Hlavní obsah

Českobudějovická posila Duda se těší na start sezóny se Slavií

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Start nové extraligové sezóny bude mít pro hokejového útočníka Radka Dudu zvláštní kouzlo. Nová posila Českých Budějovic si v úterý odbude premiéru před vlastním publikem proti Slavii, kde prožil nejpovedenější období své kariéry. A doufá, že další má před sebou, protože s Mountfieldem by rád získal titul a také dosáhl dobrého výsledku v nově vzniklé Lize mistrů.

Foto: ARCHIV

Radek Duda

Článek

Extraligy se nemůže dočkat, minulý ročník dohrával totiž ve slabé Basileji, která sestoupila ze švýcarské nejvyšší soutěže. Teď má před sebou hned na úvod atraktivní bitvu. "Určitě to bude pro mě specifický, ve Slavii jsem nějaký pátek působil a na ten zápas se samozřejmě těším. Myslím si, že bude vyprodáno, krásná atmosféra a celý mužstvo si to užijeme," řekl Duda. Ve Slavii zahájil devětadvacetiletý hráč i uplynulý ročník před odchodem do Švýcarska.

Hecování ale prý žádné neproběhne a na ledě si s kamarády nic nedarují. "To je jasný, tady jim to nemůžu dát zadarmo. Hlavně jim, ale taky potom nikomu jinému. Nekoukám nalevo napravo, jestli je někdo kamarád, nebo ne. Udělám svoji práci na sto padesát procent a nezajímá mě, kdo má jakou jmenovku na zádech," naznačil Duda, že na ledě půjde kamarádství stranou.

Na Slavii vzpomíná

Ve Slavii se stal oblíbencem kotle a on sám na slávistické fanoušky rád vzpomíná. "Něco jsem ve Slavii zažil a snažil se tam lidi bavit. Když dá domácí fanoušek, ale i soupeřův, najevo, že nezapomněl, tak to zahřeje na srdci," poděkoval Duda za podporu.

I bez ohledu na start kontroverzního útočníka proti Slavii bude souboj mistra s vítězem základní části tahákem. "Ze začátku si člověk nemůže vybírat soupeře. Liga bude vyrovnaná, hodně týmů posílilo kádry, každý má plno síly a plno elánu do nový sezóny. Slabí soupeři nebudou," podotkl Duda.

Jihočeši třikrát za sebou postoupili do semifinále, ale letos pro ně bylo vyřazení velkým zklamáním. Klub posílil vedle Dudy například i útočník Ivan Huml či bek Lukáš Poživil, odešli forvardi Viktor Hübl, Kamil Brabenec či zadák Filip Novák. Po úspěšném Josefu Jandačovi převzal tým slovenský kouč Ernest Bokroš.

Duda se chce dostat do finále a sáhnout si na titul

"Nemá cenu si dávat malé cíle, přišli jsme, abychom udělali úspěch. Tím by bylo finále, ale tam už je druhé místo zklamání, takže bychom si chtěli sáhnout na titul. Ale takovou vizi má třeba deset týmů. Budeme se snažit krůček po krůčku, od malých věcí k velkým a být pořád hladoví po vítězství," doplnil Duda.

Navíc klub bude hrát v Lize mistrů s ruskou Ufou a Slovanem Bratislava. "I s tím jsem sem šel, že začíná nová evropská liga. Je to nové měřítko, abychom se my hráči porovnali s těmi v Evropě. Ve prospěch Mountfieldu i českého hokeje je, abychom tam udělali dobrý jméno a postoupili ze skupiny," připojil Duda.

Je to pro něj příjemná změna oproti Basileji, kam zamířil po krátkém působení v Langnau. "Určitě je příjemné hrát za tým, který má nejvyšší ambice, chce a bude vyhrávat, než za mužstvo, které celou sezonu prohrávalo. Ale beru Basilej jako skvělou zkušenost. Všechna angažmá mě obohatila a je dobré si vzít i ze špatných ponaučení," prohlásil Duda.

V Budějovicích je spokojený

V Českých Budějovicích je zatím maximálně spokojený. "Byl jsme mile překvapenej, že jsem přišel do skvěle fungující organizace, a zatím mám jen pozitivní dojmy. Navíc v český Kalifornii se žije dobře. Když člověk lítal po světě nebo byl v Praze, tak to byla hektika. Teď mi to připomíná Švýcarsko - pohoda, klid, všude blízko," pochvaluje si.

Zda jej může vynést působení na jihu Čech i k návratu do reprezentace, kde chyběl od dubna 2004, se neodváží spekulovat. Národní tým převzal po Aloisi Hadamczikovi Vladimír Růžička, který Dudovi dal opětovnou šanci i ve Slavii. "Bude se to odvíjet od toho, jak budu hrát v klubu, jaké hráče bude potřebovat. Tak daleko nemyslím, budu se snažit odvádět co nejlepší práci v klubu a co bude navíc, je jen plus," prohlásil Duda.

"Už z minulých let vím, že jsem předváděl dobrej hokej, a pozvánku jsem nedostal, když tam byl Hadamczik. Asi byl zapšklej z toho, co jsem o něm kdysi prohlásil. Reprezentaci ale neřeším, buď to přijde, nebo ne," dodal.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice