Hlavní obsah

Třinec chce hrát v extralize o medaili

TŘINEC

S touhou po zisku medaile půjdou do nové extraligové sezóny hokejisté Třince. Staronového kouče Antonína Stavjaňu, který se týmu chopil po odchodu z Trenčína, však týden před zahájením soutěže trápí žalostná produktivita.

Článek

Místo aby střelecká forma hráčů gradovala, dvě závěrečné prověrky signalizují pravý opak. Tři vstřelené branky jsou mizerným vysvědčením pro celek, na jehož soupisce se to jen hemží kanonýry a útočníky s reprezentační minulostí.

"V závěru přípravy nás trápí koncovka. Pokud se nám ale zvedne řada Polanského, mělo by se to zlepšit. Jinak je totiž rozložení sil v mužstvu vyvážené," řekl na dnešní tiskové konferenci kouč Stavjaňa. Nejlepší mušku měl v přípravě s pěti góly Květoň, loňský vítěz týmových střeleckých tabulek Tomík ale stejně jako Moravec mířil přesně jen jednou a Peterek neskóroval dokonce vůbec.

Gólmanská dvojice skvostem

Skvostem kádru má být gólmanská dvojice. Olympijský vítěz z Nagana Roman Čechmánek se dohodl na další spolupráci a mezi tyčemi se bude točit s Romanem Vojtkem, který ho v závěru minulého ročníku vytlačil na střídačku.

"Nemáme vyhraněnou jedničku, oba se budou střídat podle okolností," naznačil Stavjaňa. Podle něj pár dvou ambiciózních gólmanů není zbytečný luxus. "Je lepší vybírat ze dvou kvalitních brankářů než mít dva gólmany, kterým to nejde. Vemte si loňský případ Sparty, která měla velmi kvalitní tým, ale když se jí zranil gólman, v play off ji to podle mě stálo postup do dalších kol. A investice do týmu byla znehodnocena," vysvětlil Stavjaňa. Muže, s nímž Třinec rozjede sezonu, už určil. "Ale zatím je to mezi námi. Do médií to ještě říkat nebudu," řekl kouč.

Hitparádu letních posil ovládli slovenští reprezentační útočníci Miroslav Kováčik (Skelleftea) s Jozefem Balejem (Vancouver) a bývalý český reprezentační bek Miloslav Gureň z ruského Novosibirsku. "Jeho příchod se povedl, je to na ledě přesně ta osobnost, kterou jsme potřebovali za Kroupu," řekl Stavjaňa. "Cítit je i Balej, Kováčik byl bohužel dlouho zraněný a rozehrává se," doplnil.

Rozložená čtvrtá řada

Zranění však rozložila Ocelářům čtvrtou řadu, která měla být výsadou odchovanců. Steber se po vážnějším zranění ramena dostane na led možná až v prosinci, od srazu slovenské reprezentační osmnáctky má problémy s kolenem Richard Pánik. "Znovu jsme se proto domluvili se Zdeňkem Pavelkem a alternovat bude v sestavě Lukáš Zeliska," informoval Stavjaňa.

I když extraligové pole je nabito kluby s velkými ambicemi, Třinec si v jejich konkurenci touží prorazit cestu k medaili. "S trenérem jsme se shodli, že placka není nedosažitelná," řekl viceprezident klubu Jan Czudek.

I Stavjaňa si myslí, že mužstvo má odpovídající kvalitu. "Jenže v každé sezoně je někdo, kdo selže, a někdo, kdo překvapí. Neradi bychom byli v té první kategorii. Mužstvo kvalitu má, ale jde o to, aby se sezona dobře nastartovala. Pro úspěch potřebujete sebevědomí a to získáte v průběhu soutěže. Musíme vyhrávat doma, ale vozit body i z venku," dodal Stavjaňa.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice