme nevěřili, že bychom to zvládli,“ přiznal upřímně Hořava.

Charizmatický kouč přišel k týmu v závěru základní časti, když nahradil Jiřího Kučeru. Vedení s ním podepsalo smlouvu do konce sezóny. Kdo tedy povede Plzeň v nadcházejícím ročníku? Bude to i nadále Hořava? „Teď bych to vůbec neřešil. Dohodli jsme se na spolupráci do konce sezóny. Nyní si vezmeme nějaký čas na rozmyšlenou a pak se bude zřejmě jednat,“ nedává v současnosti jasnou odpověď bývalý kouč české reprezentační dvacítky.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice