Hlavní obsah

Slavia udolala Liberec až v nájezdech a ujala se vedení

PRAHA

Hokejisté Slavie Praha zvládli v semifinále play-off extraligy první krok a vyhráli úvodní zápas proti Liberci 3:2 po samostatných nájezdech. Ačkoliv si v utkání už během první třetiny vypracovali dvoubrankový náskok, nakonec museli o vítězství tvrdě bojovat. O výhře rozhodl gólem v závěrečných nájezdech Jakub Klepiš. Druhý zápas série je na programu ve čtvrtek opět v pražské O2 Areně.

Článek

Hosté museli už od třetí minuty bránit oslabení, přesto si stačili vypracovat šanci. Blatný však mířil příliš vysoko. V sedmé minutě dvakrát po sobě vypracoval šance pro slávistické spoluhráče Vondrka. Nejprve vyzval ke střele Beránka, jehož střelu Pinc vyrazil, a vzápětí se k jeho přihrávce nedostal včas Hruška. Sup zase po objetí branky poslal puk do mlýnice, ale Bednář ani Růžička jej ve střelu přetavit nedokázali. Ve 13. minutě střílel při přesilové hře Liberce od modré Jiruš, Svoboda puk jen vyrazil, ale dojíždějící Bartovič nebyl u tyčky včas.

Dvě minuty před koncem třetiny už Micka na pravé straně kluziště nevěděl co s pukem a před kruhem pro vhazování jej švihem poslal na branku. Před Pincem v tu chvíli projel obránce Jiruš a svištící kotouč zaznamenal až v síti. Za dalších 46 vteřin udeřila Slavia podruhé. Pinc tentokrát nedokázal ztlumit v lapačce střelu Žižky a dotírající Vondrka jej doklepl za jeho záda.

Liberec srovnal na začátku třetí části

Pět minut po začátku druhé třetiny se po chybě obránce řítil ve vlastním oslabení na branku Slavie Kašpařík, ale vracející se Žižka se mu před možným zakončením vrhl pod nohy a skvělým obranným zákrokem vypíchl puk do bezpečí. V 33. minutě stihl před domácí brankou faulovaný Pletka ještě v pádu posunout puk na Jiruše a liberecký obránce si povedeným blafákem Svobodu vychutnal.

Na ledě se stále častěji začalo jiskřit, při jakékoli šanci u některé z branek vznikaly menší potyčky. Vážnější ale byla jen v závěru druhé třetiny, kdy si u zadního mantinelu vyšlápl Kadlec na Podkonického. Od začátku třetí části hráli hosté minutovou přesilovku pět na tři a když Pletka dvakrát za sebou při dorážkách u levé tyčky promáchl, poslal Jiruš od modé přihrávku na druhou stranu a odtud Čermák střelou z voleje vyrovnal.

V nájezdech rozhodl Klepiš

Slavia se mohla dostat znovu do vedení při přesilovce v 50. minutě, ale Pinc Hruškovu střelu zblízka vykopl mimo branku. Šest minut před koncem základní hrací doby pak liberecký gólman fantasticky zasáhl proti dorážce Doležala, zcela osamoceného před svým brankovištěm. Také Svoboda se měl co ohánět, především při sebevědomých výpadech Čermáka nebo Bartoviče.

Další gól už ale v regulérní hrací době nepadl a zápas dospěl do prodloužení. Z něj neuběhla ani minuta a rozhodčí hodně přísně poslali Liberec do oslabení. Beránek však dvakrát za sebou v dobrých příležitostech u levé tyčky Pincovy branky nedokázal usměrnit puk do sítě a hosté si mohli vydechnout. O vítězi nakonec rozhodly samostatné nájezdy, kdy Pince překonali Klepiš i Micka, zatímco Čermák ani Pletka neuspěli.

Česká pojišťovna play-off, semifinále - 1. zápas:
Slavia Praha - Bílí Tygři Liberec 3:2 po sam. nájezdech (2:0, 0:1, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 18. Micka (Doležal), 19. Vondrka (Hruška), rozh. nájezd Klepiš - 33. Jiruš (Pletka), 42. Čermák (Jiruš). Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. Diváci: 9 871.
Slavia: Svoboda - Žižka, Kadlec, Vašíček, J. Novák, Drtina, Sloboda, Kolařík - Hruška, Beránek, Vondrka - Micka, Rataj, Sup - V. Růžička ml., Doležal, Bednář - Tomica, Červenka, Klepiš. Trenér: Vladimír Růžička st.
Liberec: Pinc - J. Moravec, Jiruš, Hunkes, Krstev, Žabka, Kočí, Derner, Zíb - Čermák, Pabiška, Pletka - Bartovič, Blatný, Šachl - Klimenta, Plodek, Víšek - Podkonický, Kašpařík, Nedorost. Trenér: Dušan Gregor.
Stav série: 1:0.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice