Hlavní obsah

V české hokejové extralize nastoupí poprvé i Francouz

PRAHA

Poprvé v historii bude mít v české extralize zastoupení také francouzský hokej. Reprezentačního útočníka Yoricka Treilleho angažovali ve Vítkovicích a Francie je tak devatenáctou zemí, která kdy měla v tuzemské nejvyšší soutěže hráče. Celkově se ale počet zahraničních akvizic oproti minulé sezóně snížil a ani zastoupení jednotlivých národností nebude tak pestré.

Článek

Aktuálně je na soupiskách šestačtyřicet zahraničních hokejistů, z toho výrazně největší zastoupení má tradičně se čtyřiceti hráči Slovensko. Navíc v extralize působí i dva slovenští trenéři - Dušan Gregor v Liberci a z Vítkovic do Českých Budějovic přešel Ernest Bokroš.

V extralize zůstali také tři Lotyši - Aleksandrs Jerofejevs ve Spartě, Janis Andersons v Třinci a Jekab Redlihs v Plzni, jinak má už zastoupení jen Německo. Potomek českých rodičů narozený v Belgii Jan Benda se přesunul z Litvínova do Mladé Boleslavi a nově přišel do Litvínova obránce Martin Walter z Hamburku.

Tuzemská nejvyšší soutěž zrušila od sezóny 2006/07 kvótu pro cizince a v uplynulém ročníku se jejich počet vyšplhal až na rekordních devětašedesát.

I rozdělení národností bylo v poslední sezóně rozmanitější. Vedle Slováků, Lotyšů a Němce si připsali starty i dva Američané v dresu Sparty Charlie Cook a Baron Becker, ve Slavii finský gólman Vitali Taskinen, Polák Marcin Kolusz v Třinci a Slovinec Rok Pajič v Ústí nad Labem.

Opět nejvíce sází na cizince Třinec, který jich má v kádru nyní sedm (šest Slováků a jednoho Lotyše). V minulé sezoně využili Oceláři hned dvanáct zahraničních akvizic. Naopak žádná není aktuálně na soupisce Znojma.

V minulosti mělo zastoupení v tuzemské nejvyšší soutěži i Rusko, objevili se v ní i hokejisté z Běloruska, Kanady, Ukrajiny, Švédska, Norska, Rakouska, Japonska, Kazachstánu, Estonska a Litvy.

Přehled cizinců na soupiskách českých extraligových klubů:
Slavia: Karol Sloboda (SR).
Karlovy Vary: František Skladaný, Rastislav Dej (oba SR).
České Budějovice: Ján Mucha, Tomáš Frolo, René Vydarený, Michal Hudec, Ernest Bokroš - trenér (všichni SR).
Liberec: Boris Žabka, Tomáš Harant, Andrej Podkonický, Richard Rapáč, Milan Bartovič, Dušan Gregor - trenér (všichni SR).
Litvínov: Ivan Švarný (SR), Martin Walter (Něm.).
Sparta: Matej Cunik, Tibor Melichárek (oba SR), Aleksandrs Jerofejevs (Lot.).
Třinec: Tomáš Malec, Ľubomír Sekeráš, Jozef Balej, Róbert Tomík, Miroslav Kováčik, Richard Pánik (všichni SR), Janis Andersons (Lot.).
Kladno: Tomáš Nádašdi (SR).
Plzeň: Martin Čakajík, Stanislav Hudec, Peter Fabuš (všichni SR), Jekab Redlihs (Lot.).
Vítkovice: Richard Stehlík, Róbert Petrovický (oba SR), Yorick Treille (Fr.).
Pardubice: Ján Lašák, Martin Štrbák, Jaroslav Koma, Michal Klejna, Peter Pucher, Radovan Somík (všichni SR).
Zlín: Igor Murín, Andrej Kollár, Dušan Andrašovský (všichni SR).
Mladá Boleslav: Tomáš Brňák, Peter Barinka, Lukáš Handlovský, Roman Tomas (všichni SR), Jan Benda (Něm.).

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice