Hlavní obsah

Třinec posílí Gureň, Balej a Polák, odchází Štefanka

TŘINEC

Hokejisty Třince posílí v nové sezóně obránce Miloslav Gureň ze Sibiru Novosibirsk, bývalý hráč Montrealu, New Yorku Rangers či Vancouveru Jozef Balej a další útočník Vojtěch Polák z Karlových Varů. Se všemi hráči se moravský klub dohodl na víceletých kontraktech, které by měly být podepsány v nejbližších dnech. Oceláře naopak opouštějí zkušení centři Zdeněk Skořepa s Jurajem Štefankou.

Článek

"Vedení klubu zhodnotilo loňskou sezónu a zohlednilo představy nového trenéra Antonína Stavjani. Z toho vzešel kádr pro další sezónu, ve kterém se už s Jurajem Štefankou ani Zdeňkem Skořepou nepočítá, byť u nás mají smlouvy," řekl ve čtvrtek mluvčí klubu Ivo Pullmann.

Skořepa v Třinci se dvěma krátkými přestávkami odehrál posledních osm sezón, ale v uplynulém ročníku už se v sestavě propadl do třetího útoku. Štefanka v mužstvu končí po dvou letech. Navzdory platným kontraktům vedení klubu dále nebude spolupracovat ani s obránci Vlastimilem Kroupou, Ivanem Švarným a útočníky Peterem Barinkou, Romanem Tomasem a Marcinem Koluszem. Smlouva skončila i forvardovi Zdeňku Pavelkovi.

"V případě Kroupy došlo k dohodě o rozvázání smlouvy s ohledem na jeho vleklé zdravotní problémy. Další hráči jsou v jednání, ale klub s nimi nepočítá," uvedl Pullmann.

Tři nové posily

Ztráty mají vyvážit tři nové posily. Do obrany Třinec angažoval Gureně, který se do extraligy vrací po šesti letech v Rusku. Jednatřicetiletý zadák právě před odchodem do superligy za Oceláře sezónu odehrál. "Je to kvalitní hráč prověřený ruskou superligou, měla by to být náhrada za Kroupu," podotkl Pullmann.

Od útočníků Baleje s Polákem kouč Stavjaňa očekává, že vnesou do hry více důrazu a agresivity. "Trenér od nich kromě jiného bude vyžadovat zvýšení důrazu a zlepšení defenzivní práce útočníků, protože v tom vidí rezervy. Jak Balej, tak Polák trenérovy představy naplňují, od Baleje se čeká i to, že bude střílet hodně branek," řekl Pullmann.

Slovenské pravé křídlo Balej si do Evropy přináší devítileté zkušenosti ze zámoří. V osmnácti zápasech se trenčínský odchovanec dostal i na led slavné NHL, kterou s bilancí jednoho gólu a pěti přihrávek okusil v barvách Montrealu, New Yorku Rangers a Vancouveru. Předminulou sezonu strávil ve švýcarském Fribourgu, ale pak se vrátil na farmu Vancouveru do Manitoby a neúplný poslední ročník odehrál za místní tým Moose v AHL, kde si v šestnácti zápasech připsal čtyři branky a devět přihrávek.

Stabilizovaný kádr

Polák do Slezska přesídlí z kádru českého vicemistra Karlových Varů. I dvaadvacetiletý univerzální útočník se dva a půl roku zkoušel prosadit v zámoří, ale Dallas ho do NHL vypustil jen k pěti utkáním a letos v lednu se hokejista rozhodl pro návrat do svého bývalého klubu. Za Energii sehrál 24 zápasů, ve kterých dvakrát skóroval a třikrát asistoval.

"Další změny se nikdy nedají vyloučit, ale pro tuto chvíli je kádr stabilizován. Máme v něm 29 hráčů a čtyři gólmany, první tři pětky jsou v podstatě vykrystalizované," řekl Pullmann.

Reklama