Hlavní obsah

Ton: Problém byl, že jsme v žádném zápase nešli do vedení

PRAHA

Když se po základní části vytvořily dvojice pro čtvrtfinále play-off, většina nezaujatých fanoušků očekávala, že právě série mezi Libercem a Spartou bude tou nejvyrovnanější. Jenže ouha. Úřadující mistr z Holešovic končí svou pouť vyřazovacími boji v nejkratším možném termínu. Tygři Výborného svěřence rozkousali během čtyřech zápasů. Ani sparťanský kanonýr Petr Ton tak brzký konec sérii ani v nejhorším snu neočekával. „Nepamatuji se, že bych kdy takovou sérii odehrál,“ pátral v paměti.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Hokejový útočník Sparty Petr Ton.

Článek

Petře, lze vůbec uvěřit tomu, že Sparta v play-off končí už po čtyřech zápasech?

Historie se neptá, jak jsme hráli, prostě jsme prohráli 0:4. Nepamatuji se, že bych kdy takovou sérii odehrál. Člověk z toho má špatné pocity. Zvlášť za fanoušky, protože ti celý rok chodili v hojném počtu a byli úžasní.

Jak by podle vás vypadalo hodnocení celé série?

Čtyři nula vypadá dost jednoznačně. Nám nevyšel první zápas, od toho druhého to podle mě bylo hodně vyrovnané. Problém ale byl, že jsme ani v jednom zápase nešli do vedení. Ani jsme si tedy nevyzkoušeli, jaké to je, když musí najednou Liberec tlačit. To byl jeden z důležitých aspektů.

Jaké další důvody vyřazení jste ještě našel?

Play-off rozhodují brankáři a Marek Pinc měl fantastickou formu. Kdo si tyto důležité zápasy neprožil, neví, jaké to je, když musíte pořád dotahovat. Liberec má zkušené a vyrovnané všechny čtyři lajny a dokázal si to pohlídat. To rozhodlo. Navíc na jeho straně byla taková ta pohodička. To bylo taky hrozně důležité.

Za čtyři zápasy jste vstřelili pouze šest branek. Skutečně bylo tak těžké překonat soupeřovu obranu?

Snažili jsme se soupeře přestřílet, ale on celý zápas, i za cenu zakázaných uvolnění, čekal na jedinou chybu, kterou uděláme. Pak se ukázala naše psychika. Asi jsme se po Švédských hrách dobře nenaladili. (Sparta po této reprezentační pauze prohrála i v součtu s play-off osm zápasů v řadě - pozn.aut.)

Nebyla jednou z příčin vyřazení i vaše přílišná nedisciplinovanost?

Určitě. Po zápase se to špatně hodnotí, ale určitě se ve všech čtyřech zápasech najdou situace, kdy jsme se chovali jako Liberec loni v semifinále.

Jak velkou roli sehrál fakt, že jste na ledě Liberce neměli k dispozici brankáře Dubu? Ani v domácích zápasech prý nebyl zdravotně úplně v pořádku.

Velkou! (na dlouho se odmlčí) Týmy jsou tak vyrovnané, že rozhoduje každá maličkost. Ať si říkáme, co chceme, ale dozvědět se ráno před prvním zápasem, že naše jednička, na kterou spoléháme, má tyhle problémy, týmu nepomůže.

Ve čtvrtém zápase vám Liberec v první i druhé třetině pokaždé dal rychlý gól. Čím si vysvětlujete, že se vám začátky třetin nepodařilo zachytit?

Těžko říct. Daná pětka na ledě udělala malou chybičku a Liberec byl neskutečně efektivní v koncovce, své pološance dokázal proměňovat. Speciálně v této sérii ukázal velkou sílu.

Jak dlouho se vám bude hlavou honit situace z 57. minuty, kdy jste za stavu 3:4 jel sám na Pince, nájezd jste ale neproměnil?

Budu to mít v hlavě hodně dlouho. Ale nechci se na to vymlouvat, tohle nám sérii neprohrálo. Čtvrtý zápas to mohlo ovlivnit. A dost. Beru to na sebe. Je to jako když brankář pustí zbytečný gól.

Liberecký brankář Pinc přiznal, že opět čekal váš oblíbený blafák do bekhendu, proto proti vám vystrčil svou hůl. Schválně jste tedy volil střelu?

Přesně tak. Věděl jsem, že to podruhé neudělám (Ton blafákem do bekhendu již předtím proměnil trestné střílení - pozn.aut.). Vím, že kdybych to dobře trefil, byl by to gól. To už ale záleží na útočníkovi, aby to dobře trefil. Pinc mě trochu rozhodil, proto to zakončení směřovalo doprostřed brány.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice